Skip to main content

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

"Πάσχω από άσθμα. Θα επιδεινωθεί με την εγκυμοσύνη μου;"

Οι ειδικοί απαντούν! 


Μαρία Μυλωνά

Η συχνότητα του άσθματος στις έγκυες γυναίκες αυξάνεται συνεχώς για άγνωστους λόγους. Οι γυναίκες με άσθμα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για γέννηση ελλιποβαρών νεογνών, για πρόωρο τοκετό και για επιπλοκές όπως είναι η προεκλαμψία. Ακόμα και η ίδια η εγκυμοσύνη έχει επίδραση στην πορεία του άσθματος.

Πορεία άσθματος στην εγκυμοσύνη

Το άσθμα μπορεί να επιδεινωθεί στο 1/3 των εγκύων γυναικών, γεγονός που μπορεί να αυξήσει περισσότερο τον κίνδυνο της εγκυμοσύνης, ειδικά τη γέννηση νεογνών χαμηλού βάρους και του πρόωρου τοκετού. Ωστόσο, στο 1/3 των εγκύων γυναικών η νόσος βελτιώνεται, με αποτέλεσμα η θεραπεία να ελαττώνεται ή και να διακόπτεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Γενικά, οι γυναίκες με σοβαρό άσθμα είναι πιο πιθανό να δείξουν σημεία επιδείνωσης σε σχέση με γυναίκες με ηπιότερο άσθμα. Αν μια παρόξυνση άσθματος αντιμετωπιστεί κατάλληλα, δεν επηρεάζει την εγκυμοσύνη ή το περιγεννητικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν λίγες ενδείξεις για το ότι ο τοκετός αυτός καθαυτός έχει σημαντικό αντίκτυπο στο άσθμα της μητέρας.

Αντιμετώπιση άσθματος στην εγκυμοσύνη

Επειδή το άσθμα δεν είναι σταθερό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συστήνεται σε κάθε έγκυο με άσθμα να γίνεται τακτικός έλεγχος. Οι θεραπευτικοί στόχοι θα πρέπει να περιλαμβάνουν ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα άσθματος, ελάχιστες ή καθόλου παροξύνσεις και κανένα περιορισμό στις δραστηριότητες. Στόχος της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του άσθματος της εγκυμοσύνης, είναι η μητέρα και το νεογνό να έχουν ελάχιστες ή καθόλου ανεπιθύμητες ενέργειες από τη νόσο και τη θεραπεία της. Για την ένδειξη ή μη των φαρμάκων στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ειδικό αλλεργιολόγο σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο σας.

Πηγή: http://www.infokids.gr/

Διαβάστε επίσης

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

6 είδη άσκησης ιδανικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Τι να επιλέξετε ώστε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε στους εννιά μήνες της εγκυμοσύνης.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

7 τρόποι να αποβάλετε το stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εμφάνιση stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσουμε

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Γιατί οι γυναίκες λαχταρούν συγκεκριμένες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τi είναι αυτό που κάνει τις μισές τουλάχιστον εγκυμονούσες στην Αμερική να ζητούν πίκλες για σνακ;

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Σαββάτου 4 Μαΐου

Οργανώστε τις υποθέσεις σας βάζοντας προτεραιότητες σε ό,τι έχετε ανάγκη πρώτα

ΣΙΝΕΜΑ

May the 4th be with you με 20 από τις πιο ρομαντικές στιγμές Star Wars

Η αγάπη είναι μεγάλη με τον γαλαξία - απέραντη

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Το Voés Festival επιστρέφει για δεύτερη χρόνια στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Mε τους Villagers of Ionnina City, Social Waste, Γιάννη Αγγελάκα και οι 100°C, Πάνο Βλάχο, Σκιαδαρέσες, Λόγος Τιμής, LosTre, Κωσταντή Πιστιόλη, Pagan και Λεωνίδα Μπαλάφα