Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Ενσυναίσθηση: ένας πλήρης οδηγός

Η ειδικός Νίκη Ορφανουδάκη μας δίνει έναν πλήρη οδηγό για την ενσυναίσθηση


Νανά Χατζή

‘‘Πολλές φορές στη ζωή μου διαλύθηκα συναισθηματικά εξ´ αιτίας της ενσυναίσθησης, μας λέει η κ. Ορφανουδάκη. Ρουφούσα τα συναισθήματα των άλλων σαν σφουγγάρι, είτε ήταν θετικά, είτε  αρνητικά. Γινόμουν ράκος με αποτέλεσμα να μην μπορώ να βοηθήσω ούτε τους άλλους, ούτε τον εαυτό μου.

Τότε δεν ήξερα ότι υπάρχει επιστημονικός όρος που περιγράφει την κατάσταση αυτή και λέγεται emotional fatigue. Η συναισθηματική αυτή υπερκόπωση, παρατηρήται σε ψυχολόγους, ειδικούς ψυχικής υγείας, coaches, που έρχονται καθημερινά σε άμεση επαφή με τα αρνητικά συναισθήματα των ανθρώπων.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνουμε σκληροί, ή αδιάφοροι απέναντι στον πόνο των άλλων. Η ενσυναίσθηση αποτελεί μια πολύτιμη γέφυρα που μας ενώνει με τους άλλους και αποτελεί προϋπόθεση για ουσιαστική επικοινωνία. Πώς όμως μπορούμε να ξεφύγουμε από τις παγίδες της;

Η λύση ονομάζεται Compassion

Άγνωστο σχετικά στην Ελλάδα, εξαιρετικά διαδεδομένο όμως στο εξωτερικό, είναι από τα ισχυρότερα εργαλεία της Θετικής Ψυχολογίας. Δεν είναι μόνο μια σειρά ασκήσεων και τεχνικών, αλλά ένας πειστημονικός και φιλοσοφικός τρόπος αλληλεπίδρασης με τον κόσμο.

Η ελληνική μετάφραση σημαίνει συμπόνια, αλλά όχι με τον τρόπο που συνηθίζουμε να την χρησιμοποιούμε. Compassion είναι η ικανότητά μας να είμαστε σε επαφή με το συναίσθημα, να το βιώνουμε, να αποστασιοποιούμαστε, να αγκαλιάζουμε με αγάπη και σεβασμό και να βοηθάμε αποτελεσματικά τον εαυτό μας και τους άλλους στις δύσκολες καταστάσεις.

Είναι ένα βήμα ίσως και άλμα μετά την ενσυναίσθηση. Το βήμα αυτό, όχι μόνο δεν μας διαλύει ψυχικά, αλλά μας ενδυναμώνει και αναβαθμίζει την σχέση με τον εαυτό μας, το περιβάλλον μας και με τον κόσμο. Το Compassion μας βγάζει από την δίνη των αρνητικών συναισθημάτων και μας θωρακίζει ψυχικά, έτσι ώστε να μπορούμε να αγαπήσουμε υγιώς και να φροντίσουμε τον εαυτό μας αρχικά και στη συνέχεια τους άλλους.

Εκτεταμένες έρευνες κορυφαίων Πανεπιστημίων όπως το Standford και το Wisconsin, αποδεικνύουν ότι τα αποτελέσματα των προγραμμάτων Compassion, βοηθούν έναν άνθρωπο στην ενδυνάμωση και αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων, στον συναισθηματικό αυτοέλεγχο, παρέχουν θεαματική ενίσχυση της αυτοεικόνας και αυτοεκτίμησης. Επίσης βοηθούν στην αντιμετώπιση του stress και των αρνητικών συνασθημάτων, στην αντιμετώπιση του θυμού και της επικριτικής στάσης απέναντι στον εαυτό μας και τους άλλους. Με την παρακολούθηση των προγραμμάτων αυτών αυξάνεται η άντληση ευχαρίστησης από την ζωή, βελτιώνεται η υγεία και η ευεξία. Επίσης βοηθούν στη δημιουργία ουσιαστικών και αρμονικών σχέσεων με τους συντρόφους, τα παιδιά, τους γονείς, τους φίλους και σε αμέτρητα άλλα πεδία στη ζωή μας.

Το Compassion είναι  αγάπη, συμπόνια και βοήθεια για τον εαυτό μας και για τους άλλους.’’

Η Νίκη Ορφανουδάκη είναι Personal & Group Coach, Assertiveness Trainer, Mindfulness Master, Cognitive Behavioural Coach, NBA Coach (Εφαρμοσμένη Νευροεπιστήμη στο Coaching), Φιλόλογος, Αρθρογράφος, ιδρύτρια του Harmony Coaching και συνιδρύτρια του εκπαιδευτικού οργανισμού Harmony & Creativity. Είναι κάτοχος του Advanced Diploma in Life and Executive Coaching του Kingstown College, απόφοιτος του Mentor Coaching Days και του Diploma in Team and Leadership Coaching της Positivity. 

To Harmony & Creativity διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Γίνε από τους πρώτους compassion practitioners στην Ελλάδα!».
Ημερομηνίες

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 3.30-8.30 μμ

Κυριακή 13 Οκτωβρίου, 11-4 μ.μ

Χώρος Harmony & Creativity, Λεωφόρος Κηφισίας 125-127, κοντά στο μετρό Πανόρμου
Για δηλώσεις συμμετοχής: τηλ. 6976147605 email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός