Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Stress: Δώσε προσοχή σε ΑΥΤΑ τα 4 «κρυφά» σημάδια

Μήπως έχει έρθει ώρα για... relax;


Φύλλις Νικολάου

 

Αναζητάς –όπως και ο Προυστ– το χαμένο χρόνο; Δεν είσαι η μόνη! Το καθημερινό κυνήγι του ελεύθερου χρόνου ανήκει σίγουρα στις «χαρές» της μοντέρνας καθημερινότητας. Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες του Rush University Medical Center έρχονται να μας πουν ότι αν υποφέρουμε από χρόνιο στρες –αυτήν την ενοχλητική «επίθεση» ορμονών που δεχόμαστε όταν πρέπει οπωσδήποτε να παραδώσουμε άμεσα μια δουλειά ή όταν παγώνουμε μπροστά στις καθημερινές ατυχίες μας –τα συμπτώματα είναι τόσο ήπια που (σχεδόν) δεν τα καταλαβαίνουμε!

Παρακάτω θα βρεις τα «κρυφά» σημάδια που συνδέονται με το χρόνιο στρες. Αν αναγνωρίζεις κάποια αυτά στον εαυτό σου, απλά απομακρύνσου για λίγο από τον υπολογιστή σου, κλείσε για λίγο το τηλέφωνο ή σήκωσέ το για να κλείσεις ραντεβού για ένα χαλαρωτικό μασάζ!

Σημάδι #1: Οι πονοκέφαλοι του Σαββατοκύριακου

Η ξαφνική πτώση των επιπέδων του στρες τα Σαββατοκύριακα μπορεί να μην γίνεται ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη από τον οργανισμό σου. Ο λόγος; Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πολύ πιθανό αυτή η απρόσμενη χαλάρωση να σου... σπάσει το κεφάλι. Για να αποφύγεις τις τρικυμίες εν κρανίω, προσπάθησε να διατηρείς ένα σχετικά σταθερό ωράριο ύπνου και φαγητού, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. 

Σημάδι #2: Πονόλαιμος

Όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο, ο πονόλαιμος μπορεί να είναι σύμπτωμα της συνήθειάς σου να τρίζεις τα δόντια σου, μια κακή και εκνευριστική συνήθεια, η οποία επιδεινώνεται όταν στο άγχος σου χτυπάει κόκκινο. Τρίξε τα δόντια... στο στρες και συμβουλεύσου τον οδοντίατρό σου σχετικά με τρόπους αντιμετώπισης αυτής της νευρικής συνήθειας. 

Σημάδι #3: Περίεργα όνειρα

Τα όνειρά μας στη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου τείνουν να γίνονται προοδευτικά όλο και πιο ευχάριστα, με αποτέλεσμα να είμαστε πιο κεφάτοι όταν ξυπνάμε απ’ ό,τι πριν μας πάρει ο ύπνος. Τις περιόδους, όμως, που είμαστε αγχωμένοι, αυτή η νυχτερινή διαδικασία «βραχυκυκλώνει». Έτσι, τα όνειρά μας είναι πιο σκοτεινά, περίεργα και περίπλοκα, ενώ ξυπνάμε... στραβά. Τι θα σε βοηθήσει; Σε περιόδους στρες, απόφυγε την καφεΐνη και το αλκοόλ και βάλε την αγαπημένη σου χαλαρωτική μουσική λίγο πριν πέσεις στο κρεβάτι.

Σημάδι #4: Κράμπες περιόδου

Μελέτη του Πανεπιστήμιο Harvard αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που βιώνουν έντονο στρες στη ζωή τους έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από επώδυνες κράμπες κατά την περίοδό τους, σε σχέση με εκείνες που τα βλέπουν όλα ζεν. Ένοχες για αυτό το «κακό» δεν είναι άλλες από τις ορμόνες του στρες, που απορρυθμίζουν όλον τον οργανισμό σου. Σε αυτήν την περίπτωση, η σωτηρία της ψυχής (και του σώματός) σου βρίσκεται στην άσκηση, η οποία θα σε ηρεμήσει αυξάνοντας την παραγωγή και την έκκριση των ορμονών της χαράς.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο θηλασμός να σας προστατεύσει από μελλοντική καρδιακή προσβολή;

Ο θηλασμός είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία σας όσο και για το νεογέννητό σας. Αυτή η εκπληκτική αλήθεια συχνά μένει ανείπωτη.

ΥΓΕΙΑ

Γιατί η νηστεία είναι το καλύτερο εργαλείο αποτοξίνωσης για την υγεία σου

Ανεξάρτητα από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα εκπληκτικό μέσο φροντίδας για την υγεία σου

Προτεινόμενα

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

CELEBS

«Έγινε ένα λάθος»: Η Λίτσα Πατέρα απαντά για τη σχέση της με τον ΑΝΤ1

Όσα είπε για τη συνέντευξή της στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου