Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Άνοιξη και αλλεργίες: Πώς τις αντιμετωπίζουμε;

Με τις αλλεργίες να βρίσκονται σε έξαρση αυτή την εποχή, μαθαίνουμε πώς να  θωρακίζουμε τον οργανισμό μας



Η γύρη που κάνει την εμφάνισή της κάθε άνοιξη πυροδοτεί την εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων, με πιο σημαντικές τη ρινίτιδα, την επιπεφυκίτιδα και το άσθμα. Όμως μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν αυτή την εποχή και όσοι είναι ευαίσθητοι στο τσίμπημα των υμενόπτερων, δηλαδή των μελισσών και των σφηκών.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό κυρίως την άνοιξη; Τα φυτά γονιμοποιούνται με τη γύρη, η οποία μεταφέρεται από φυτό σε φυτό, είτε με τα έντομα είτε με τον αέρα. Οι άνθρωποι που έχουν προδιάθεση σε διάφορες αλλεργίες εμφανίζουν αντιδράσεις επειδή η βλεννογόνος τους έρχεται σε επαφή με τη γύρη. Το χαρακτηριστικό είναι ότι τα συμπτώματα, κυρίως τις πρώτες πρωινές και τις πρώτες απογευματινές ώρες, επαναλαμβάνονται. Όταν βρέχει, η μορφή τους είναι ήπια, καθώς κατακάθεται η γύρη. Αντίθετα, αυτά επιδεινώνονται όταν φυσάει.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αλλεργιολόγους, αυτή την εποχή τα πευκοειδή δέντρα όπως το πεύκο και το κυπαρίσσι, τα χορτάρια, το περδικάκι, αλλά και η ελιά, είναι οι βασικοί φορείς αλλεργιογόνων, τα οποία μεταφέρονται με τον αέρα χιλιόμετρα μακριά και προκαλούν τις αλλεργικές αντιδράσεις.

Για την αντιμετώπιση των αλλεργικών αντιδράσεων, τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας, όπως και συγκεκριμένων φαρμακευτικών ουσιών στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Μερικά από αυτά είναι τα αντιισταμινικά και τα κορτικοστεροειδή, που βοηθούν στην αποσυμφόρηση της μύτης όταν υπάρχει αλλεργική ρινίτιδα.

Αντίστοιχα, στην επιπεφυκίτιδα, είναι σημαντικά τα αντιισταμινικά και τα κολλύρια με κορτικοστεροειδή.

Στο άσθμα βοηθούν τα εισπνεόμενα, οι β-διεγέρτες και τα κορτικοστεροειδή. Δυστυχώς, η κορτιζόνη πρέπει να χορηγείται μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Ανοσοθεραπεία

Αν πάσχετε από σοβαρό πρόβλημα, η ανοσοθεραπεία ίσως είναι η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση των αλλεργικών συμπτωμάτων. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αν τα συμπτώματα επαναλαμβάνονται πολλές φορές το χρόνο, καλό είναι όσοι ταλαιπωρούνται από τις αλλεργίες να απευθύνονται σε έναν αλλεργιολόγο. Η ανοσοθεραπεία βασίζεται στη χορήγηση του συστατικού που προκαλεί την αλλεργία σε μορφή χαπιού, σταγόνων ή σε ενέσιμη μορφή. Η τελευταία είναι και η πιο αποτελεσματική. Η διάρκεια της θεραπείας συνήθως αγγίζει τα τρία χρόνια, ενώ μπορεί να επιμηκυνθεί μέχρι και τα πέντε χρόνια.

Φίλτρο αέρα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα φίλτρο αέρα στο κλιματιστικό μπορεί επίσης να απομακρύνει τη γύρη, κάνοντας σημαντική διαφορά στην καθημερινότητά σας. Ακόμα, ίσως βοηθήσει ένας αφυγραντήρας, ο οποίος μειώνει την υγρασία σε μέρη του σπιτιού όπως το μπάνιο, ή άλλα προβληματικά σημεία.

Συμπληρώματα διατροφής

Επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι η βιταμίνη D ενισχύει τα ανοσοκύτταρα και μειώνει τη φλεγμονή που σχετίζεται με τις αλλεργικές εξάρσεις. Η κατανάλωσή τους συστήνεται φυσικά μετά από συνεννόηση με τον προσωπικό σας γιατρό.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός