Skip to main content

FOOD

Τι είναι τα trans λιπαρά και πώς θα τα περιορίσεις στην καθημερινή σου διατροφή

Οι συστάσεις και οι οδηγίες για να τα μειώσεις στην καθημερινότητά σου, σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ)



Τα trans λιπαρά είναι ένα είδος ακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία και είναι βλαβερά για τον οργανισμό μας. Τα trans λιπαρά εμπεριέχονται σε μικρές ποσότητες στο λίπος του γάλακτος και του κρέατος που προέρχονται από μηρυκαστικά ζώα (3-8% επί του ολικού λίπους), αλλά και σε έλαια που έχουν υδρογονωθεί μερικώς, για καθαρά τεχνολογικούς σκοπούς και σεε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες.

Τα trans λιπαρά είναι ένοχα για την αύξηση της LDL ή «κακής» χοληστερίνης και τη μείωση της HDL ή «καλής» χοληστερίνης στο αίμα μας. Έρευνες δείχνουν πιθανή συσχέτιση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσής τους με προβλήματα υγείας, όπως η άνοια, αλλά και ορισμένες μορφές καρκίνου, με τον ΠΟΥ να δηλώνει ότι αυτά ευθύνονται για 500.000 θανάτους στον κόσμο σε ετήσιο βαθμό.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η περιεκτικότητα σε trans λιπαρά (εκτός των trans λιπαρών που αποτελούν φυσικά συστατικά του λίπους ζωικής προέλευσης) σε τρόφιμα που προορίζονται για τον τελικό καταναλωτή δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 γρ. ανά 100 γρ. λίπος. Τα τρόφιμα με βιομηχανικώς παραγόμενα trans λιπαρά που πρέπει να αποφεύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο είναι τα

ti-einai-ta-trans-lipara-2

αρτοσκευάσματα με μερικώς υδρογονωμένα λίπη, τα μερικώς υδρογονωμένα λίπη και οι σκληρές μαργαρίνες, όπως και τα προϊόντα ζύμης και σφολιατοειδών με μερικώς υδρογονωμένα λίπη. Ακόμη, το λίπος γάλακτος, το βούτυρο και το κρέας με ορατό λίπος πρέπει επίσης να καταναλώνονται με μέτρο.

Σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), οι καταναλωτές οφείλουν να διαβάζουν τη λίστα συστατικών στις ετικέτες τροφίμων για τον έλεγχο της περιεκτικότητας σε υδρογονωμένα λίπη.

Μερικές έξυπνες κινήσεις για τη μείωση της κατανάλωσης trans λιπαρών είναι η επιλογή του χωριάτικου φύλλου έναντι της σφολιάτας (στις περιπτώσεις αγοράς έτοιμων προϊόντων), ο βρασμός ή το άτμισμα της τροφής αντί για το τηγάνισμα, αλλά και η αφαίρεση του ορατού λίπους από το κρέας πριν από τη μαγειρική του. Τέλος, η χρήση παρθένου ελαιολάδου για σαλάτες και τηγάνισμα είναι προτιμότερη έναντι άλλων ελαίων.

 

Διαβάστε επίσης

FOOD

Πώς να μείνετε ενυδατωμένοι στον καύσωνα

Υγιεινές επιλογές ενυδάτωσης για υψηλές θερμοκρασίες 

FOOD

Απογείωσε το μαύρισμά σου απολαμβάνοντας χυμό καρότου

Ο χυμός καρότου προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό σου εκτός από ενίσχυση του μαυρίσματος

FOOD

Τα πιο υγιεινά σνακ για την παραλία

Γευστικές και θρεπτικές επιλογές για μια μέρα δίπλα στη θάλασσα

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Ιουλίου

Κρατήστε την ψυχραιμία σας και μην αποσυντονιστείτε

ΣΙΝΕΜΑ

Δείτε τη Lady Gaga στο νέο trailer του Joker: Folie à Deux

Η Harley Quinn της Gaga φέρνει τα πάνω κάτω στο νέο trailer της sequel ταινίας δια χειρός Todd Phillips, με τον Joaquin Phoenix στο πλευρό της

FASHION NEWS

Ο Elon Musk παρουσιάζει ένα AI-generated fashion show με τα διασημότερα πολιτικά πρόσωπα και γίνεται talk of the Internet

Ο ιδρυτής της Space X και κύριος μέτοχος του X βάζει τις διασημότερες πολιτικές προσωπικότητες του κόσμου σε ένα φανταστικό fashion show, που είναι ήδη viral