Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Κόψε τα νεύρα και θα (μας) θυμηθείς!

Ένα ακόμα λόγος για να βλέπεις τα πράγματα... χαλαρά. 


Μαρία Μυλωνά

Οι αγχωμένες, ζηλιάρες, κυκλοθυμικές και σε κατάσταση μόνιμου στρες γυναίκες μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μία νέα, 38ετή μελέτη. Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neurology», διεξήχθη σε 800 γυναίκες, οι οποίες είχαν ηλικία 38 έως 54 ετών το 1968 όταν δήλωσαν συμμετοχή σε αυτήν. Οι ερευνητές τις υπέβαλαν σε τεστ προσωπικότητας και μνήμης, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα επικοινωνούσαν μαζί τους για επανάληψη διαφόρων τεστ.

Έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης, οι 153 από αυτές είχαν εκδηλώσει άνοια, με τις 104 να έχουν νόσο Αλτσχάιμερ - και οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου γι’ αυτό ήταν ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.

Στην πραγματικότητα, όσες είχαν την πιο νευρωτική προσωπικότητα είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ - με εκείνες που ήταν νευρωτικές και ταυτοχρόνως ντροπαλές και εσωστρεφείς να κινδυνεύουν περισσότερο απ’ όλες. Ωστόσο αυτό ίσχυε για τις γυναίκες οι οποίες στα ενδιάμεσα τεστ δήλωσαν ότι βιώνουν καθημερινά έντονο στρες.

«Οι περισσότερες έρευνες για τους παράγοντες κινδύνου για Αλτσχάιμερ επικεντρώνονται σε παραμέτρους, όπως το μορφωτικό επίπεδο, οι καρδιαγγειακοί κίνδυνοι, οι τραυματισμοί στο κεφάλι και το οικογενειακό ιστορικό», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λένα Γιόχανσον, από το Πανεπιστήμιο του Γκότενμπουργκ στη Σουηδία. «Η προσωπικότητα, όμως, επίσης παίζει ρόλο, διότι επηρεάζει τη συμπεριφορά, τον τρόπο ζωής και τις αντιδράσεις μας στο στρες».

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο θηλασμός να σας προστατεύσει από μελλοντική καρδιακή προσβολή;

Ο θηλασμός είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία σας όσο και για το νεογέννητό σας. Αυτή η εκπληκτική αλήθεια συχνά μένει ανείπωτη.

ΥΓΕΙΑ

Γιατί η νηστεία είναι το καλύτερο εργαλείο αποτοξίνωσης για την υγεία σου

Ανεξάρτητα από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα εκπληκτικό μέσο φροντίδας για την υγεία σου

Προτεινόμενα

ASK THE EDITOR

6 ολοκαίνουριες skincare, makeup και αρωματικές αφίξεις για να κάνεις δώρο στον εαυτό σου

Νέα προϊόντα που θα λατρέψεις με το που τα βάλεις στο boudoir σου

BEAUTY TIPS

5 quick fix λύσεις για να μειώσεις το πρήξιμο κάτω από τα μάτια

Αν και δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να το εξαφανίσεις, σίγουρα μπορείς να κάνεις κάτι για να καμουφλαριστεί

FASHION NEWS

Ο οίκος Missoni επιστρέφει στις ρίζες του και παρουσιάζει τη συλλογή Kaleidoscopica

Ο Ιταλικός οίκος παρουσιάζει μια συλλογή ατελείωτων συνδυασμών για την Άνοιξη και το Καλοκαίρι του 2024