Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες και πώς βλάπτουν την υγεία μας;

Όλα όσα δεν ήξερες για τις ελεύθερες ρίζες, αλλά και τι μπορείς να εντάξεις στη διατροφή σου για να προστατέψεις τον οργανισμό σου από αυτές

Ναταλία Πετρίτη

Οι ελεύθερες ρίζες είναι οι χημικές ενώσεις που παράγονται στο σώμα μας, έπειτα από την έκθεσή μας σε διαφορετικές φυσικοχημικές συνθήκες ή παθολογικές καταστάσεις. Η ισορροπία μεταξύ των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, αλλιώς το αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από τη δημιουργία του άκρως καταστροφικού για την υγεία μας οξειδωτικού στρες. Όταν αυτό πραγματοποιείται, οι ελεύθερες ρίζες μεταβάλλουν δυσμενώς τα λιπίδια, τις πρωτεΐνες και το DNA μας, κάνοντάς μας ευαίσθητες στην εμφάνιση διάφορων ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, το οξειδωτικό στρες έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση της γήρανσης του οργανισμού μας.

Μερικές από τις συνθήκες που οδηγούν στη δημιουργία ελευθέρων ριζών είναι η έκθεση σε ακτινοβολία, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, αλλά και συνήθειες όπως το κάπνισμα.

O οργανισμός μας είναι εφοδιασμένος με αντιοξειδωτικά συστήματα για να αμύνεται απέναντι στη δράση τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ωστόσο ότι μπορεί να εκμηδενίσει την επιρροή του από αυτές. Για να τον βοηθήσουμε λοιπόν στην κρίσιμη αυτή μάχη, μπορούμε να ενισχύσουμε την πρόσληψη αντιοξειδωτικών παραγόντων, κυρίως μέσω της διατροφής μας.

Οι καλύτερες τροφές που μπορούν να μας βοηθήσουν είναι:

Tα μούρα (φράουλα, βατόμουρο, μύρτιλλο, σμέουρο κ.λπ.).

Tα εσπεριδοειδή (γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, μανταρίνι κ.λπ.).

Tα παράγωγα της σόγιας.

Tο καρότο. 

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares