Skip to main content

FOOD

Δεν τρως αλλά παχαίνεις. Μα τι συμβαίνει;

ΑΥΤΑ μπορεί να φταίνε! 


Μαρία Μυλωνά

Είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο για αρκετό κόσμο να αυξάνουν το σωματικό τους βάρος, χωρίς να προβαίνουν σε ιδιαίτερες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Αυτό συμβαίνει συχνά μετά από μια προσπάθεια απώλειας βάρους, όπου τα κιλά και το σωματικό λίπος ανακτώνται ή αυξάνονται ακόμα περισσότερο, συγκριτικά με τις αρχικές τιμές. Τι συμβαίνει; Γιατί τα κιλά στη ζυγαριά παρουσιάζουν ανοδικό ρυθμό;

1. Κλινική κατάσταση

Καταρχήν πρέπει να αποκλείσετε το γεγονός ότι υπάρχει κάποια κλινική κατάσταση.Προτού κάνετε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, βεβαιωθείτε ότι δεν πάσχετε από κάποιου είδους μεταβολική ασθένεια, όπως ο υποθυρεοειδισμός, το μεταβολικό σύνδρομο, η δυσανεξία στη γλυκόζη κ.ά.. Πρέπει να λαμβάνετε υπόψη ότι αρκετές φορές το σωματικό βάρος επηρεάζεται και από τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί ο ασθενής (π.χ. αντικαταθλιπτικά σκευάσματα) ή από τη χρήση ουσιών.

2. Υποθερμιδικές δίαιτες

Οι στερητικές δίαιτες, που προσδίδουν θερμίδες λιγότερες από αυτές που έχει ανάγκη το κάθε άτομο, δεν θεωρούνται αποτελεσματικές. Ο ανθρώπινος οργανισμός καταρχάς στερείται θρεπτικών ουσιών που έχει ανάγκη και έπειτα ο μεταβολισμός του «αδρανοποιείται», μειώνοντας τις καύσεις του. Δηλαδή, το σώμα στην προσπάθειά του να προστατευθεί απέναντι σε αυτήν την ξαφνική «νηστεία», αρχίζει να χρησιμοποιεί λιγότερες θερμίδες για τις καθημερινές του δραστηριότητες. Επιπρόσθετα, όταν λάβει τις θερμίδες που έχει ανάγκη, λόγω της στέρησης στην οποία υποβλήθηκε την προηγούμενη χρονική περίοδο, αρχίζει να αποθηκεύει την τροφή με τη μορφή του λίπους, ώστε να μην εξαντληθούν ξανά τα ενεργειακά του αποθέματα. 

3. Αύξηση ηλικίας

Με την πάροδο των ετών, ο βασικός μεταβολικός μας ρυθμός πέφτει γύρω στο 2-3% για κάθε δεκαετία. Αυτό σημαίνει ότι αυτή η ομάδα του πληθυσμού πρέπει με κάποιον τρόπο να αυξήσει την ενεργειακή απώλεια ή να μειώσει την ενεργειακή του πρόσληψη 

4. Στρες

Αρκετός κόσμος παρατηρεί ένα ενοχλητικό φούσκωμα εξαιτίας του άγχους της καθημερινότητας, το οποίο συνοδεύεται από αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης. Η αύξηση αυτής της ορμόνης οδηγεί σε αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη, με αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους. 

5. Έλλειψη άσκησης

Από την άλλη, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μειωμένη φυσική δραστηριότητα που είναι βασικό πρόβλημα. Τα ανθρώπινα κύτταρα δεν εκφυλίζονται, εξαιτίας της αύξησης της ηλικίας, αλλά λόγω έλλειψης άσκησης και ανεπαρκούς δίαιτας. Η επανένταξη της άσκησης στην καθημερινότητα θα βοηθήσει στη διατήρηση ή/και απώλεια του περιττού σωματικού βάρους και θα λειτουργήσει και αγχολυτικά. 

6. Κακή ποιότητα ύπνου

Η έλλειψη ύπνου ή η κακή ποιότητα αυτού φαίνεται ότι συνδέεται με την αύξηση του βάρους, την υπέρταση, το μεταβολικό σύνδρομο, την αντίσταση στην ινσουλίνη κ.ά. Είναι σημαντικό να γίνεται η κατάκλιση το βράδυ και όχι την ημέρα και να έχει διάρκεια περισσότερη από 6 ώρες ημερησίως. 

7. Κάπνισμα

Είναι γνωστό ότι στους καπνιστές λόγω του οξειδωτικού στρες υπάρχει μια μικρή αύξηση του μεταβολισμού. Επομένως μετά τη διακοπή του, αυτή η απώλεια παύει να υφίσταται και επιπρόσθετα παρατηρείται αύξηση της όρεξης.

Πηγή: http://www.mednutrition.gr/

Διαβάστε επίσης

FOOD

Τα 3 καλύτερα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά για το σάκχαρο του αίματος

Η μαγειρική χρήση του τζίντζερ, του κουρκουμά και της κανέλας δείχνουν όλα τα μεταβολικά οφέλη για την υγεία

FOOD

Το No 1 φρούτο για τον διαβήτη, που προτείνεται από διαιτολόγους

Η κατανάλωση αυτού του νόστιμου φρούτου μπορεί να σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Προτεινόμενα

FASHION NEWS

Leggings: Πως θα κάνεις τους πιο stylish συνδυασμούς!

Το πιο αγαπημένο κομμάτι της ντουλάπας σου, σου χαρίζει upgraded σύνολα inspired από την πασαρέλα! 

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου

Φροντίστε μέχρι το τέλος του μήνα να μην γίνετε εγωκεντρικοί και ζηλιάρηδες

ΣΙΝΕΜΑ

Vinyl: Όταν ο Jagger συνάντησε τον Scorsese στην τηλεοπτική οθόνη

Με αφορμή την επιστροφή των Rolling Stones στη δισκογραφία και του Martin Scorsese στη μεγάλη οθόνη, μια ωδή σε μια τηλεοπτική σειρά που κόπηκε πολύ νωρίς.