Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του μαστού: ΑΥΤΟ αποτρέπει την επανεμφάνισή της νόσου

Νέα μελέτη αποκαλύπτει...


Μαρία Μυλωνά

Μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, ψάρι και ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού, δείχνει νέα επιστημονική μελέτη που περιελάμβανε 300 ασθενείς.

Τα νέα στοιχεία ενισχύουν τη θεωρία ότι οι διατροφικές συνήθειες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της νόσου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι γυναίκες που ακολουθούν την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή –δηλαδή μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους, ψάρι, ελαιόλαδο και προϊόντα ολικής άλεσης, ενώ ταυτόχρονα περιλαμβάνει πολύ μικρή ποσότητα φρέσκου και επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και ελάχιστον αλκοόλ– διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού.

Η νέα μελέτη εκπονήθηκε στο Νοσοκομείο Πιατσέντσα της Ιταλίας και περιελάμβανε ασθενείς που βρίσκονταν σε ύφεση μετά την εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους για διάστημα τριών ετών.

Κατά το διάστημα αυτό, 11 από τις ασθενείς εμφάνισαν και πάλι καρκίνο. Οι γυναίκες αυτές ακολουθούσαν τη συνήθη διατροφή τους. Από την ομάδα της μεσογειακής διατροφής, καμία από τις γυναίκες δεν παρουσίασε υποτροπή.

Για πολλές γυναίκες με καρκίνο του μαστού, μια πιθανή επανεμφάνιση της νόσου αποτελεί σημαντικό ζήτημα και πηγή άγχους μετά τη θεραπεία. Έτσι, οποιαδήποτε παρέμβαση μπορεί να δράσει προστατευτικά αναδεικνύεται πολύτιμη.

Αν και πολλά υποσχόμενα, τα αποτελέσματα της μελέτης θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε να επιβεβαιωθούν και να αποτελέσουν τη βάση επίσημων διατροφικών συστάσεων.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός