FOOD
Όλα όσα πρέπει ξέρεις για να βάλεις το συντομότερο τα σπαράγγια στη διατροφή σου
Τα οφέλη του βασιλιά των λαχανικών, ώστε να τα εντάξεις στο μενού της εβδομάδας
Τα σπαράγγια, χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, κατατάσσονται στα τρόφιμα με μεγάλη διατροφική αξία, ενώ μπορούν να αναβαθμίσουν πραγματικά ένα απλό πιάτο, δίνοντας μια gourmet πινελιά.
Σύμφωνα με σχετικές έρευνες τα σπαράγγια περιέχουν στις πράσινες μυτερές τους λόγχες βιταμίνες C, K και φυλλικό οξύ, ενώ είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά που καταπολεμούν διάφορες ασθένειες. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες τους βοηθούν τη διαδικασία της πέψης, ενώ μέταλλα που αυτά επίσης περιέχουν, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο σίδηρος, τα καθιστούν σε μια εξαιρετική επιλογή για τη διατροφή μας.
1 φλιτζάνι με ωμά σπαράγγια, δηλαδή περίπου 134 γρ. ισούται με: 27 θερμίδες, 3 γραμμάρια πρωτεΐνης, <1 γραμμάριο λίπους, 5 γραμμάρια υδατανθράκων, 3 γραμμάρια φυτικών ινών, 3 γραμμάρια ζάχαρη.
Σε τι ωφελούν τα σπαράγγια:
Στην υγεία της καρδιάς
Τα σπαράγγια περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών και κρατούν με αυτόν τον τρόπο τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης LDL σε φυσιολογικά επίπεδα. Παράλληλα, οι μίσχοι τους προσφέρουν στον οργανισμό μας κάλιο, που είναι απαραίτητο για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης.
Βοηθούν στη σωστή πέψη
Οι φυτικές ίνες βοηθούν επίσης πολύ στην βελτίωση της υγείας του εντέρου, ενισχύοντας την κίνηση του εντέρου και κατ' επέκταση αντιμετωπίζοντας προβλήματα, όπως η δυσκοιλιότητα. Παράλληλα, οι φυτικές ίνες λειτουργούν ως πρεβιοτικά, ρυθμίζοντας την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από την τροφή μας και την πέψη.
Καταπολεμούν ασθένειες
Οι αντιοξειδωτικές ενώσεις που περιέχονται στα σπαράγγια, όπως βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, κερκετίνη και γλουταθειόνη, καταπολεμούν τις ασθένειες, αφού εμποδίζουν την ανάπτυξη προβλημάτων, όπως το οξειδωτικό στρες.
Βοηθούν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο, αφού απαιτείται για τη βέλτιστη ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης, του εγκεφάλου και του κρανίου του εμβρύου, η οποία συνήθως λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων εβδομάδων της κύησης. Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε αυτή τη βιταμίνη, γι’ αυτό και είναι ιδανικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, μειώνουν τον κίνδυνο για γενετικές ανωμαλίες αλλά και πρόωρο τοκετό.
SELECTIONS
- Η Kurt Geiger παρουσιάζει την πολύχρωμη συλλογή της για τη σεζόν Spring/Summer 2024
- 6 fashion items που πρέπει οπωσδήποτε να πάρεις μαζί σου στις Πασχαλινές διακοπές κοντά στη φύση
- Τρία βασικά dos και τρία don’ts για τη φροντίδα του δέρματος με ακμή
- Το στιλιστικό τρικ που θα σε «σώσει» τις άστατες ημέρες της άνοιξης