Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

6 βήματα για καλύτερο και επαρκή ύπνο

Αν συνήθειές σου γύρω από τον ύπνο σε κάνουν να ξυπνάς πιο κουρασμένη από όσο ήσουν πριν πέσεις στο κρεβάτι σου, τότε πρέπει οπωσδήποτε να τα διαβάσεις



Από το stress της δουλειάς μέχρι τις οικογενειακές υποχρεώσεις και τους ταχύτατους ρυθμούς της ζωής μας, υπάρχουν ένα εκατομμύριο λόγοι για τους οποίους ο ύπνος ενός ανθρώπου μπορεί να διαταραχθεί, δυσχεραίνοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά του. Αν λοιπόν κι εσύ ξυπνάς πιο κουρασμένη από όσο ήσουν όταν έπεσες για ύπνο, ή αν δυσκολεύεσαι απίστευτα να κοιμηθείς παρότι είχες μια γεμάτη ημέρα, τότε συνέχισε να διαβάζεις.

Ακολούθα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου

Για να ρυθμίσεις τον ύπνο σου, προσπάθησε να κοιμάσαι την ίδια ώρα κάθε μέρα και να λαμβάνεις σίγουρα 7-8 ώρες ύπνου. Τα Σαββατοκύριακα προσπάθησε η διαφορά στην ώρα που πέφτεις να μην είναι πολύ μεγάλη, ενώ μην κάνεις το λάθος να αναπληρώσεις χαμένες ώρες από τα μέσα της εβδομάδας καταλήγοντας να κοιμάσαι για 10 και 11 ώρες. Η σταθερότητα στις συνήθειες γύρω από τον ύπνο είναι και αυτή που κάνει όλη τη διαφορά.

Δώσε προσοχή στο τι τρως και πίνεις πριν τον ύπνο

Μην πέσεις για ύπνο πεινασμένη ή έχοντας φάει μεγάλη ποσότητα φαγητού, καθώς δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να κοιμηθείς όσο νωρίς γίνεται. Επιπλέον, μην καταναλώνεις καφεΐνη, αλκοόλ, αλλά και νικοτίνη πριν από τον ύπνο, καθώς όλες τους είναι διεγερτικές ουσίες.

Δημιούργησε ένα περιβάλλον χαλάρωσης

Δημιουργώντας έναν χώρο ύπνου που είναι ιδανικός για αυτόν κάνεις ένα πολύ σημαντικό βήμα για να φτιάξεις το πρόγραμμα του ύπνου σου. Δώσε βάση στο να είναι ήσυχος, σκοτεινός και να έχει την κατάλληλη θερμοκρασία. Επιπλέον, δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις ωτοασπίδες ή και μια μάσκα ύπνου, ενώ ακολούθα τεχνικές χαλάρωσης πριν από αυτόν, όπως ένα ζεστό μπάνιο.

Περιόρισε τη μεσημεριανή σιέστα

Ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο χαλαρωτικός κι αν σου φαίνεται, στην πραγματικότητα δυσκολεύει την απαραίτητη ξεκούρασή μας κατά τις βραδυνές ώρες. Γι’ αυτό περιόρισε τη μεσημεριανή σιέστα στα 30 λεπτά το πολύ και ξέχνα τους απογευματινούς ύπνους μετά τη δουλειά που κρίνονται ως καταστροφικοί για τον βραδινό σου ύπνο.

Κάνε γυμναστική

Η φυσική δραστηριότητα βελτιώνει κατά πολύ την ποιότητα του ύπνου μας, ωστόσο αυτή δεν πρέπει να γίνεται λίγες ώρες πριν από αυτόν, μιας που θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Αν αυτή γίνεται σε εξωτερικό χώρο, ακόμη καλύτερα.

Διαχειρίσου όσα σου προκαλούν άγχος

Το άγχος είναι ο χειρότερος εχθρός του ποιοτικοί ύπνου, καθώς μπορεί να σε κάνει να στριφογυρίζεις με τις ώρες στο κρεβάτι σου. Αν νιώθεις πολλές φορές ότι το άγχος σε κυριεύει, τότε μίλα με έναν ειδικό που θα σε βοηθήσει να το διαχειριστείς με απλές ασκήσεις ή κάποια θεραπεία. Και μετά θα κοιμάσαι σαν πουλάκι!

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο θηλασμός να σας προστατεύσει από μελλοντική καρδιακή προσβολή;

Ο θηλασμός είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία σας όσο και για το νεογέννητό σας. Αυτή η εκπληκτική αλήθεια συχνά μένει ανείπωτη.

ΥΓΕΙΑ

Γιατί η νηστεία είναι το καλύτερο εργαλείο αποτοξίνωσης για την υγεία σου

Ανεξάρτητα από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα εκπληκτικό μέσο φροντίδας για την υγεία σου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.