Skip to main content

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Τι "κληρονομιά" θα του δώσεις;

Θα πάρει τα γαλάζια μάτια σου ή θα αποκτήσει το ύψος και τα λακκάκια του μπαμπά του; 


Μαρία Μυλωνά

Διάβασε ποια χαρακτηριστικά "μεταφέρονται" και ποια όχι από τους γονείς στα παιδιά, σύμφωνα με τις έρευνες: 

Μάτια: Ακόμα και εάν οι δυο γονείς έχουν καστανά μάτια, το παιδί μπορεί να γεννηθεί με μπλε ή πράσινα μάτια, καθώς το χρώμα τους καθορίζεται από μια σειρά γονιδίων. Σύμφωνα με τη γενετίστρια Kate Garber του "Emory University School of Medicine", ένα γονίδιο ίσως οδηγηθεί προς τα «μπλε», ενώ ένα άλλο προς τα «καστανά». «Η διαδικασία μοιάζει με πολλές στρώσεις μπογιάς, ξεχωριστών χρωμάτων, που ακουμπούν τυχαία η μια πάνω στην άλλη. Παράλληλα, υπάρχουν και τα γονίδια που ελέγχουν την πυκνότητα του χρώματος και δημιουργούν π.χ. τα ανοιχτόχρωμα καστανά μάτια», συνεχίζει η ίδια. Αυτό σημαίνει, ότι δεν παίζουν ρόλο μόνο τα υπερισχύοντα γονίδια, αλλά και τα δευτερεύοντα, καθώς είναι ικανά να αλλάξουν τον τόνο του χρώματος, αρκεί, βέβαια, να υπάρχουν στην οικογένεια άτομα με μάτια διαφορετικού χρώματος.

Ύψος: Δεν είναι τυχαίο ότι τα ψηλά ζευγάρια κάνουν ψηλά παιδιά! Παρ' όλα αυτά, το ύψος δεν καθορίζεται μόνο από ένα γονίδιο, αλλά εξαρτάται και από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως είναι η διατροφή. Σύμφωνα με την Joann Boughman, πρόεδρο του "Society of Human Genetics": «Υπάρχουν περιπτώσεις που από δυο γονείς μετρίου αναστήματος να γεννηθεί ένα παιδί υπερβολικά κοντό ή με ύψος μπασκετμπολίστα. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες δεν ακολουθείται μια δεδομένη φόρμουλα».

Λακκάκια, φακίδες, σχισμή στο πηγούνι: Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, τέτοιες λεπτομέρειες, όπως είναι π.χ. οι φακίδες ή οι φύτρες και τα έντονα φρύδια «περνούν» στο παιδί, αρκεί να τα έχει ένας από τους δυο γονείς ή δυο-τρία μέλη της ευρύτερης οικογένειας. 

Βάρος: Η αλήθεια είναι ότι εάν ένα ζευγάρι είναι υπέρβαρο, τότε υπάρχει η προδιάθεση για να γεννηθούν παιδιά με περισσότερα κιλά. Σύμφωνα με την Kate Garber του "Emory University School of Medicine", έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα γονίδιο που προκαλεί την αύξηση βάρους, καθώς οι γονείς με πολλά κιλά κάνουν μωρά 3-4 κιλά πιο βαριά, χωρίς βέβαια να θεωρείται υπέρβαρο το παιδί. Ωστόσο, αυτό που «κινεί» το βάρος του είναι η υγιεινή διατροφή και η άσκηση που θα συνηθίσει να κάνει σαν παιδί δημοτικού, και όχι μόνο! 

Διαβάστε επίσης

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

6 είδη άσκησης ιδανικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Τι να επιλέξετε ώστε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε στους εννιά μήνες της εγκυμοσύνης.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

7 τρόποι να αποβάλετε το stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εμφάνιση stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσουμε

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Γιατί οι γυναίκες λαχταρούν συγκεκριμένες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τi είναι αυτό που κάνει τις μισές τουλάχιστον εγκυμονούσες στην Αμερική να ζητούν πίκλες για σνακ;

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30