Skip to main content

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Εγκυμοσύνη: τροφές που απαγορεύονται

Οι τροφές που πρέπει να αποφύγεις όταν είσαι έγκυος



Η διατροφή μιας εγκύου επιβάλλει κάποιες σημαντικές διατροφικές προσαρμογές, που θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό την ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης. Εκτός λοιπόν από αυτά που πρέπει να τρώει μια έγκυος για να παίρνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται υπάρχουν και κάποια που δεν πρέπει, κυρίως λόγω επιμόλυνσής τους με βλαβερά συστατικά ή πιθανών αλλοιώσεών τους. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να αποφεύγει μια έγκυος, ιδιαιτέρως τώρα το καλοκαίρι : 

• Μαλακά τυριά και τυριά με εμφανής μικροοργανισμούς όπως το ροκφόρ, το καμαμπέρ, το blue cheese, το brie cheese και άλλα. Σε τέτοιου είδους τυριά μπορεί να αναπτύσσεται ο μικροοργανισμός Listeria monocytogenes, o οποίος μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά θανατηφόρες λοιμώξεις τόσο για τις έγκυες όσο και για τα έμβρυά τους.

• Ωμά αυγά και τρόφιμα που περιέχουν ωμά ή μερικώς μαγειρεμένα αυγά, λόγω κινδύνου ύπαρξης σαλμονέλας.

• Ωμό ή μη καλά ψημένο κρέας και θαλασσινά (όπως στρείδια μύδια κ.α.)

• Μη καλά πλυμένα λαχανικά, ιδιαιτέρως πράσινα. Προτιμάτε ντομάτα και αγγούρι, που δεν απαιτούν ιδιαίτερο πλύσιμο, ειδικά εκτός σπιτιού.

• Σολομό, ξιφία, και κατά περίπτωση και τόνο. Τα ψάρια αυτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα, τα οποία μπορούν να έχουν αρνητικές επιδράσεις στο νευρικό σύστημα του αναπτυσσόμενου εμβρύου.

Συμπερασματικά, η προετοιμασία των γευμάτων της εγκύου πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και με πλήρη συμμόρφωση στις απαιτήσεις υγιεινής για να αποφευχθούν επιμολύνσεις και αλλοιώσεις στα τρόφιμα, οι οποίες θα μπορούσαν να απειλήσουν την υγεία της ίδιας αλλά και του εμβρύου της.

Επίσης, η κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από ποικιλία και εναλλαγή, με παράλληλη αποφυγή της κατανάλωσης ψαριών που βρίσκονται στη κορυφή της τροφικής αλυσίδας. 

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε επίσης

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

6 είδη άσκησης ιδανικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Τι να επιλέξετε ώστε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε στους εννιά μήνες της εγκυμοσύνης.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

7 τρόποι να αποβάλετε το stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εμφάνιση stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσουμε

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Γιατί οι γυναίκες λαχταρούν συγκεκριμένες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τi είναι αυτό που κάνει τις μισές τουλάχιστον εγκυμονούσες στην Αμερική να ζητούν πίκλες για σνακ;

Προτεινόμενα

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΤΑΞΙΔΙ

Στον παράδεισο που μπορεί να φιλοξενήσει την 3η σεζόν του The White Lotus

Αν φιλοξενήσει εσάς πάντως, σίγουρα θα περάσετε ονειρικά