Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

6 αποτελεσματικοί τρόποι για να ανακουφίσεις τους πιασμένους μυς

Τι να κάνεις για να γλιτώσεις από το ενοχλητικό πιάσιμο στο σώμα σου



Το πιάσιμο μετά τη γυμναστική είναι μια αρκετά συνηθισμένη κατάσταση που μπορεί να προκαλείται από τη γυμναστική έπειτα από μια περίοδο αδράνειας, τη συμμετοχή σε μια νέα ή πιο έντονη ρουτίνα άσκησης ή και την εκτέλεση κινήσεων που κουράζουν συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες. Τα μικροσκοπικά σχισίματα στις μυϊκές ίνες που προκαλούνται κατά την άσκηση προκαλούν με τη σειρά τους φλεγμονή και πόνο, ο οποίος τυπικά κορυφώνεται μέσα σε 48 ώρες μετά τη δραστηριότητα και στη συνέχεια υποχωρεί σταδιακά. Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο συνεχίζεις να κάνεις τις ίδιες δραστηριότητες που προκάλεσαν το να πιαστούν οι μυς σου, τόσο αυτό θα μειώνεται. Ποιο είναι όμως το κλειδί ώστε το πιάσιμο να υποχωρήσει ακόμη πιο σύντομα;

Κάνε διατάσεις

Οι ήπιες διατάσεις μπορούν να ανακουφίσουν από τον πόνο, να μαλακώσουν την ένταση και να βοηθήσουν τους σφιγμένους μυς να γίνουν πιο εύκαμπτοι και ευλύγιστοι. Έχε όμως υπόψη όμως, ότι οι διατάσεις παγωμένων μυών μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς, οπότε είναι καλύτερο να τις εκτελείς έπειτα από μια ήπια προθέρμανση.

Κάνε φίλη σου τη θερμότητα

Η εφαρμογή μιας ζεστής κομπρέσας στους πονεμένους σου μυς μπορεί να σε ανακουφίσει, μιας που όταν αυξάνεται η θερμοκρασία των μυών, αυξάνεται και η κυκλοφορία του αίματος. Αυτό μεταφέρει φρέσκο οξυγόνο και συστατικά που συμβάλλουν στην επανόρθωση και την ανάπλαση των τραυματισμένων περιοχών. Ένα ζεστό μπάνιο είναι επίσης ένας καλό σύμμαχος στον πόνο.

Κάνε μασάζ στα επίμαχα σημεία

Οι μαλάξεις στο σώμα βοηθούν το αίμα να τροφοδοτήσει τους μυς αναπληρώνοντας τις ουσίες που χάθηκαν εξαιτίας της άσκησης και μαλακώνοντας τη δυσκαμψία και τη δυσφορία. Το μασάζ επίσης ενισχύει την κυτταρική ανάπλαση διεγείροντας τα μιτοχόνδρια, κάτι που διευκολύνει την πιο γρήγορη προσαρμογή στην άσκηση.

Φάε και πιες

Ο συνδυασμός υδατανθράκων και πρωτεΐνης μετά τη γυμναστική μπορεί να μειώσει το πιάσιμο, αναπληρώνοντας τα αποθέματα ενέργειας και επιδιορθώνοντας το μυϊκό ιστό. Τα Ω3 λιπαρά οξέα βοηθούν επίσης στη φυσική μείωση της φλεγμονής, γι’ αυτό μην ξεχνάς το το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, το αβοκάντο και τα λιπαρά ψάρια.

Δρόσισε τους μυς σου

Παρότι η θερμότητα μπορεί να ανακουφίσει τους πονεμένους μυς, το κρύο έχει επίσης αναλγητικές ιδιότητες. Δοκίμασε λοιπόν κομπρέσες για λίγα λεπτά, ή ένα ντους με εναλλαγές της θερμοκρασίας.

Μην αποφεύγεις τη φυσική δραστηριότητα

Όταν το σώμα σου πονάει, είναι εύκολο να μπεις στον πειρασμό να αποφύγεις την άσκηση μέχρι να νιώσεις λίγο καλύτερα. Αυτό που πρέπει ωστόσο να κάνεις είναι τι ακριβώς αντίθετο, οπότε συνέχισε τις ήπιες προπονήσεις, ώστε να κυκλοφορεί καλύτερα το αίμα στο σώμα σου και να προλάβεις επιπλέον μυϊκή βλάβη.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο θηλασμός να σας προστατεύσει από μελλοντική καρδιακή προσβολή;

Ο θηλασμός είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία σας όσο και για το νεογέννητό σας. Αυτή η εκπληκτική αλήθεια συχνά μένει ανείπωτη.

ΥΓΕΙΑ

Γιατί η νηστεία είναι το καλύτερο εργαλείο αποτοξίνωσης για την υγεία σου

Ανεξάρτητα από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα εκπληκτικό μέσο φροντίδας για την υγεία σου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.