Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

3 φυσικοί τρόποι για να μαλακώσεις τον βήχα που σε ταλαιπωρεί

Προτού καταφύγεις στη φαρμακευτική αγωγή, δες ποια φυσικά γιατροσόφια μπορείς να εκμεταλλευτείς



Η εποχή του ερεθισμένου, ξηρού και πονεμένου λαιμού, του βήχα, του κρυολογήματος και της γρίπης έχει φτάσει και είναι εξαιρετικά πιθανό να σε ταλαιπωρήσει, αποσπώντας σε από τη δουλειά, τις υποχρεώσεις και την απαραίτητη αναψυχή σου. Όταν ο πονόλαιμος κάνει την εμφάνισή του μαζί με ενοχλητικό βήχα, προσπάθησε να τον αντιμετωπίσεις εγκαίρως, καταφεύγοντας αρχικά σε φυσικά γιατροσόφια που μπορείς να δημιουργήσεις στο σπίτι, προτού να χρειαστείς πιο ενισχυμένη φαρμακευτική αγωγή. Ακολουθούν τρία από αυτά για να τα προσθέσεις στη «φαρέτρα» σου.

Βράσε ένα αφέψημα με δενδρομολόχα

Η δενδρομολόχα ή αλθαία θεωρείται φυτό με φαρμακευτικές ιδιότητες, ήδη από την αρχαία Ελλάδα και μπορεί να μας ανακουφίσει από τον νευρικό και ενοχλητικό βήχα. Το όνομα του φυτού προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα «αλθαίνω» που σημαίνει «θεραπεύω». Τα φύλλα της δενδρομολόχας έχουν επίσης αποχρεμπτικές ιδιότητες, που βοηθούν το αναπνευστικό σύστημα. Για να φτιάξεις το αφέψημα, ρίξε σε ένα μπρίκι ένα φλιτζάνι νερό και βράσε 5 άνθη δενδρομολόχας για περίπου 8 λεπτά. Έπειτα, σουρώστε το αφέψημα. 1 κ.γ. μέλι και λίγο γάλα για καλύτερη γεύση το μετατρέπουν στο ιδανικό ρόφημα-γιατρικό που μπορείς να να καταναλώσεις άφοβα έως και 3 φορές την ημέρα.

fiski-tropi-gia-na-malakosis-ton-vixa-2

Παρασκεύασε ένα φυσικό αντιμικροβιακό διάλυμα

Ένα σπιτικό γιατροσόφι με μέλι και λεμόνι μπορεί να λειτουργήσει ως το καλύτερο αντιμικροβιακό διάλυμα. Το μέλι μαλακώνει τον λαιμό, ενώ το λεμόνι έχει αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Βράσε λοιπόν ένα λεμόνι με τη φλούδα του σε λίγο νερό για περίπου 5 λεπτά και στη συνέχεια αφαίρεσέ το από το νερό, στύψε το, τοποθέτησέ το σε ένα φλιτζάνι και πρόσθεσε 4 κ.σ. μέλι. Η  κατανάλωση του γίνεται αφού το μείγμα ομογενοποιηθεί και γίνεται σε δύο δόσεις μέσα στην ημέρα.

Κάνε εισπνοές πάνω από νερό που βράζει

Εκτός από τα φυσικά αφεψήματα, μια άλλη τεχνική που βοηθά στη μείωση του βήχα είναι οι εισπνοές πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, στην οποία έχει προστεθεί λίγο χαμομήλι ή αιθέριο έλαιο από ευκάλυπτο. Ο ατμός βοηθάει τις εκκρίσεις των βρόγχων να γίνουν πιο ρευστές και να αποβληθούν απ' τον οργανισμό μας, ενώ ταυτόχρονα κάνεις και μια εξαιρετική περιποίηση προσώπου, μιας που ανοίγουν οι πόροι του δέρματος. Αν ωστόσο έχεις άσθμα, συμβουλέψου προηγουμένως τον γιατρό σου, μιας που ο ατμός μπορεί να κάνει τον βήχα πιο έντονο.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2024: Η υγεία μου, δικαίωμά μου

7 Απριλίου 2024: ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γιορτάζει την 76η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 

Προτεινόμενα

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

CELEBS

Ελεονώρα Μελέτη: «Δεν είμαι η άνεργη παρουσιάστρια που έψαχνε τι θα κάνει»

Όσα είπε η παρουσιάστρια για την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

BEAUTY TIPS

Η ρουτίνα ομορφιάς της Jennifer Garner, που είχε γενέθλια στις 17 Απριλίου

Στα 52 της η Jennifer Garner έχει επιλέξει μια γρήγορη κι απλή ρουτίνα περιποίησης