Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Μου έπεσε η πίεση

Σου έπεσε η πίεση; Κάνε ΑΥΤΑ 


Μαρία Μυλωνά

Η πτώση της πίεσης είναι κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά. Ο Αμερικάνικος Σύλλογος Καρδιολογίας (ΑΗΑ) ορίζει ως υπόταση την πτώση της αρτηριακής πίεσης κατά 30 mmHg (πρακτικά κατά τρεις μονάδες) από ότι είναι συνήθως, αν και συμπτώματα μπορούν να παρατηρηθούν σε ορισμένα άτομα και όταν η πίεση μειωθεί έστω και κατά 20 mmHg (δύο μονάδες).

Στην υπόταση η συστολική αρτηριακή πίεση ευρίσκεται σε επίπεδα κάτω του 100 mmHg ή πιο απλά η μεγάλη πίεση είναι κάτω από 10. Προβλήματα δημιουργούνται όταν η αρτηριακή πίεση πέσει απότομα και ο εγκέφαλος στερηθεί από επαρκή παροχή αίματος. Τότε μόνο μπορούν να προκληθούν συμπτώματα, όπως ζάλη, ελαφρύς πονοκέφαλος, τάσεις λιποθυμίας, αδυναμία, αστάθεια, συσκότιση όρασης, εφίδρωση και κόπωση. Παρόμοια συμπτώματα παρατηρούνται και όταν κάποιος σηκώνεται απότομα όρθιος από καθιστή ή ύπτια θέση. Στην περίπτωση αυτή, το φαινόμενο είναι γνωστό ως ορθοστατική υπόταση.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά και γενικότερα αν κάποιος έχει πρόβλημα υπότασης, καλό είναι να γνωρίζουμε τι πρέπει να φάμε εκείνη τη στιγμή, για να ανέβει η πίεσή μας:

1. Αυξήστε λίγο το αλάτι στη διατροφή σας, είτε στο μαγείρεμα είτε το πρόσθετο επιτραπέζιο αλάτι στο φαγητό σας

2. Πίνετε αρκετά υγρά, τουλάχιστον 8 ποτήρια νερού ημερησίως. Και φυσικά υγρά δεν εννοούμε μόνο νερό, αλλά και μη αλκοολούχα ποτά και ροφήματα, όπως χυμούς φρούτων και λαχανικών, αφεψήματα..

3. Αυξήστε τα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή σας.

4. Έχετε πολλά γεύματα και συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα σας, ούτως ώστε να τροφοδοτείτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον οργανισμό σας με ενέργεια και να κρατάτε όπως λέμε τον όγκο αίματος σε καλό επίπεδο.

5. Σε περίπτωση απότομης πτώσης της πίεσης φάτε κάτι έντονα αλατισμένο, όπως κράκερς, πατατάκια, αλατισμένους ξηρούς καρπούς και αυξήστε τον όγκο αίματός σας πίνοντας αρκετό νερό ή ένα χυμό φρούτων ή λαχανικών.

6. Αν κινείστε αρκετά εκτός σπιτιού ή σε σημεία που δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε φαγητό, έχετε μαζί σας σακουλάκια με αλατισμένους ξηρούς καρπούς ή κρακεράκια, σε περίπτωση που αισθανθείτε ότι πέφτει η πίεσή σας.

7. Αποφύγετε τις απότομες και στερητικές δίαιτες.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο θηλασμός να σας προστατεύσει από μελλοντική καρδιακή προσβολή;

Ο θηλασμός είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία σας όσο και για το νεογέννητό σας. Αυτή η εκπληκτική αλήθεια συχνά μένει ανείπωτη.

ΥΓΕΙΑ

Γιατί η νηστεία είναι το καλύτερο εργαλείο αποτοξίνωσης για την υγεία σου

Ανεξάρτητα από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα εκπληκτικό μέσο φροντίδας για την υγεία σου

Προτεινόμενα

ASK THE EDITOR

6 ολοκαίνουριες skincare, makeup και αρωματικές αφίξεις για να κάνεις δώρο στον εαυτό σου

Νέα προϊόντα που θα λατρέψεις με το που τα βάλεις στο boudoir σου

BEAUTY TIPS

5 quick fix λύσεις για να μειώσεις το πρήξιμο κάτω από τα μάτια

Αν και δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να το εξαφανίσεις, σίγουρα μπορείς να κάνεις κάτι για να καμουφλαριστεί

FASHION NEWS

Ο οίκος Missoni επιστρέφει στις ρίζες του και παρουσιάζει τη συλλογή Kaleidoscopica

Ο Ιταλικός οίκος παρουσιάζει μια συλλογή ατελείωτων συνδυασμών για την Άνοιξη και το Καλοκαίρι του 2024