Πού οφείλεται η αμηνόρροια!

Αμηνόρροια. Όταν η περίοδος αργεί. Πολύ.   

Μαρία Μυλωνά

Ο τελευταίος μήνας πέρασε... αναίμακτα, κι εσύ έχεις αρχίσει να φρικάρεις. Αν έχεις αποκλείσει την εγκυμοσύνη, ποια μπορεί να είναι η αιτία για την ξαφνική απουσία της περιόδου σου; Πριν από τον πανικό, μάθε ότι το φαινόμενο αυτό, επιστημονικά γνωστό ως αμηνόρροια, παρουσιάζεται αρκετά συχνά σ' εμάς τα κορίτσια για διάφορους λόγους.  Ανακάλυψε για ποιον λόγο συνέβη και σε σένα, ώστε να βάλεις το σώμα σου ξανά στον ίσιο δρόμο όσο πιο σύντομα γίνεται. Αυτές είναι πιθανότερες λύσεις του μυστηρίου.

1. Στρες το αυξημένο

Το τρέξιμο και οι υποχρεώσεις σ’ έχουν κάνει να χάσεις τ' αβγά και τα πασχάλια; Το ίδιο έπαθε και το σώμα σου. Ως γνωστόν, το άγχος μας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και σωματικά, πέρα από ψυχολογικά. Ο  εγκέφαλός σου είναι συνεχώς απασχολημένος με την παραγωγή στρεσογόνων ορμονών (όπως η κορτιζόλη) και παραμελεί την παραγωγή των ορμονών που ρυθμίζουν τον κύκλο σου, όπως τα οιστρογόνα. Συνήθως μετά από λίγο καιρό ο εγκέφαλος ξεπερνάει το αρχικό σοκ και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Έτσι, ο κύκλος σου σταθεροποιείται και πάλι. Πάντως, χαλάρωσε λιγάκι.

2. Υπερβολική απώλεια βάρους

Το ’βαλες σκοπό να γίνεις Kate Moss μέσα σ’ένα μήνα; Ξανασκέψου το. Πολλές φορές η απότομη απώλεια βάρους φέρνει και την απώλεια της περιόδου. Πώς ξέρεις όμως ότι τα κιλά που έχασες είναι όντως αρκετά για να προκαλέσουν κάτι τέτοιο; Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα χαμένα κιλά θα πρέπει να αποτελούν το 10% του ιδανικού σου βάρους. Για παράδειγμα, αν το ιδανικό σου βάρος είναι στα 65 κιλά και πέσεις ξαφνικά στα 56, είναι πολύ πιθανό οι ωοθήκες σου να διαμαρτυρηθούν. Για να υπολογίσεις το ιδανικό σου βάρος μπορείς να βασιστείς στον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) που προκύπτει αν διαιρέσεις το βάρος σου σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σου σε εκατοστά. Ο ιδανικός ΔΜΣ βρίσκεται ανάμεσα στο 18,5 και το 24. Πρόβλημα με την περίοδό σου μπορεί να ‘χεις ακόμα και αν πρέπει να χάσεις κιλά, αλλά το κάνεις πολύ απότομα. Στην περίπτωση της απώλειας βάρους είναι δύσκολο να ξέρεις το πότε ακριβώς θα επιστρέψει η περίοδός σου, αλλά ο γυναικολόγος σου μπορεί να σου πει κάτι περισσότερο σχετικά.

 About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares