Τι είναι τα trans λιπαρά και πώς θα τα περιορίσεις στην καθημερινή σου διατροφή

Οι συστάσεις και οι οδηγίες για να τα μειώσεις στην καθημερινότητά σου, σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ)

Ναταλία Πετρίτη

Τα trans λιπαρά είναι ένα είδος ακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία και είναι βλαβερά για τον οργανισμό μας. Τα trans λιπαρά εμπεριέχονται σε μικρές ποσότητες στο λίπος του γάλακτος και του κρέατος που προέρχονται από μηρυκαστικά ζώα (3-8% επί του ολικού λίπους), αλλά και σε έλαια που έχουν υδρογονωθεί μερικώς, για καθαρά τεχνολογικούς σκοπούς και σεε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες.

Τα trans λιπαρά είναι ένοχα για την αύξηση της LDL ή «κακής» χοληστερίνης και τη μείωση της HDL ή «καλής» χοληστερίνης στο αίμα μας. Έρευνες δείχνουν πιθανή συσχέτιση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσής τους με προβλήματα υγείας, όπως η άνοια, αλλά και ορισμένες μορφές καρκίνου, με τον ΠΟΥ να δηλώνει ότι αυτά ευθύνονται για 500.000 θανάτους στον κόσμο σε ετήσιο βαθμό.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η περιεκτικότητα σε trans λιπαρά (εκτός των trans λιπαρών που αποτελούν φυσικά συστατικά του λίπους ζωικής προέλευσης) σε τρόφιμα που προορίζονται για τον τελικό καταναλωτή δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 γρ. ανά 100 γρ. λίπος. Τα τρόφιμα με βιομηχανικώς παραγόμενα trans λιπαρά που πρέπει να αποφεύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο είναι τα

ti-einai-ta-trans-lipara-2

αρτοσκευάσματα με μερικώς υδρογονωμένα λίπη, τα μερικώς υδρογονωμένα λίπη και οι σκληρές μαργαρίνες, όπως και τα προϊόντα ζύμης και σφολιατοειδών με μερικώς υδρογονωμένα λίπη. Ακόμη, το λίπος γάλακτος, το βούτυρο και το κρέας με ορατό λίπος πρέπει επίσης να καταναλώνονται με μέτρο.

Σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), οι καταναλωτές οφείλουν να διαβάζουν τη λίστα συστατικών στις ετικέτες τροφίμων για τον έλεγχο της περιεκτικότητας σε υδρογονωμένα λίπη.

Μερικές έξυπνες κινήσεις για τη μείωση της κατανάλωσης trans λιπαρών είναι η επιλογή του χωριάτικου φύλλου έναντι της σφολιάτας (στις περιπτώσεις αγοράς έτοιμων προϊόντων), ο βρασμός ή το άτμισμα της τροφής αντί για το τηγάνισμα, αλλά και η αφαίρεση του ορατού λίπους από το κρέας πριν από τη μαγειρική του. Τέλος, η χρήση παρθένου ελαιολάδου για σαλάτες και τηγάνισμα είναι προτιμότερη έναντι άλλων ελαίων.

  

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares