Skip to main content

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Ετοιμάζεσαι να γίνεις μανούλα; Αυτά τα 6 tips θα σε βοηθήσουν να αναλάβεις το νέο σου ρόλο!

Έτσι θα διαχειριστείς το άγχος. 


Μαρία Μυλωνά

Υπάρχουν πολλά εγχειρίδια γονέων που τους προετοιμάζουν για τον ερχομό του πρώτου παιδιού τους, όμως κανένα από αυτά δεν μπορεί να συγκριθεί με το ένστικτο του γονέα, που του λέει πώς πρέπει να αντιδράσει και να χειριστεί τυχόν προβλήματα και καταστάσεις που προκύπτουν στα πλαίσια του νέου ρόλου του.

Διαβάστε μερικές συμβουλές που δεν θα σας βοηθήσουν όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών σας -γιατί αυτή διαφέρει από γονέα σε γονέα- αλλά θα σας φανούν χρήσιμες ώστε να αναλάβετε το νέο ρόλο σας με λιγότερο άγχος:

1. Μην δέχεστε πολλές συμβουλές. Πολλοί γονείς της πρώτες ημέρες που αναλαμβάνουν το νέο τους ρόλο συνηθίζουν να κατακλύζονται από πληροφορίες που συνήθως προέρχονται από εγχειρίδια γονέων, από το συγγενικό περιβάλλον και φυσικά από το διαδίκτυο. Μερικές συμβουλές είναι χρήσιμες, αλλά αν δεν τις φιλτράρετε είναι πολύ πιθανό να απογοητευτείτε. Άλλωστε, δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών.

2. Μην προσπαθείτε να ελέγχετε πλήρως τη ζωή σας. Σκεφτείτε ότι μόλις έχετε φέρει στον κόσμο μια νέα ζωή, πράγμα το οποίο δεν είναι και το πιο απλό στον κόσμο! Μπορείτε να κάνετε λάθη ανά πάσα στιγμή, όμως στο τέλος θα διδαχθείτε από αυτά. Τα μωρά είναι γνωστό ότι δεν κοιμούνται όταν υποτίθεται ότι θα έπρεπε να το κάνουν ή συνεχώς κλαίνε χωρίς λόγο. Κατά κάποιο τρόπο θα λέγαμε ότι το μωρό έχει το ρόλο του αφεντικού στη ζωή σας, τουλάχιστον για ορισμένο χρονικό διάστημα.

3. Μην απογοητεύεστε όταν δεν μπορείτε να χειριστείτε ορισμένες καταστάσεις. Κάθε φορά που αισθάνεστε ότι καταφέρνετε να εκπληρώνετε με επιτυχία τα καθήκοντα του γονέα, τα παιδιά σας αλλάζουν τα σχέδια. Μόλις έχετε μάθει να ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του μωρού, αρχίζει να μπουσουλάει και να τριγυρίζει σε όλο το σπίτι. Πάνω που έχετε μάθει πώς να το βάζετε για ύπνο, αρχίζει να μιλάει και πρέπει να είστε σε θέση να διαπραγματευτείτε για την ώρα του ύπνου και όταν έρχεται η ώρα για να αποκτήσετε ένα δεύτερο παιδί, τότε έχετε να κάνετε με μια εντελώς διαφορετική προσωπικότητα και πρέπει να ξεκινήσετε πάλι από το μηδέν.

4. Μην θεωρείτε ότι όλα τα μωρά είναι ίδια. Ακόμη και τα νεογέννητα έχουν τη δική τους προσωπικότητα. Αυτός είναι ο λόγος που κανένα εγχειρίδιο γονέων δεν μπορεί να λειτουργήσει το ίδιο για όλους. Μερικά μωρά κοιμούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας χωρίς να ξυπνήσουν, ενώ άλλα φαίνεται ότι «ταλαιπωρούν» περισσότερο τους γονείς τους. Επίσης, υπάρχουν μωράκια που μπορούν να συνοδεύσουν ήσυχα τους γονείς τους σε μια έξοδο και άλλα που βαριούνται εύκολα και πρέπει συνεχώς να ψυχαγωγούνται. Και τότε είναι που συνειδητοποιείτε ότι η επόμενη μέρα μπορεί να είναι τελείως διαφορετική, απλά και μόνο για να κρατηθείτε σε εγρήγορση.

5. Μην κάνετε μακροπρόθεσμα σχέδια. Πολλά ζευγάρια που γίνονται γονείς για πρώτη φορά προσπαθούν να φανταστούν πώς θα πρέπει να συμπεριφέρονται στα παιδιά τους όταν αυτά μεγαλώσουν. Μην πέσετε στην παγίδα να το κάνετε κι εσείς! Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι αυτό που αξίζει είναι οι στιγμές, αυτό που συμβαίνει την ώρα που συμβαίνει. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα πράγματα πρέπει να γνωρίζει ένας γονέας κατά τη διάρκεια της ζωής του παιδιού του. Το μυαλό σας είναι τόσο γεμάτο με πληροφορίες για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται τα παιδιά σας, που σίγουρα δεν έχετε χρόνο για να σκεφτείτε ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να αποκτήσουν κινητό τηλέφωνο.

6. Μην συγκρίνεστε με άλλους γονείς. Είναι τόσο εύκολο να δείτε άλλους γονείς και να αρχίσετε να συγκρίνεστε μαζί τους. Ναι, υπάρχουν μητέρες που φαίνονται καλλίγραμμες, πολύ ψύχραιμες και προετοιμασμένες για το οτιδήποτε και άλλες που ίσως δείχνουν πιο οργανωμένες όσον αφορά τις απαιτήσεις της φροντίδας του μωρού. Όμως, ίσως δεν βλέπετε όλη την αλήθεια. Οι μικροκαμωμένες μαμάδες μπορεί να υπέφεραν από υπερέμεση της κύησης, η ψύχραιμη μητέρα ίσως είχε αποκτήσει κι άλλο παιδί και η οργανωμένη μανούλα μπορεί να έχει περισσότερη βοήθεια στο σπίτι από συγγενικά πρόσωπα. Κανένας γονέας δεν είναι τέλειος! 

Πηγή: http://www.infokids.gr/

Διαβάστε επίσης

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

6 είδη άσκησης ιδανικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Τι να επιλέξετε ώστε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε στους εννιά μήνες της εγκυμοσύνης.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

7 τρόποι να αποβάλετε το stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εμφάνιση stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσουμε

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Γιατί οι γυναίκες λαχταρούν συγκεκριμένες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τi είναι αυτό που κάνει τις μισές τουλάχιστον εγκυμονούσες στην Αμερική να ζητούν πίκλες για σνακ;

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.