Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Λεβάντα: ο απόλυτος οδηγός και τα οφέλη της στην γυεία

Λεβάντα, η μαγική: Ανακάλυψε 5 απίστευτες θεραπευτικές ιδιότητες της


Φύλλις Νικολάου

Την λατρεύεις για το υπέροχο άρωμα της, για την απίστευτη γεύση που χαρίζει στα φαγητά και τα κοκτέιλ ή γιατί κρατάει το σκόρο έξω από τη ντουλάπα σου. Τώρα, όμως, ήρθε η ώρα να την λατρέψεις (και) γιατί βάζει στοπ στη φαγούρα, την υπερένταση και τον... πονόδοντο!

Λίγα λόγια για τη λεβάντα

Η λεβάντα (επ. ονομ. Lavandula) είναι γένος φυτών που ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών (Labiatae). Το γνωστότερο γένος είναι η λαβαντούλα, που περιλαμβάνει γύρω στα 25 είδη. Είναι ιθαγενές των παραμεσόγειων περιοχών. Επίσης, απαντάται στα Κανάρια Νησιά, στην Ινδία και σε άλλες ασιατικές χώρες. Το αιθέριο έλαιο που περιέχουν τα φύλλα της χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και για τη θεραπεία νευρασθενειών. Έχει επίσης αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται στην επούλωση τραυμάτων. Σε μεγάλες δόσεις η λεβάντα δρα ως υπνωτικό και ναρκωτικό. Οι ιαματικές της ιδιότητες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα και αναφέρονται στο Διοσκουρίδη, τον Πλίνιο και το Γαληνό.

Λεβάντα: τα οφέλη στην υγεία

Διάβασε παρακάτω κι ανακάλυψε πώς η λεβάντα δίνει άμεση λύση σε 5 συνηθισμένα προβλήματα.

1. Έχεις υπερένταση; Πιάσε τη λεβάντα! Για την ακρίβεια, γέμισε την μπανιέρα σου με ζεστό νερό. Στη συνέχεια, πρόσθεσε 1 κ.σ. μέλι, 1 κ.σ. λάδι jojoba και 10-15 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, βύθισε το σώμα και τις σκέψεις σου σε αυτό και αποχαιρέτα το στρες που... χάνεις! Οι ειδικοί προειδοποιούν: η λεβάντα έχει ισχυρή χαλαρωτική, ηρεμιστική και αγχολυτική δράση. 

2. Αν δεν κοιμάσαι τώρα πια τα βράδια, ψέκασε λίγε σταγόνες έλαιο λεβάντας κάτω από το μαξιλάρι και στα σεντόνια σου πριν πέσεις για ύπνο. Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστήμιου Wesleyan οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα άτομα που μυρίζουν λεβάντα λίγο πριν πέσουν για ύπνο κάνουν –κυριολεκτικά– όνειρα γλυκά, μιας και περνούν περισσότερη ώρα στη βαθιά φάση του ύπνου και, έτσι, ξυπνούν πιο ξεκούραστοι.

3. Τρίξε τα δόντια στον πονόδοντο. Οι καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της λεβάντας λειτουργούν πυροσβεστικά (και) σε αυτήν την περίπτωση. Βράσε 1 1/2 κ.σ. αποξηραμένη λεβάντα σε 1 φλ. νερό για περίπου 20 λεπτά, κάνε στοματικές πλύσεις με αυτό το αφέψημα και θα δεις τον πόνο να υποχωρεί. Το ίδιο αφέψημα, μάλιστα, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να κάνεις σκόνη... την πιτυρίδα. Άπλωσε το καλά στα μαλλιά σου, σκέπασέ τα με μια πετσέτα ή ένα σκουφάκι κι άφησε τη «μαγική» λεβάντα να δράσει για 30-40 λεπτά, προτού λουστείς. 

4. Βρέθηκες την κόψη του μαχαιριού; Ρίξε 2 σταγόνες έλαιο λεβάντας σε μια αποστειρωμένη γάζα και κάλυψε την πληγή. Επανάλαβε τη διαδικασία 2-3 φορές την ημέρα για λίγες ημέρες. Χάρη στις ισχυρές αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της, η λεβάντα προωθεί την ταχύτερη επούλωση του δέρματος και μειώνει σημαντικά την ένταση του πόνου. 

5. Πονάει κεφάλι, κόψει... λεβάντα. Κι όμως αυτό το σούπερ αρωματικό βότανο βοηθά στην ανακούφιση από τον πονοκέφαλο και τις ημικρανίες, ενώ βάζει φρένο και στα συμπτώματα του hangover. Αν πονάς, ρίξε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας στα δάχτυλά σου και κάνε μασάζ με ελαφριές κυκλικές κινήσεις στους κροτάφους, τον αυχένα και την περιοχή ανάμεσα στα φρύδια.

 

 

 

Χαλαρωτικό body mist με λεβάντα

Έχουμε αρχίσει να μπαίνουμε σε γιορτινή διάθεση. Την περίοδο των Χριστουγέννωννιώθουμε την ανάγκη να προσφέρουμε στους ανθρώπους γύρω μας και να κάνουμε όμορφα δώρα στα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Ένα δώρο για την μητέρα σου, μια φίλη σου κ.ο.κ. είναι εύκολο να βρεις στην αγορά. Υπάρχουν επιλογές. Παρόλα αυτά τίποτα δεν είναι πιο προσωπικό από το να κάνεις ένα δώρο που έχεις φτιάξει η ίδια με τα χεράκια σου!

Μπορείς λοιπόν, να προσφέρεις σε ένα αγαπημένο σου πρόσωπο, λίγη χαλάρωση μέσα από ένα μοσχοβολιστό body mist! Η παρακάτω συνταγή για ένα diy body mist είναι πανεύκολη και μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει σε ένα αφρόλουτρο ή να το ψεκάσει στο σώμα του μετά από μια κουραστική ημέρα στην δουλεια.

Η συνταγή έχει θεραπευτικά υλικά και μυρωδιές, μέσα από τα χαλαρωτικά έλαια του χαμομηλιού αλλά και της λεβάντας!

Τι θα χρειαστείς

1 σκουρόχρωμο δοχείο (με χωρητικότητα 5ml)

8 σταγόνες από έλαιο χαμομηλιού

8 σταγόνες από έλαιο λεβάντας (μπορείς να βάλεις και ευκάλυπτο)

Εμφιαλωμένο νερό

Εκτέλεση: Ρίξε τα δύο έλαια στο δοχείο και γέμισε το υπόλοιπο με νερό. Κούνησε καλά το μπουκάλι με το mist για να ανακατευτούν τα υλικά. Διατήρησε σε σκιερό μέρος.

Φωτό: instagram @folieapothecary

 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο θηλασμός να σας προστατεύσει από μελλοντική καρδιακή προσβολή;

Ο θηλασμός είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία σας όσο και για το νεογέννητό σας. Αυτή η εκπληκτική αλήθεια συχνά μένει ανείπωτη.

ΥΓΕΙΑ

Γιατί η νηστεία είναι το καλύτερο εργαλείο αποτοξίνωσης για την υγεία σου

Ανεξάρτητα από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα εκπληκτικό μέσο φροντίδας για την υγεία σου

ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down 2024: «τέλος τα στερεότυπα»

Η Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down (WDSD), 21 Μαρτίου, γιορτάζεται επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη από το 2012.

Προτεινόμενα

CELEBS

Βασίλης Μπισμπίκης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια με την υγεία του

«Είμαι καρδιακός άνθρωπος. Εννοείται ότι αλλάζω τις συνήθειές μου»

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.