Skip to main content

FOOD

"Έχω υψηλή χοληστερίνη. Μπορώ να τρώω θαλασσινά;"

Αμέ! 


Μαρία Μυλωνά

Η χοληστερόλη είναι ένα είδος λίπους το οποίο στα ψάρια συγκεντρώνεται στους μυς, στη σπλήνα και το συκώτι. 

Το ψαχνό του ψαριού παρουσιάζει αντίστοιχη συγκέντρωση χοληστερόλης στα περισσότερα ψάρια (50-70 mg ανά 100 γραμμάρια προϊόντος).

Μεταξύ των θαλασσινών υπάρχουν διαφορές στην περιεκτικότητα χοληστερόλης, με τα οστρακόδερμα να έχουν συγκεντρώσεις παρόμοιες με τα ψάρια, ενώ τα μαλάκια, π.χ. καλαμάρια, να έχουν αυξημένες συγκεντρώσεις (100-200 mg χοληστερόλης ανά 100 γραμμάρια προϊόντος).

Ωστόσο, η δυναμική των ψαριών και των «παρεξηγημένων» θαλασσινών στην αύξηση του επιπέδου της χοληστερόλης στο αίμα, είναι πολύ μικρότερη από άλλα τρόφιμα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ψάρια και τα θαλασσινά έχουν υψηλή συγκέντρωση σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (που συνεισφέρουν στη μείωση της χοληστερόλης) και χαμηλότατη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά (των οποίων η περίσσεια έχει άμεση σχέση με την αύξηση της χοληστερόλης του πλάσματος). Επομένως, η κλασική άποψη που επικρατεί ότι «τα θαλασσινά δεν κάνουν καλό στη χοληστερόλη» θεωρείται πλέον μη βάσιμη επιστημονικά. 

Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr/

Διαβάστε επίσης

FOOD

Παγκόσμια Ημέρα Καφέ – κι έχεις πολλούς καλούς λόγους για να την γιορτάσεις

Η πιο αγαπημένη παγκοσμίως συνήθεια μετριέται σε κόκκους, φλιτζάνια, ποτήρια ή άπειρες γουλιές απόλαυσης 

FOOD

7 τροφές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην αντιμετώπιση του άγχους

Η αντιμετώπιση του άγχους περνά παραδόξως και μέσα από το στομάχι μας!

FOOD

5 εναλλακτικές λύσεις για τον καφέ και το απογευματινό σου boost ενέργειας

Αν χρειάζεσαι μια δόση ενέργειας που δεν θα σου στερήσει τον βραδινό σου ύπνο, να τι μπορείς να καταναλώσεις.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 4 Οκτωβρίου

Εάν η διάθεσή σας είναι πεσμένη, αναζητήστε την παρέα ενός καλού σας φίλου

INTERVIEW

Back to 80-90s, με Κώστα Μπίγαλη, Σοφία Βόσσου και Πωλίνα

The biggest 80s & 90s party! Μπίγαλης, Βόσσου, Μαντώ και Πωλίνα, 6/10, Faliro Summer Theater

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Pasta time με γεμιστά κοχύλια

Αυτά τα κοχύλια δεν είναι θαλασσινά αλλά είναι σούπερ κρεμώδη και τυρένια!

Εγγραφείτε στο newsletter μας: