Skip to main content

FOOD

13 τροφές πλούσιες στην πολύτιμη βιταμίνη C

Ιδέες τροφών για να εντάξετε στη διατροφή σας, που θα ενισχύσουν την πρόσληψη βιταμίνης C από τον οργανισμό σας.



Η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που εντοπίζεται σε πολλά διαφορετικά τρόφιμα, κυρίως στα φρούτα και τα λαχανικά. Γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, προστατεύει επίσης το δέρμα μας, ενώ ενισχύει την ανοσοποιητική απόκριση του οργανισμού μας. Είναι επίσης σημαντική για την υγεία των οστών και των δοντιών, των αιμοφόρων αγγείων, αλλά και της σύνθεσης κολλαγόνου.

Pixel

Δείτε εδώ 13 επιλογές τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C, για να ενισχύσετε την πρόσληψή της από τον οργανισμό σας.

Πιπεριές chili

Μια μόλις πράσινη πιπεριά chili περιέχει 109 mg βιταμίνης C, δηλαδή το 121% της ημερήσιας προτεινόμενης δόσης. Η καψαϊκίνη που αυτή περιέχει βοηθά επίσης στο κάψιμο λίπους.

Pixel

Guava

Το εντυπωσιακό ροζ φρούτο από το Mexico και γενικά τη Νότια Αμερική περιέχει  126 mg βιταμίνη C ανά κομμάτι, ή το 140% της ημερήσιας προτεινόμενης δόσης. Είναι επίσης πλούσιο στην αντιξειδωτική λυκοπένη, ενώ βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης.

Γλυκές κίτρινες πιπεριές

Η περιεκτικότητα των γλυκών πιπεριών σε βιταμίνη C αυξάνεται όσο αυτές ωριμάζουν. Έτσι λοιπόν οι κίτρινες πιπεριές αυτού του είδους είναι πλούσιες σε αυτήν και 75 μόλις γραμμάριά τους περιέχουν το 152% της ημερήσιας προτεινόμενης δόσης.

Θυμάρι

Ακόμη και τα μυρωδικά περιέχουν βιταμίνη C και το θυμάρι είναι ένα από αυτά! Με μια-δυο κουταλιές φρέσκου θυμαριού στο φαγητό μας, αυξάνουμε την πρόσληψη της βιταμίνης κατά 3.5–7 mg, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Μαϊντανός

Δύο κουταλιές της σούπας μαϊντανού περιέχουν 10 mg βιταμίνης C, προσφέροντάς μας το 11% της ημερήσιας προτεινόμενης δόσης της. Ο μαϊντανός περιέχει επίσης σίδηρο, βοηθώντας όσους πάσχουν από αναιμία.

Kale

Μόλις μισό μπολ με φύλλα ωμού kale περιέχουν 80 mg βιταμίνης C, ή το 89% από όση πρέπει να καταναλώνουμε σε μία ημέρα. Επιπλέον, είναι πλούσια σε λουτεΐνη, και βιταμίνη Κ.

Kiwis

Ένα medium kiwi περιέχει 71 mg βιταμίνης C, ή το 79% της ημερήσιας προτεινόμενης ποσότητας για τον οργανισμό μας. Μειώνειεπίσηςτοοξειδωτικό

stress και τη χοληστερίνη, ενώ βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μπρόκολο

Μισή κούπα από βραστό ή ψητό μπρόκολο παρέχει στον οργανισμό μας 51 mg βιταμίνης C, ενώ παράλληλα μειώνει το οξειδωτικό stress και το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου και καρδιοπάθειας.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Μισή κούπα από βραστά λαχανάκια Βρυξελλών παρέχουν στον οργανισμό μας 51 mg βιταμίνης C, αλλά και φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ και Α, κάλιο και φολικό οξύ.

Λεμόνια

Δεν είναι τυχαίο ότι οι ναυτικοί κατά τα 1700s έπαιρναν μαζί τους άφθονα λεμόνια για να αποφύγουν το σκορβούτο! Ένα λεμόνι περιέχει μαζί με το ξύσμα του 83 mg βιταμίνης C, η το 92% της προτεινόμενης ημερήσιας κατανάλωσης. Είναι επίσης ένα πολύτιμο αντιοξειδωτικό.

Papaya

Ένα φλιτζάνι με φρέσκια papaya, δηλαδή 145 γραμμάρια από το φρούτο, περιέχει  87 mg βιταμίνης C, ή το 97% της προτεινόμενης ημερήσιας ποσότητας κατανάλωσής της. Μειώνει αποδεδειγμένα το οξειδωτικό stress και βελτιώνει τη μνήμη.

Φράουλες

Ένα μπολ με φράουλες περιέχει 89 mg βιταμίνης  C, ή το 99% της ποσότητας που χρειάζεται ο οργανισμός μας για μία ημέρα. Οι φράουλες είναι εξαιρετικά αντιοξειδωτικά χάρη στα φλαβονοειδή που επίσης περιέχουν, ενώ μπορούν να μειώσουν το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου και διαβήτη.

Πορτοκάλια

Ένα πορτοκάλι μεσαίου μεγέθους περιέχει 70 mg βιταμίνης C, δηλαδή το 78% της ποσότητας που χρειάζεται ο οργανισμός μας για μία ημέρα. Αντίστοιχες είναι οι τιμές και για εσπεριδοειδή όπως το μανταρίνι και το grapefruit.

 

Διαβάστε επίσης

FOOD

Μούσμουλο: ένα φρούτο με εκπληκτικά ωφέλιμο διατροφικό προφίλ

Τα οφέλη που προσφέρει το μούσμουλο στην υγεία σου θα σε ενθουσιάσουν

FOOD

5 τροφές που είναι γεμάτες με ηλεκτρολύτες, σύμφωνα με τους διαιτολόγους

Οι ηλεκτρολύτες δεν βρίσκονται μόνο στα αθλητικά ποτά. Μπορείτε να τους πάρετε και από πολλές θρεπτικές τροφές. 

FOOD

5 συμβουλές αποτοξίνωσης για το συκώτι μας μετά το Πάσχα

Ποιες συμβουλές να ακολουθήσεις για την επαναφορά του ήπατος στην κατάστασή του πριν από το σύντομο, μα έντονο διάλειμμα των διακοπών του Πάσχα

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια εβδομάδας 19-26/5

Αποφύγετε να πάρετε οριστικές αποφάσεις για το μέλλον σας

ΣΧΕΣΕΙΣ

Υπάρχει τελικά αυτό που λέμε αδελφή ψυχή;

Η αγάπη είναι λιγότερο συγκεκριμένη από όσο νομίζουμε, σύμφωνα με την επιστήμη

FOOD

Μούσμουλο: ένα φρούτο με εκπληκτικά ωφέλιμο διατροφικό προφίλ

Τα οφέλη που προσφέρει το μούσμουλο στην υγεία σου θα σε ενθουσιάσουν