Skip to main content

FOOD

Τι είναι το rainbow eating και γιατί πρέπει να το δοκιμάσετε

Ένας εξαιρετικός τρόπος για να λαμβάνετε τις απαραίτητες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλα θρεπτικά συστατικά, κάνοντας το τραπέζι σας πιο πολύχρωμο από ποτέ



Είναι πολύ πιθανό να έχετε ακούσει παλιότερα τη φράση «να τρως ένα ουράνιο τόξο την ημέρα» στο γραφείο του παιδιάτρου σας. Και η συμβουλή αυτή από την παιδική μας ηλικία είναι μια από αυτές που αξίζει να ακολουθούμε και καθ΄όλη την ενήλικη ζωή μας, μιας που μας εξασφαλίζει την κατανάλωση των απαραίτητων βιταμινών, ιχνοστοιχείων και άλλων θρεπτικών συστατικών για να διατηρούμαστε υγιείς.

Το rainbow eating δεν είναι άλλο από το να προσπαθούμε να καταναλώνουμε καθημερινά όσο το δυνατόν περισσότερα χρώματα τα οποία βρίσκονται φυσικά σε φρούτα και λαχανικά. Η βασική ιδέα είναι ότι η δίαιτά μας πρέπει να περιέχει μεγάλη ποικιλία χρωμάτων του ουράνιου τόξου, καθώς όσο περισσότερα από αυτά καταναλώνουμε, τόσο περισσότερα είναι και τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε.

Το σύστημα λειτουργεί εξαιρετικά σε πολυάσχολους ενήλικες, καθώς δεν χρειάζεται να σκέφτεστε για πολλή ώρα τους κατάλληλους διατροφικούς συνδυασμούς για την πρόσληψη βιταμινών όπως η B-12, K, E, C, αλλά και ασβέστιο.

Κάθε χρώμα στα λαχανικά και τα φρούτα καλύπτει συνήθως και διαφορετικές ανάγκες σε βιταμίνες και άλλες θρεπτικές ουσίες. Για παράδειγμα, τα κίτρινα φρούτα και λαχανικά όπως η κολοκύθα ή το κίτρο είναι γεμάτα από βιταμίνη C και A, οι οποίες βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτρέπουν τις ασθένειες του χειμώνα. Οι πράσινες τροφές, όπως τα σπαράγγια, τα αβοκάντο και το μαρούλι, περιέχουν βιταμίνη K, B και E, οι οποίες διατηρούν την υγεία του αίματος και των οστών, ενώ ενισχύουν και τον μεταβολισμό και τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού μας.

Αυτό που είναι σημαντικό να θυμάστε είναι ότι το rainbow eating αποτελεί ένα βασικό guideline ως προς τη διατροφή μας, αλλά δεν είναι επαρκές. Αν τρώτε μόνο πορτοκάλια, λεμόνια, μήλα και σταφύλια, τα φυσικά σάκχαρα που περιέχονται σε αυτά ενδέχεται τελικά να μην είναι ιδιαίτερα υγιεινά σε μεγάλες ποσότητες, ενώ σίγουρα δεν περιέχουν το σύνολο των θρεπτικών συστατικών που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας στην καθημερινότητα. Το rainbow eating είναι στην πραγματικότητα ένας τρόπος να «κλέψετε» ώστε να τρέφεστε πιο υγιεινά και ισορροπημένα, ωστόσο σίγουρα χρειάζεται και λίγη παραπάνω προσπάθεια ώστε να λαμβάνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και να μην το παρακάνετε στην κατανάλωση ουσιών που μπορεί να σας βλάπτουν.

 

Διαβάστε επίσης

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

Προτεινόμενα

CELEBS

Ο Έλον Μασκ έκανε σχόλιο στο Twitter/X για την Ελένη Τσολάκη!

«Ένας υπέροχος τρόπος να ξυπνάς στην Ελλάδα»

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη