Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Κάνναβη: θεραπευτικές ιδιότητες

Ο απόλυτος οδηγός για τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης


Φύλλις Νικολάου

Οι πολέμιοι της μαριχουάνας υποστηρίζουν ότι αρκούν μερικές τζούρες για να σε μετατρέψουν σε ψυχοπαθή για το υπόλοιπο της ζωής σου. Οι ειδικοί όμως διαφωνούν μαζί τους και ανοίγουν το δρόμο για την νομιμοποίηση της ελεγχόμενης ιατρικής χρήσης της. Γιατί; Πολύ απλά γιατί στα χέρια τους κρατούν επιστημονικές αποδείξεις οι οποίες αποδεικνύουν ότι το «απαγορευμένο φυτό» έχει (και) ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας.

#1. Μειώνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας.

Ναι, η μαριχουάνα είναι γνωστή για τα λαίμαργα ξεσπάσματα που προκαλεί. Ωστόσο, έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Obesity υποστηρίζει ότι οι χρήστες της έχουν μειωμένες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και να εμφανίσουν διαβήτη. Συγκεκριμένα, Καναδοί ερευνητές μελέτησαν 700 άτομα, ηλικίας 18-74 ετών) και παρατήρησαν ότι όσοι καπνίζουν μαριχουάνα μια φορά τον μήνα είχαν μικρότερο δείκτη μάζας σώματος, ο οποίος σχετίζεται με χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη.

#2. Ανακουφίζει τον πόνο στις αρθρώσεις.

Πρόσφατη αμερικανική έρευνα έβαλε κάτω από το μικροσκόπιο 58 άτομα που έπασχαν από ρευματοειδή αρθρίτιδα και στα οποία χορηγήθηκε σκεύασμα το οποίο περιέχει μικρή ποσότητα ινδικής κάνναβης. Μετά από μερικές εβδομάδες, οι ασθενείς δήλωσαν βελτίωση της πρωινής δυσκαμψίας και του πόνου των αρθρώσεων τους, ενώ δεν παρατηρήθηκαν συμπτώματα εξάρτησης. Επιπλέον, νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάλιφαξ υποστηρίζει ότι η κάνναβη ενδέχεται να συμβάλλει στην αποκατάσταση των «τραυματισμένων» αρθρώσεων καταπολεμώντας τις φλεγμονές.

#3. Καταπολεμά τον καρκίνο. 

Δύο από τις σημαντικότερες ενώσεις στη μαριχουάνα - η THC (τετραϋδροκανναβινόλη) και η CBD (κανναβιδιόλη)  φαίνεται πώς έχουν ιδιότητες κατά του καρκίνου.  Αυτό υποστηρίζουν οι ειδικοί του Ιατρικού και Ερευνητικού Κέντρου Καλιφόρνια Πασίφικ στο Σαν Φρανσίσκο οι οποίοι, μετά από πειράματα σε ζώα, παρατήρησαν συρρίκνωση των καρκινικών όγκων μετά τη χορήγηση των παραπάνω ουσιών.  Ο επικεφαλής της έρευνας Sean McAllister τονίζει ότι οι παραπάνω ουσίες «αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων και οδηγούν σε προγραμματισμένο θάνατο των καρκινικών κυττάρων, γεγονός το οποίο είναι πολύ σημαντικό, αν θέλουμε να σκοτώσουμε αυτούς τους όγκους.»

Θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης στην επιδερμίδα

Είναι γεγονός λοιπόν! Η κάνναβη κάνει καλό στο δέρμα (και τα μαλλιά, αλλά θα επικεντρωθούμε στο πρώτο, αρχικά)!

Επαγγελματίες δερματολόγοι επιβεβαιώνουν ότι η κάνναβη έχει πολλά οφέλη για το δέρμα. Για την ακρίβεια, προτείνουν το έλαιο κάνναβης να μπει στην καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς μας!

Διάβασε παρακάτω τους λόγους που πρέπει να το βάλεις στην ζωή σου ή καλύτερα στην επιδερμίδα σου!

Η κάνναβη ελτιώνει τις φλεγμονές

Είτε πρόκειται για κάποιο έκζεμα ή για σημάδια ψωρίασης ή για μια απλή ενόχληση, το έλαιο κάνναβης κάνει πιο απαλή την περιοχή, ενώ λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει, γιατρεύει την φλεγμονή.  

Βοηθάει την ακμή

Το φυτό της κάνναβης περιέχει 60 διαφορετικούς τύπους κανναβινοειδών τα οποία έχουν αποδειχτεί ότι βελτιώνουν την ακμή.

Προστατεύει το δέρμα

Αυτά τα κανναβινοειδή σε συνδυασμό με άλλα ενυδατικά έλαια του οργανισμού, βοηθούν ώστε να αναπτύξει το δέρμα ένα προστατευτικό φραγμό που ενεργοποιεί την αναπαραγωγή νέων κυττάρων, προσφέροντας λαμπερή επιδερμίδα.

Η κάνναβη έχει αντιγηραντικές ιδιότητες

Ενώ το να καπνίζει κανείς κάνναβη έχει αποδειχτεί ότι ενισχύει στη γήρανση της επιδερμίδας, η εφαρμογή του ελαίου τοπικά στο πρόσωπο λειτουργεί αντίθετα. Το έλαιο κάνναβης έχει αντιγηραντικές ιδιότητες ενώ βοηθάει στην γενικότερη υγεία του δέρματος μπλοκάροντας τυχόν βλαβερά σωματίδια.

 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Πόση ώρα μετά τον πρωινό σου καφέ πρέπει να βουρτσίσεις τα δόντια σου

Η απάντηση των ειδικών μπορεί να σε εκπλήξει

ΥΓΕΙΑ

7 tips στοματικής υγιεινής που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Πώς να προστατέψεις την υγεία των δοντιών και των ούλων σου αποτελεσματικά

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

Προτεινόμενα

INTERVIEW

«Είχα την υπομονή να “δυσκολευτώ” λίγο παραπάνω, αλλά να υπάρξω μουσικά όπως θέλω και μου ταιριάζει» Βασιλική Μιχαλοπούλου

Λίγο πριν το live της στο Faust, η Βασιλική Μιχαλοπούλου σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο allyou.gr και την Αγγελική Λάλου

CELEBS

Met Gala 2024: Οι εμφανίσεις που εντυπωσίασαν στο κόκκινο χαλί

Jennifer Lopez, Gigi Hadid και Kim Kardashian, τράβηξαν πάνω τους τα φλας