Skip to main content

FOOD

Τι είναι τα trans λιπαρά και πώς θα τα περιορίσεις στην καθημερινή σου διατροφή

Οι συστάσεις και οι οδηγίες για να τα μειώσεις στην καθημερινότητά σου, σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ)



Τα trans λιπαρά είναι ένα είδος ακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία και είναι βλαβερά για τον οργανισμό μας. Τα trans λιπαρά εμπεριέχονται σε μικρές ποσότητες στο λίπος του γάλακτος και του κρέατος που προέρχονται από μηρυκαστικά ζώα (3-8% επί του ολικού λίπους), αλλά και σε έλαια που έχουν υδρογονωθεί μερικώς, για καθαρά τεχνολογικούς σκοπούς και σεε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες.

Τα trans λιπαρά είναι ένοχα για την αύξηση της LDL ή «κακής» χοληστερίνης και τη μείωση της HDL ή «καλής» χοληστερίνης στο αίμα μας. Έρευνες δείχνουν πιθανή συσχέτιση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσής τους με προβλήματα υγείας, όπως η άνοια, αλλά και ορισμένες μορφές καρκίνου, με τον ΠΟΥ να δηλώνει ότι αυτά ευθύνονται για 500.000 θανάτους στον κόσμο σε ετήσιο βαθμό.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η περιεκτικότητα σε trans λιπαρά (εκτός των trans λιπαρών που αποτελούν φυσικά συστατικά του λίπους ζωικής προέλευσης) σε τρόφιμα που προορίζονται για τον τελικό καταναλωτή δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 γρ. ανά 100 γρ. λίπος. Τα τρόφιμα με βιομηχανικώς παραγόμενα trans λιπαρά που πρέπει να αποφεύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο είναι τα

ti-einai-ta-trans-lipara-2

αρτοσκευάσματα με μερικώς υδρογονωμένα λίπη, τα μερικώς υδρογονωμένα λίπη και οι σκληρές μαργαρίνες, όπως και τα προϊόντα ζύμης και σφολιατοειδών με μερικώς υδρογονωμένα λίπη. Ακόμη, το λίπος γάλακτος, το βούτυρο και το κρέας με ορατό λίπος πρέπει επίσης να καταναλώνονται με μέτρο.

Σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), οι καταναλωτές οφείλουν να διαβάζουν τη λίστα συστατικών στις ετικέτες τροφίμων για τον έλεγχο της περιεκτικότητας σε υδρογονωμένα λίπη.

Μερικές έξυπνες κινήσεις για τη μείωση της κατανάλωσης trans λιπαρών είναι η επιλογή του χωριάτικου φύλλου έναντι της σφολιάτας (στις περιπτώσεις αγοράς έτοιμων προϊόντων), ο βρασμός ή το άτμισμα της τροφής αντί για το τηγάνισμα, αλλά και η αφαίρεση του ορατού λίπους από το κρέας πριν από τη μαγειρική του. Τέλος, η χρήση παρθένου ελαιολάδου για σαλάτες και τηγάνισμα είναι προτιμότερη έναντι άλλων ελαίων.

 

Διαβάστε επίσης

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.