Skip to main content

SELF-LOVE

Τι είναι ο «πράσινος θόρυβος» και τι οφέλη σου προσφέρει

Ο «πράσινος θόρυβος» είναι ένας κατασκευασμένος ήχος που έχει μια συχνότητα που θυμίζει σε μερικούς ανθρώπους αυτό που θα άκουγαν στη φύση, δες πώς σε ωφελεί



Στη φύση, οι υψηλότερες συχνότητες είναι λιγότερο συχνές από τις χαμηλότερες συχνότητες. Ο πράσινος θόρυβος μιμείται αυτή τη φυσική κατανομή ήχου – πέφτει κάπου μεταξύ του λευκού θορύβου (ο οποίος έχει ομοιόμορφη κατανομή υψηλών και χαμηλών συχνοτήτων) και του καφέ θορύβου (ο οποίος έχει μεγάλη στάθμιση σε χαμηλές συχνότητες).

Ο πράσινος θόρυβος τείνει να ακούγεται σχετικά βαθύς με ελάχιστο στατικό ή υψηλό θόρυβο.

Τα βίντεο με πράσινο θόρυβο που μεταδίδονται στο YouTube και το TikTok έχουν πλέον συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές. Οι άνθρωποι συντονίζονται σε αυτά τα soundtrack με πράσινο θόρυβο για να τους βοηθήσουν να αποβάλουν το άγχος, να κοιμηθούν ή να συντονίσουν τους περισπασμούς.

Γιατί είναι καλό για εσάς;

Δεν έχει διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τα οφέλη του πράσινου θορύβου στην υγεία. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες έχουν εξετάσει πώς οι ήχοι εμπνευσμένοι από τη φύση, γενικότερα, επηρεάζουν τον εγκέφαλο. Να τι βρήκαν αυτοί:

Μπορεί να βοηθήσει με την προσοχή και την εστίαση.

Σε ένα πείραμα σε 71 φοιτητές κολεγίου, εκείνοι που συντονίζονταν καθημερινά σε μια εφαρμογή τηλεφώνου με φυσικό ήχο είχαν καλύτερες γνωστικές επιδόσεις (όπως μετρήθηκαν με τεστ μνήμης εργασίας και εγρήγορσης) από τους συνομηλίκους τους που δεν χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή. Η εφαρμογή εξυπηρέτησε ήχους βροχόπτωσης και κυμάτων, που χτυπούσαν στο αυτί με παρόμοιο τρόπο με τις εγγραφές πράσινου θορύβου. Μια μελέτη παρακολούθησης διαπίστωσε ότι η ακρόαση αυτών των ήχων φαινόταν επίσης να αυξάνει τη μάθηση και να μειώνει την αναβλητικότητα.

Μπορεί να μας βοηθήσει να ανακάμψουμε από το άγχος πιο γρήγορα.

Ξεχωριστή έρευνα διερεύνησε πώς οι ήχοι της φύσης μπορεί να επηρεάσουν την απόκριση στο στρες. Σε αυτή τη μελέτη, οι άνθρωποι εκτέθηκαν σε ήχους από τη φύση ή το δομημένο περιβάλλον μετά από μια αγχωτική νοητική αριθμητική εργασία. Οι δοκιμές του καρδιακού παλμού και της απόκρισης του νευρικού συστήματος έδειξαν ότι όσοι εκτέθηκαν σε φυσικούς ήχους έτειναν να αναρρώνουν από το στρες πιο γρήγορα από εκείνους που άκουγαν τους ανθρωπογενείς ήχους.

Δείχνει υποσχέσεις για καλύτερο ύπνο.

Οι θόρυβοι που αποσπούν την προσοχή, όπως η κίνηση ή οι δυνατές συσκευές, μπορεί να δυσκολέψουν την πτώση και την παραμονή στον ύπνο. Πολλοί άνθρωποι ενεργοποιούν μηχανές θορύβου για να τις βοηθήσουν να καταπνιγούν και υπάρχει έρευνα που δείχνει ότι αυτή είναι μια αποτελεσματική στρατηγική. Και πάλι, δεν έχουν γίνει μελέτες ειδικά για τον πράσινο θόρυβο, αλλά η ακρόαση του ροζ θορύβου (ο οποίος είναι παρόμοιος αλλά ελαφρώς υψηλότερος) σε ηρεμία έχει αποδειχθεί ότι διευκολύνει τον εγκέφαλο σε καταστάσεις αργών κυμάτων και βελτιώνει τη συνολική ποιότητα του ύπνου. 

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Αστρολογικές προβλέψεις για τον Μάιο

Ανανεώστε τη συναισθηματική σας σχέση και δώστε της καινούρια ερεθίσματα

ΜΟΥΣΙΚΗ

Έναν ακυκλοφόρητο μέχρι σήμερα δίσκο του Johnny Cash θα δούμε σύντομα στα δισκοπωλεία – Ακούστε το κομμάτι “Well Alright”

Τα ακυκλοφόρητα μέχρι πρότινος demos του Cash παίρνουν νέα ζωή για τις ανάγκες του δίσκου με τη βοήθεια των Marty Stuart, Dave Roe, Pete Abbott και Dan Auerbach των Black Keys

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

«Ζωή εν Τάφω», ακούμε το τραγούδι που ερμηνεύει ο Κώστας Μακεδόνας

Σε στίχους του Τέρπανδρου και μουσική του συνθέτη Κωνσταντίνου Βελλιάδη