Τρέχουμε για την ενδομητρίωση, σπάμε τη σιωπή - AllYou.gr

Search

 

Τρέχουμε για την ενδομητρίωση, σπάμε τη σιωπή

Στις 13/4, στο Endomarch Night Run/Walk 2019

> ΥΓΕΙΑ ::
20 Μαρτίου 2019
Συντάκτης : Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Υπάρχουν ασθένειες που δεν τις ξέρεις και μόλις διαβάζεις τις εξομολογήσεις γυναικών που πάσχουν δεν μπορείς παρά να ευαισθητοποιηθείς και να νοιαστείς. 

Η ενδομητρίωση είναι μία από αυτές, και ο Μάρτιος έχει καθιερωθεί ως ο μήνας ενημέρωσης για την άγνωστη σε πολλούς αυτής ασθένεια. 

Εμείς παίρνουμε μέρος στο Endomarch Night Run/Walk 2019 που θα γίνει Σάββατο 13 Απριλίου, στηρίζοντας τη γυναίκα, την γυναικεία υγεία και τις χρόνιες γυναικολογικές παθήσεις, αλλά πριν από αυτό φροντίζουμε να ενημερωθούμε. 

Τι είναι η ενδομητρίωση:

Ενδομητρίωση ορίζεται η παρουσία και εμφύτευση ενδομητρικού ιστού σε θέσεις εκτός από τη φυσιολογική που είναι το εσωτερικό της μήτρας (ή ενδομήτριο). 
Η ενδομητρίωση είναι μία χρόνια πάθηση που εκτιμάται ότι προσβάλλει περίπου το 2-10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας (15-45 ετών).

Πότε γίνεται η διάγνωση:

Δυστυχώς είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από καθυστέρηση στη διάγνωσή της, με μέσο όρο περίπου έξι χρόνια, από την έναρξη των συμπτωμάτων, ως την κατάλληλη θεραπεία. Για παράδειγμα όταν η ενδομητρίωση προσβάλλει νεαρές γυναίκες στην εφηβεία τα συμπτώματα ενίοτε παραβλέπονται από τον παιδίατρο ή τον γυναικολόγο αφού χαρακτηρίζονται "φυσιολογικά".
Η διάγνωση της ενδομητρίωσης γίνεται συνήθως έγκαιρα αν η ασθενής απευθυνθεί σε εξειδικευμένους γυναικολόγους με εμπειρία των ηπιότερων αλλά και σοβαρότερων μορφών ενδομητρίωσης. Συχνά, οι ηπιότερες μορφές της νόσου ανευρίσκονται τυχαία κατά τη διερεύνησης υπογονιμότητας σε διαγνωστική λαπαροσκόπηση ή σε υπερηχογράφημα τυχαίου ελέγχου.

Πώς προκαλείται:

Η ενδομητρίωση προκαλείται όταν το ενδομήτριο, δηλαδή ο ιστός που υπό κανονικές συνθήκες περιβάλλει την εσωτερική επιφάνεια της μήτρας, βρεθεί εκτός αυτής – πιο συχνά στην κοιλιά, στις ωοθήκες, στις σάλπιγγες, στους συνδέσμους που περιβάλλουν τη μήτρα, στην περιοχή μεταξύ του κόλπου και του ορθού, στην ουροδόχο κύστη, στο έντερο, στον τράχηλο της μήτρας και σε πολλά άλλα σημεία και όργανα του γυναικείου οργανισμού.
Αυτός ο μετατοπισμένος ιστός έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται παραμορφώσεις στη φυσιολογική ανατομία των οργάνων και βλάβες που ανταποκρίνονται στην έμμηνο κύκλο, όπως ακριβώς συμβαίνει με τον ιστός της επενδύσεως της μήτρας: κάθε μήνα ο ιστός αναπτύσσεται, διασπάται και αποβάλλεται. Φυσιολογικά η εν λόγω διαδικασία ολοκληρώνεται μέσω της ροής του αίματος της περιόδου και την έξοδο από τον οργανισμό από τον κόλπο, όμως στην περίπτωση της Ενδομητρίωσης το αίμα δεν μπορεί να βρει φυσιολογική διέξοδο. Έτσι έχουμε την πρόκληση εσωτερικής αιμορραγίας και φλεγμονών, που συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς πόνους, υπογονιμότητα, σχηματισμό ουλώδους ιστού, συμφύσεις και εντερικά προβλήματα.

Η ενδομητρίωση είναι πολύ επικίνδυνη για τη μήτρα, τις ωοθήκες και τις γυναικείες σάλπιγγες.

Εκτιμάται ότι το 40% των γυναικών οι οποίες έχουν διαγνωστεί με Ενδομητρίωση παρουσιάζουν παράλληλα προβλήματα υπογονιμότητας, ενώ έχει παρατηρηθεί επίσης ότι μία στις τρεις γυναίκες με πρόβλημα υπογονιμότητας πάσχει από ενδομητρίωση.

*Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τον Αγώνα και για την ενδομητρίωση, μπες στο: www.endomarch.gr Ακολούθησε το allyou στο Instagram!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

"Αν κόψω το τσιγάρο, θα παχύνω";

Η κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ιωάννα Κατσαρόλη, απαντά

Έχεις συνέχεια αϋπνία;

Τα εύκολα τρικ που θα σε βοηθήσουν

Θες να αποκτήσεις τα πιο όμορφα πόδια;

4 tips από τον Δρ. Χρήστο Παπασιδέρη