Skip to main content

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Υπερηχογράφημα στην εγκυμοσύνη: 12 λόγοι για να το κάνεις!

Είναι απαραίτητο. 


Μαρία Μυλωνά

Παρά το γεγονός ότι το υπερηχογράφημα στην εγκυμοσύνη είναι η πλέον συνηθισμένη εξέταση στην κύηση, πολλές γυναίκες έχουν αμφιβολίες για την ασφάλειά του ή δεν γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι.

Ακολουθούν 12 λόγοι για τους οποίους είναι χρήσιμο το υπερηχογράφημα στην εγκυμοσύνη:

1. Επιβεβαιώνει μια εγκυμοσύνη όταν το τεστ εγκυμοσύνης ή τα συνήθη συμπτώματα εγκυμοσύνης είναι ασαφή.

2. Εντοπίζει πιθανή εξωμήτριο κύηση.

3. Το υπερηχογράφημα εγκυμοσύνης καθορίζει με μεγαλύτερη σαφήνεια την ακριβή εβδομάδα της κύησης και κατ’ επέκταση την πιθανή ημερομηνία τοκετού, ειδικά όταν ο γιατρός δεν μπορεί να την υπολογίσει με βάση το μέγεθος της μήτρας. Ειδικά στο πρώτο μισό της εγκυμοσύνης η μέτρηση είναι πολύ ακριβής.

4. Δίνει στοιχεία για την ανάπτυξη του εμβρύου, ειδικά εάν υπάρχουν συμπτώματα ότι κάτι δεν πάει καλά, όπως το μέγεθος της μήτρας.

5. Καθορίζει την αιτία μιας ανεξήγητης αιμορραγίας.

6. Επιβεβαιώνει τη θέση του μωρού (αν κατεβαίνει δηλαδή ανάποδα ή ποια στάση έχει πάρει) τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης.

7. Καθορίζει με ακρίβεια εάν μια κύηση είναι πολύδυμη ή όχι, ειδικά εάν η μήτρα της εγκύου μεγαλώνει πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.

8. Το υπερηχογράφημα εγκυμοσύνης αναγνωρίζει προβλήματα στον πλακούντα, όπως πρόδρομο πλακούντα ή κάποια αποκόλληση, ώστε ο γιατρός έγκαιρα να λάβει μέτρα για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου.

9. Μετρά την ποσότητα του αμνιακού υγρού, εάν η μητέρα χάνει υγρά ή εάν το αμνιακό υγρό δεν αντικαθίσταται με φυσιολογικό ρυθμό.

10. Εντοπίζει ανωμαλίες της μήτρας ειδικά για τις γυναίκες που έχουν ιστορικό αποβολών ή προβληματικών κυήσεων.

11. Εντοπίζει ανωμαλίες στην ανάπτυξη του εμβρύου που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τοκετό και έτσι ο γιατρός προετοιμάζεται. Για παράδειγμα, ανωμαλίες στην καρδιά μπορούν να εντοπιστούν με το υπερηχογράφημα εγκυμοσύνης και έτσι ο τοκετός γίνεται σε μαιευτήριο με ειδικά μηχανήματα, κατάλληλα οργανωμένη μονάδα νεογνών και οργανωμένη ιατρική ομάδα εν αναμονή, ικανά να υποδεχτούν το νεογέννητο και να του προσφέρουν την καλύτερη δυνατή βοήθεια αμέσως μετά την γέννησή του.

12. Το υπερηχογράφημα εγκυμοσύνης είναι πολύτιμος βοηθός σε διαδικασίες όπως η αμνιοπαρακέντηση, αφού καθοδηγεί το γιατρό για την ασφαλή διεξαγωγή της εξέτασης.

Από τον Β. Μπαγιώκο, MD, PhD, DFSRH, Μαιευτήρα, Χειρουργό-Γυναικολόγο, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, http://www.bagiokos.gr

Πηγή: http://www.infokids.gr/

Διαβάστε επίσης

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

6 είδη άσκησης ιδανικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Τι να επιλέξετε ώστε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε στους εννιά μήνες της εγκυμοσύνης.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

7 τρόποι να αποβάλετε το stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εμφάνιση stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσουμε

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Γιατί οι γυναίκες λαχταρούν συγκεκριμένες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τi είναι αυτό που κάνει τις μισές τουλάχιστον εγκυμονούσες στην Αμερική να ζητούν πίκλες για σνακ;

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Nalyssa Green επιστρέφει με το νέο της single, «Όλα Τα Πάρτυ Του Κόσμου»

Από τον επερχόμενο δίσκο της με τίτλο Πολύ Καλή Στα Πάρτυ