Skip to main content

FOOD

6 τροφές που πρέπει να αποφεύγεις όταν η δυσκοιλιότητα κάνει την εμφάνισή της

Τι δεν πρέπει να φας αν ταλαιπωρείσαι από δυσκοιλιότητα



Η δυσκοιλιότητα είναι μία εξαιρετικά δυσάρεστη πάθηση που επηρεάζει πολύ μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού, είτε με παροδικά, είτε με πιο μόνιμα χαρακτηριστικά. Τα αίτια για την όχληση αυτή ποικίλουν, όμως η διατροφή μας συνδέεται σε τεράστιο βαθμό με το πρόβλημα, πράγμα που σημαίνει ότι με μικρές αλλαγές σε αυτήν μπορούμε να δούμε και μεγάλη διαφορά. Ακολουθούν 6 είδη τροφών που καλό είναι να αποφεύγονται όταν παρατηρείται το πρόβλημα, που θα μειώσουν τα δυσάρεστα συμπτώματά του.

Αυγά

Τα αυγά περιέχουν ικανή ποσότητα πρωτεΐνης, όμως καθόλου φυτικές ίνες που ευνοούν τη λειτουργία του εντέρου. Απόφυγέ τα λοιπόν όταν σημειώνεται το πρόβλημα, ή κατανάλωσέ τα μαζί με αυτές, ώστε να μη επιβαρύνεις το πρήξιμό σου.

Γαλακτοκομικά

Το τυρί και το γάλα αντενδείκνυνται στη δυσκοιλιότητα, γι’ αυτό και καλό θα ήταν να τα περιορίσεις. Προτίμησε το γιαούρτι που είναι πλούσιο σε προβιοτικά και καλά βακτήρια για το έντερό σου, χωρίς υπερβολές στην ποσότητα.

Λευκό ψωμί

Το λευκό ψωμί που φτιάχνεται από λευκό αλεύρι διαθέτει χαμηλή ποσότητα φυτικών ινών. Προτίμησε λοιπόν καλύτερα το ψωμί και άλλα παρασκευάσματα από αλεύρι ολικής άλεσης.

Τηγανητά

Τα τηγανητά φαγητά διαθέτουν πολλά κορεσμένα λιπαρά που δυσκολεύουν τη διαδικασία της πέψης. Όσο πιο αργά μεταφέρεται η τροφή στο έντερο, τόσο πιο πολύ νερό απομακρύνεται από εκεί, με αποτέλεσμα η διαδικασία της αφόδευσης να δυσκολεύει σημαντικά.

Κρέας

Η μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και λιπαρά, με σημαντική έλλειψη φυτικών ινών δυσκολεύουν πολύ την κατάσταση αν είσαι λάτρης του κρέατος αλλά πάσχεις από δυσκοιλιότητα. Αν το συνοδεύσεις με μια σαλάτα θα μπορείς να μειώσεις το πρόβλημα.

Γλυκά

Τα γλυκά είναι πλούσια σε λιπαρά και χαμηλά σε φυτικές ίνες, ενώ δεν βοηθούν καθόλου στην κατάσταση όταν πάσχεις από δυσκοιλιότητα. Επίλεξε λοιπόν ένα γιαούρτι με μέλι ή και φρούτα για να πάρεις τη γλύκα, χωρίς να επιβαρύνεις τον οργανισμό σου.

 

 

Διαβάστε επίσης

FOOD

Νέα μελέτη του εγκεφάλου συνδέει τη μοναξιά με τη λαχτάρα για ζάχαρη

Οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους κοινωνικά απομονωμένους μπορεί επίσης να έχουν πιο έντονη λαχτάρα για ζαχαρούχα τρόφιμα

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Τρίτης 30 Απριλίου

Αγκάλιασε τη φθαρτότητα ως το ανθρώπινο μεγαλείο

BLOGS

Cher, A Tribe Called Quest και Dave Matthews Band στο Class of 2024 του Rock & Roll Hall of Fame

Mary J. Blige, Ozzy Osbourne, Foreigner, Peter Frampton και Kool & The Gang εισήχθησαν επίσης στο Hall of Fame μαζί με τους Jimmy Buffett, Big Mama Thornton, MC5 και άλλους

Στο

ΒΙΒΛΙΟ

Το Πάσχα των Ελλήνων ποιητών

Ελύτης, Γκάτσος, Δημουλά, Καρέλλη, Καρούζος, Χριστιανόπουλος, Σολωμός, μας βάζουν στο κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας