5 τρόποι με τους οποίους το κουνουπίδι ενισχύει την υγεία μας

Το όχι και τόσο δημοφιλές, λόγω της μυρωδιάς του, λαχανικό μπορεί να γίνει ένας εξαιρετικός σύμμαχος για την υγεία μας. Δοκιμάστε το!

Ναταλία Πετρίτη

Λευκό, ανοιχτό πράσινο ή ακόμη και μωβ ή στην ποικιλία romanesco, το κουνουπίδι είναι ένα εξαιρετικής θρεπτικής αξίας λαχανικό που μπορεί να ενισχύσει την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού ποικιλοτρόπως.

Σύμφωνα με του ειδικούς, το κουνουπίδι είναι τόσο θρεπτικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εναλλακτική για το ρύζι σε διάφορα πιάτα, αλλά και να έχει και κεντρικό ρόλο σε αυτά σε μια από τις χιλιάδες συνταγές του που κυκλοφορούν εκεί έξω. Το κουνουπίδι μπορεί να καταναλωθεί ωμό, στον ατμό, σε μορφή πουρέ, ψητό στο φούρνο, αλλά και au gratin. Επιπλέον, είναι πεντανόστιμο συστατικό για βελουτέ σούπες ή ακόμη και σε τουρσί.

Μια μερίδα 80g ωμού κουνουπιδιού περιέχει:

24 kcal/02 KJ

2g πρωτεΐνης

3.5g υδατανθράκων

1.4g ινών

0.3g λιπαρών

202mg καλίου

14mg ασβεστίου

44mcg φολικού οξέος

45mg βιταμίνης C

Ποιοι είναι λοιπόν οι 5 τρόποι με τους οποίους ενισχύει τον οργανισμό μας;

Είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών

Το κουνουπίδι είναι ένα λαχανικό που κάνει καλό στην καρδιά μας χάρη στην ουσία της σουλφοραφίνης. Η ουσία αυτή διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μειώνοντας τις φλεγμονές του οργανισμού που παίζουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη προβλημάτων στην καρδιά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Είναι πλούσιο σε χολίνη

Το κουνουπίδι είναι πλούσια πηγή χολίνης, ενός συστατικού που χρειάζεται ο οργανισμός για την καλύτερη λειτουργία της μνήμης, αλλά και για καλύτερη διάθεση. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα σημαντική για το νευρολογικό μας σύστημα και είναι βασικό συστατικό για την καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Είναι πλούσιο σε σουλφοραφάνη

Όπως ακριβώς και το μπρόκολο και το λάχανο, το κουνουπίδι είναι πλούσιο στην ουσία της σουλφοραφάνης, η οποία μειώνει το ρίσκο εμφάνισης διαφόρων ειδών καρκίνου. Κι αυτό καθώς λειτουργεί ως προστάτης του ανθρώπινου DNA, απενεργοποιώντας παράλληλα τα καρκινογόνα που εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό.

Συμβάλει στην ορμονική ισορροπία

Τα λαχανικά που ανήκουν στην οικογένεια του κουνουπιδιού περιέχουν ένα φυτικό συστατικό που ονομάζεται indole-3-carbinol (I3C), το οποίο λειτουργεί σαν φυτικό οιστρογόνο που βοηθά στην ορμονική ισορροπία στον οργανισμό. Επιπλέον, συμβάλει στη μείωση του ρίσκου εμφάνισης του καρκίνου στο στήθος, όπως και σε άλλους καρκίνους που ενδέχεται να προκαλέσουν μελλοντικά μεταστάσεις.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Πλούσιο σε θείο, το κουνουπίδι προστατεύει την υγεία του εντέρου και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την γενικότερη προστασία του οργανισμού μας από τις φλεγμονές. Κι αυτό καθώς το θείο είναι ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό που προστατεύει από διάφορες καταστροφές στον οργανισμό μας.

 About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares