Skip to main content

FOOD

Τι πρέπει να προσέξεις την περίοδο των Χριστουγέννων για να μην πάρεις βάρος

Διατροφικές παγίδες των γιορτών και πώς θα τις αποφύγεις



Η ομορφότερη περίοδος της χρονιάς είναι εδώ και η ξεγνοιασιά που αυτή περιέχει επηρεάζει και στη διατροφή μας, που σίγουρα μεταβάλλεται χάρη στις γιορτινές λιχουδιές, τα χειροποίητα γλυκά και τα συνεχή καλέσματα σε τραπέζια. Να λοιπόν τι πρέπει να προσέξεις ώστε να μην πάρεις βάρος κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων, χωρίς να στερηθείς τις πλούσιες γεύσεις που τις συνοδεύουν.

Προσοχή στις ποσότητες

Φυσικά και μπορείς να δοκιμάσεις όλα τα πιάτα σε ένα γιορτινό κάλεσμα, φρόντισε ωστόσο να το κάνεις σε μικρές και λογικές ποσότητες. Γέμισε το μισό σου πιάτο περίπου με σαλάτα και δοκίμασε λίγο από όλα, με μέτρο.

Υπολόγισε το αλκοόλ

Χριστούγεννα σημαίνει ρεβεγιόν και πάρτι με άφθονο αλκοόλ. Σκέψου λοιπόν έξυπνα, επιλέγοντας κυρίως το λευκό κρασί ή ποτά χωρίς την προσθήκη χυμών και αναψυκτικών που περιέχουν πολλές θερμίδες. Το τζιν με σόδα αντί για τόνικ είναι φίλος σου.

Εναλλακτικά γλυκαντικά

Αν φτιάχνεις μόνη σου τα γλυκά των Χριστουγέννων, χρησιμοποίησε εναλλακτικά γλυκαντικά όπως η στέβια ή αντικατάστησε τη ζάχαρη με μέλι. Και φυσικά κατανάλωσε σε κάθε περίπτωση με μέτρο.

Δώσε προσοχή στα ψώνια στο σούπερ μάρκετ

Κατά την περίοδο των γιορτών είναι φυσικό τα σούπερ μάρκετ να γεμίζουν με περισσότερα είδη τροφίμων που δεν βρίσκουμε τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου, όπως «ψαγμένα» τυριά και αλλαντικά, ή ιδιαίτερα γλυκά. Δείξε λοιπόν αυτοσυγκράτηση επιλέγοντας αγορές σε λογικά επίπεδα και ποσότητες, που δεν θα σε κάνουν να αυξήσεις την ημερήσια κατανάλωση θερμίδων στα γεύματά σου.

Έχε μαζί σου υγιεινά σνακ

Πολλές από τις έξτρα θερμίδες των γιορτών προκύπτουν από την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού κατά τις ώρες που είμαστε εκτός σπιτιού για διασκέδαση και αγορά δώρων. Σε αυτή την περίπτωση, έχει μαζί σου υγιεινά σνακ, όπως οι ξηροί καρποί ή ένα μήλο/μπανάνα, που θα σε κρατήσουν χωρίς να ενδώσεις σε τρόφιμα που σε παχαίνουν.

Κοιμήσου σωστά

Ναι, θα ξενυχτήσεις τις γιορτές, όμως φρόντισε να αναπληρώσεις τις ώρες ύπνου που έχασες στο πάρτι. Γιατί όταν δεν ξεκουράζεσαι επαρκώς, το πρώτο πράγμα που θα κάνεις θα είναι να αναζητήσεις περισσότερη τροφή. Και ξέρεις ότι οι επιλογές σου θα είναι σίγουρα λαχταριστές, αλλά και πλούσιες σε θερμίδες.

Περιόρισε το άγχος σου

Το άγχος που μπορεί να έχεις ενόψει γιορτών ώστε να προλάβεις να πάρεις όλα τα δώρα ή να τελειώσεις με τις υποχρεώσεις της δουλειάς ενόψει άδειας αυξάνει την έκκριση κορτιζόλης στον οργανισμό σου. Και αυτή η αλλαγή στο σώμα δίνει σήμα στον εγκέφαλο για άνοιγμα της όρεξής σου! Ψυχραιμία λοιπόν και καλές γιορτές!

Διαβάστε επίσης

FOOD

Η δύναμη στο πιάτο σου: Γιατί να βάλεις τα σπαράγγια στη διατροφή σου

Εκτός από εξαιρετική γεύση, τα σπαράγγια σού προσφέρουν και πολλά οφέλη

FOOD

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε τακτικά κουνουπίδι

Υπάρχουν πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία που μπορείτε να έχετε τρώγοντας αυτό το ωφέλιμο λαχανικό.

FOOD

Σαρακοστή: Μια καλή αφορμή για να γίνεις vegan!

Σου έχουμε πολλούς λόγους 

Προτεινόμενα

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν φοβάμαι τα ελαττώματά μου. Λατρεύω τις ατέλειές μου» Lady Gaga

Happy birthday στη μία και μοναδική Lady Gaga

CELEBS

Δημήτρης Κόκοτας: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο τραγουδιστής

Kατά την διάρκεια των προβών του για το J2US

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tips ταχείας ανάρρωσης μετά από χωρισμό

Πώς να κάνεις τον πόνο του χωρισμού να περάσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά