Κρυολόγημα ή γρίπη; Εδώ βρίσκεται η απάντηση!

Κρυολόγημα και γρίπη: πώς να γνωρίζετε τις διαφορές τους και πώς θα τα αντιμετωπίσετε

Allyou Team

Το φθινόπωρο είναι επίσημα εδώ και όπως συνήθως φέρνει μαζί του τη γρίπη, το κοινό κρυολόγημα και διάφορες άλλες εποχιακές ιώσεις που ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους.

Οι εποχιακές ιώσεις είναι κυρίως ιογενείς λοιµώξεις του άνω και κάτω αναπνευστικού, ενώ τα συµπτώµατά τους είναι συνήθως ήπια, µε χαρακτηριστικότερα το φτέρνισµα, το συνάχι, το βήχα, τον πονόλαιµο, την ιγµορίτιδα, τα δέκατα ή τον πυρετό. Το κοινό κρυολόγημα είναι η πιο συχνή μορφή λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, η οποία είναι και εξαιρετικά μεταδοτική. Συχνά συγχέεται με τη γρίπη, προκαλείται όμως από διαφορετικούς ιούς και είναι πιο ήπιο.

Πως να γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ κρυολογήματος και γρίπης
Αν και το κρυολόγημα  και η γρίπη έχουν  μερικά  παρόμοια συμπτώματα, η γρίπη δεν είναι ένα «βαρύ κρυολόγημα» και μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή, ειδικά για τους πολύ μικρούς ή τους ηλικιωμένους. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, μπορεί να είναι δύσκολο να διαπιστώσετε εάν έχετε γρίπη ή ένα ιδιαίτερα βαρύ κρυολόγημα. Οι βασικές διαφορές μεταξύ του κρύου και της γρίπης περιλαμβάνουν:
    
Κρυολόγημα: Τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά   Γρίπη: Τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά
Κρυολόγημα: Θα αισθανθείτε αδιαθεσία, αλλά θα πρέπει να είστε σε θέση να συνεχίσετε τις συνήθεις καθημερινές σας δραστηριότητες
Γρίπη: Μπορεί να αισθανθείτε απολύτως εξαντλημένοι και ανίκανοι να πραγματοποιήσετε τη συνηθισμένη καθημερινή σας δραστηριότητα  
Κρυολόγημα: Κυρίως επηρεάζει τη μύτη και το λαιμό σας    Γρίπη: Συχνά περιλαμβάνει πυρετό, κόπωση και πόνο στους μυς
Κρυολόγημα: Μπορεί να έχετε βήχα    Γρίπη: Συνήθως εμφανίζεται ξηρός, μη παραγωγικός  βήχας
Κρυολόγημα: Ήπια έως μέτρια δυσφορία στο στήθος     Γρίπη: Συχνά συχνή δυσφορία στο στήθος
Κρυολόγημα: Σπάνια εμφάνιση πονοκέφαλου    Γρίπη: Συχνή εμφάνιση πονοκέφαλου


Ενώ δεν υπάρχει θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα ή γρίπη, θα πρέπει να είστε σε θέση να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας στο σπίτι. Υπάρχει ένας αριθμός πραγμάτων που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και να αναρρώσετε γρήγορα.

Ξεκουραστείτε αρκετά.
Όταν δεν αισθάνεστε καλά, είναι σημαντικό να δώσετε στον οργανισμό  σας χρόνο για να αναρρώσει . Ίσως μπείτε στον πειρασμό να επιστρέψετε στην εργασία σας, αλλά προσπαθήστε να μην το παρακάνετε γιατί εκτός από την παράταση της δικής σας ανάρρωσης, κινδυνεύετε να μεταδώσετε τον ιό σε άλλους.

Μείνετε ενυδατωμένοι
Εάν έχετε πυρετό, μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Το πόσιμο άφθονο νερό είναι σημαντικό για την αντικατάσταση τυχόν υγρών που μπορεί να έχετε χάσει με εφίδρωση ή με ρινική καταρροή.

Ακολουθείστε υγιεινή διατροφή
Είναι απολύτως φυσιολογικό να χάσετε την όρεξή σας για μερικές ημέρες όταν έχετε κρυολόγημα ή γρίπη.  Δεν πρέπει να πιεστείτε να φάτε  εάν δεν πεινάτε, αλλά μόλις επιστρέψει η όρεξή σας, ακολουθώντας  μια ισορροπημένη διατροφή  με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και σε φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των λαχανικών, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.

Φαρμακευτικά σκευάσματα
Επειδή οι ασθένειες αυτές προκαλούνται από ιούς, τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά. Χορηγείται όμως αγωγή για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Τα σκευάσματα που περιέχουν αναλγητικό π.χ. ιβουπροφαίνη  και αποσυμφορητικό π.χ. υδροχλωρική ψευδοεφεδρίνη. όπως το Nurofen Cold and Flu μπορούν να ληφθούν για να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πυρετό, τον πονόλαιμο, τους πόνους και τη συμφόρηση της μύτης. Περιέχουν  αναλγητική ουσία και αποσυμφορητικό  και για το λόγο αυτό παρέχουν  γρήγορη αποτελεσματική ανακούφιση από τα κύρια συμπτώματα που σχετίζονται με το κρυολόγημα, τη γρίπη και τη συμφόρηση χωρίς να προκαλούν  υπνηλία. Ανακουφίζουν  από τους πόνους, τον πονοκέφαλο, τον πυρετό και τον πονόλαιμο. Είναι κατάλληλα για ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών.

Πως να βοηθήσετε την πρόληψη και την καταπολέμηση της μετάδοσης.
Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία.

Το «κλειδί» για την πρόληψη των ιώσεων είναι ένα υγιές και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τις βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις και να προφυλαχθούμε από τις βλαβερές συνέπειες της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Η ισορροπημένη διατροφή, η αποχή από το κάπνισμα, η κατάλληλη άσκηση, ο επαρκής ύπνος και γενικά ο υγιεινός τρόπος ζωής, μπορούν να συντελέσουν στην ενίσχυση της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Για αποφυγή των ιώσεων συνιστάται συχνό πλύσιμο των χεριών και σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών και των αντικειμένων, με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή. Τις περισσότερες φορές αυτό είναι αρκετό.

Αν τα συμπτώματα επιδεινώνονται, τότε είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας υποδείξει την κατάλληλη θεραπεία.


Ευστάθιος Σκληρός
Γενικός Ιατρός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης
Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας ‘Έρευνας & Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!

0
Shares