Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Νέα έρευνα αποκαλύπτει γιατί ΔΕΝ μπορείς να κόψεις το τσιγάρο

Δεν φταις εσύ, αλλά το... κεφάλι σου.


Φύλλις Νικολάου

Πριν από πολλά (πολλά) χρόνια, ο Νίκος Καρβέλας ζητούσε από την αγαπημένη του να του απαντήσει τι θα της έλειπε πιο πολύ: το τσιγάρο ή αυτός. Τώρα, δεν ξέρουμε ποια ήταν η μυστηριώδης και σίγουρα μανιώδης καπνίστρια στην οποία αναφέρεται στο τραγούδι, αλλά αν σου πήρε πάνω από 10 δευτερόλεπτα να απαντήσεις τι θα σου έλειπε εσένα πιο πολύ αν ο σύντροφός σου σε εξέπληττε με το παραπάνω δίλημμα, σου προτείνουμε να συνεχίσεις την ανάγνωση. Κι αυτό όχι τόσο για να χτίσεις τη γραμμή υπεράσπισής σου ενάντιά του, αλλά για να καταλάβεις πώς λειτουργεί ή εξάρτηση από τη νικοτίνη. 

Σύμφωνα με νέα έρευνα του The Scripps Research Institute, άλλωστε, ο λόγος που επιμένεις να καπνίζεις δεν είναι άλλος από μια σύνδεση στον εγκέφαλο, που δεν σου επιτρέπει να νιώσεις κορεσμό από τη νικοτίνη και να απαλλαγείς από αυτήν μια ώρα αρχύτερα. Η... λάθος σύνδεση, που στην ουσία πρόκειται για ένα γονίδιο που ελέγχει μια πρωτεΐνη - υποδοχέα, δεν είναι κοινό χαρακτηριστικό όλων µας.  Απλά, σε κάποια άτομα ο μηχανισμός αυτός δεν λειτουργεί όπως πρέπει, με αποτέλεσμα να «ενθαρρύνεται» ο εθισμός στη νικοτίνη. 

Πιο συγκεκριμένα, η νικοτίνη εισέρχεται στον οργανισμό από τους πνεύμονες, μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνει στον εγκέφαλο. Εκεί συνδέεται µε κυτταρικούς υποδοχείς και διευκολύνει την απελευθέρωση διαφόρων χημικών ουσιών (κυρίως ντοπαµίνης) που προκαλούν αισθήματα ευφορίας και εντείνουν τη λαχτάρα για περισσότερη νικοτίνη. Όταν το γονίδιο δεν λειτουργεί σωστά, προκαλείται... ανεξέλεγκτος εθισμός.

Γιατί σου τα λέμε αυτά; Η δρ Christie Fowler, µέλος της ερευνητικής ομάδας, τoνίζει ότι «Από τα στοιχεία της έρευνας θα μπορούσε να εξηγηθεί γιατί μερικοί άνθρωποι είναι πολύ περισσότερο ευάλωτοι στις εθιστικές ιδιότητες της νικοτίνης και πιο επιρρεπείς στο να εκδηλώσουν ασθένειες που σχετίζονται µε το κάπνισμα, όπως ο καρκίνος των πνευμόνων». 

Με αυτόν τον τρόπο, οι ειδικοί ελπίζουν ότι σύντομα θα βρουν μια αποτελεσματική θεραπεία που θα βοηθά τους καπνιστές να βάζουν στοπ στα ανεξέλεγκτα... σήματα καπνού που εκπέμπει ο (εθισμένος) οργανισμός τους.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου