Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Αυτοί είναι οι 5 κανόνες για την ευαίσθητη περιοχή, που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει!

Μπες στο(ν) κόλπο. 


Μαρία Μυλωνά

Σύμφωνοι, το να μιλήσουμε άμεσα στον ιατρό μας για συμπτώματα όπως φαγούρα, ερυθρότητα ή δύσοσμα κολπικά υγρά για να τα θεραπεύσουμε, είναι απόλυτα σωστό. Μήπως, όμως, αντί να θεραπεύουμε ένα πρόβλημα, είναι καλύτερο να ασχοληθούμε με την πρόληψή του;

Νέα μελέτη δείχνει ότι οι γυναίκες όχι μόνο αμελούν τις ετήσιες γυναικολογικές εξετάσεις τους, αλλά δεν ακολουθούν πιστά τους κανόνες για την ενδεδειγμένη υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής. Περιστατικά μυκητιάσεων, κολπίτιδας κ.α. μπορούν να αποφευχθούν εάν ασχολείστε σχολαστικά με την ευαίσθητη περιοχή.

1. Τα πάντα με μέτρο: Η έλλειψη καθαριότητας στην ευαίσθητη περιοχή, όπως και οι υπερβολικά πολλές κολπικές πλύσεις με αντισηπτικά υγρά, καταστρέφουν τη φυσική χλωρίδα και το PH του κόλπου. Έτσι, μειώνεται η φυσική άμυνα της περιοχής, με αποτέλεσμα να είστε ευάλωτη σε μολύνσεις, αλλεργίες και λοιμώξεις. Προτιμήστε ήπια προϊόντα για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής, που δεν προκαλούν ερεθισμούς.

2. Προσοχή στα εσώρουχα: Συνθετικά εσώρουχα ή καλσόν ευνοούν την ανάπτυξη μικροοργανισμών κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που αποτελεί τον ν.1 λόγο εμφάνισης μυκητιάσεων. Καλό είναι να επιλέγετε βαμβακερά εσώρουχα, τα οποία πρέπει να σιδερώνετε, ώστε να εξουδετερώνονται με τη θερμότητα ορισμένα μικρόβια.

3. Ταμπόν και σπιράλ: Σε καμία περίπτωση το ταμπόν δεν πρέπει να μένει για αρκετές ώρες μέσα στον κόλπο. Επίσης, θα πρέπει να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του ιατρού, σχετικά με τον χρόνο παραμονής του σπιράλ για λόγους αντισύλληψης.

4. Τεστ Παπ: Είναι μία διαδικασία που παίρνει μόλις λίγα λεπτά, αλλά τα συμπεράσματα είναι πολύτιμα για τη γυναικολογική σας υγεία. Το ετήσιο Τεστ Παπ σε γυναίκες με ενεργή σεξουαλική ζωή είναι επιβεβλημένο, ώστε να διαγνωσθεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα οποιοδήποτε πρόβλημα.

5. Μην το αμελείτε: Εάν παρουσιαστεί κάποια σημαντική αλλαγή στα κολπικά υγρά (σε ποσότητα, χρώμα ή οσμή), εάν αισθάνεστε φαγούρα ή εάν δείτε εξανθήματα στην ευαίσθητη περιοχή θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε γυναικολόγο. Εάν αφήσετε την κατάσταση να διαιωνίζεται, μπορεί να βρεθείτε αντιμέτωπες με τεράστιες δυσκολίες στη θεραπεία του προβλήματος, τη στιγμή που αν το προλαβαίνατε εγκαίρως η αντιμετώπιση θα ήταν απλή.

Από τον δρ. Νίκου Ναούμ, Χειρουργό Γυναικολόγο, Ειδικευμένο στην Κοσμητική και Επανορθωτική Γυναικολογία, www.ananeosi.gr

Πηγή: http://familylife.gr/

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

Προτεινόμενα

CELEBS

Στέφανος Κορκολής: «Δεν ξεπέρασα τον καρκίνο, ακόμα έχω κι ακόμα το παλεύω»

Όσα αποκάλυψε ο γνωστός μουσικοσυνθέτης σε νέα του συνέντευξη

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Οι πιο χρήσιμες φράσεις που μπορούν να αποκλιμακώσουν μια διαφωνία

Το να διαφωνείτε είναι δείγμα υγείας, δείτε πώς να το κάνετε πιο αποτελεσματικά

CELEBS

Στέφανο Σαρτίνι: Ο χωρισμός με τη Ρούλα Κορομηλά και το τέλος του Μπράβο!

Ο Ιταλός σκηνοθέτης σχολίασε το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα