Skip to main content

FOOD

Ποιες τροφές να καταναλώσετε για την αποκατάσταση του δέρματος από τις βλάβες του ήλιου

Τροφές που πρέπει οπωσδήποτε να βάλετε στο διαιτολόγιό σας, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες



Οι συνέπειες της έκθεσης του δέρματός μας στον ήλιο μπορούν να χαρακτηριστούν ως ιδιαίτερα βλαβερές, μιας που η ποιότητά του επηρεάζεται σε τεράστιο βαθμό μέσα από την αφυδάτωση, τη θαμπάδα και τις ρυτίδες που κάνουν την εμφάνισή τους. Ιδού λοιπόν μερικές επιλογές τροφών που βοηθούν στην αποκατάσταση του δέρματος από τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος, για να τις βάλετε στο διαιτολόγιό σας, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες.

Ντομάτες

Οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο, το οποίο είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία του δέρματός μας από την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία και μειώνει τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος.

Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Αυτή η βιταμίνη βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που διατηρεί το δέρμα μας σφριγηλό και νεανικό.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα λαχανικά όπως το σπανάκι και το λάχανο είναι γεμάτα με βιταμίνες Α, C και Ε, καθώς και αντιοξειδωτικά. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην αποκατάσταση και την αναπλήρωση των κατεστραμμένων κυττάρων του δέρματος που προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο.

Μούρα

Τα μούρα όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα και τα σμέουρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στον ήλιο.

Ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά τα υγιή λίπη βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής που προκαλείται από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Τα αμύγδαλα, τα καρύδια, οι λιναρόσποροι και οι σπόροι chia είναι καλές πηγές βιταμίνης Ε και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά προστατεύουν το δέρμα σας από τις βλάβες από τον ήλιο και προάγουν την υγεία του δέρματος.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στην προστασία του δέρματός σας από τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο (τουλάχιστον 70%) περιέχει αντιοξειδωτικά που ονομάζονται φλαβανόλες, που βελτιώνουν την ενυδάτωση του δέρματος και προστατεύουν από τις βλάβες από τον ήλιο.

Θυμηθείτε, ενώ η ενσωμάτωση αυτών των τροφών στη διατροφή σας μπορεί να είναι ευεργετική, δεν θα πρέπει να αντικαθιστούν άλλα αντιηλιακά μέτρα, όπως η χρήση αντιηλιακού, η αναζήτηση σκιάς και η χρήση προστατευτικών ενδυμάτων, όπως τα καπέλα.

Διαβάστε επίσης

FOOD

Νέα μελέτη του εγκεφάλου συνδέει τη μοναξιά με τη λαχτάρα για ζάχαρη

Οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους κοινωνικά απομονωμένους μπορεί επίσης να έχουν πιο έντονη λαχτάρα για ζαχαρούχα τρόφιμα

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 29 Απριλίου

Μην κάνετε σοβαρές συζητήσεις, όταν είστε συναισθηματικά φορτισμένοι

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Μυσταγωγία του Θείου Πάθους με στίχους της ποιήτριας Αναστασίας Γκίτση

Μεγαλοβδομάδα: όταν το μεγάλο Α της αγάπης γεφυρώνεται με το μικρό α του ανθρώπου μέσω της κατάργησης του θανάτου και τη βεβαιότητα της Ανάστασης

CELEBS

Τόνια Σωτηροπούλου: Η τρυφερή φωτογραφία με τη μαμά της - Δες πόσο μοιάζουν

Η μαμά της ηθοποιού γιόρτασε τα 74α γενέθλιά της