Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

7 πράγματα που μπορείς να πάθεις αν δεν κοιμάσαι επαρκώς

Τι να περιμένεις για την υγεία σου αν κοιμάσαι συστηματικά λιγότερες από 6 ώρες την ημέραΤο τελευταίο διάστημα οι υποχρεώσεις και η δουλειά σου σου στερούν μια από τις βασικότερες ανάγκες σου: τον ύπνο. Και μπορεί εσύ να νιώθεις λειτουργική, όμως στην πραγματικότητα η έλλειψη επαρκούς ξεκούρασης μπορεί να έχει σοβαρότατες συνέπειες στην υγεία και την καθημερινότητά σου. Να ποιες είναι αυτές.

Αύξηση βάρους

Η χρόνια έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας κατά 15%, μιας που η ορμόνη της λεπτίνης μειώνεται στον οργανισμό μας. Αυτή δεν είναι άλλη από την ορμόνη που δίνει το σήμα στο σώμα μας ότι έχει επέλθει κορεσμός ως προς το φαγητό και αυξάνει την ορμόνη που διεγείρει την πείνα, τη γρελίνη.

Δερματικά εξανθήματα

Ο περιορισμένος ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των φλεγμονών στο σώμα μας, μαζί με περισσότερη ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη, η οποία μπορεί με τη σειρά της να αποτελέσει αιτία εμφάνισης παθήσεων όπως η ακμή, η ψωρίαση, η δερματίτιδα ή το έκζεμα.

Πρόωρη γήρανση

Κατά τη διάρκεια του ύπνου μας επισκευάζονται τα κατεστραμμένα κύτταρα στο σώμα, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά έχουν μειωμένη ελαστικότητα, ξηρότητα και ορατές ρυτίδες στο δέρμα.

pragmata-pou-mporeis-na-patheis-an-den-koimasai-eparkos-2

Αυξάνεται το ρίσκο εκδήλωσης διαβήτη

Η ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη εξαρτάται άμεσα από τον ποιοτικό ύπνο, αφού οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Αυξάνεται η πίεση στην καρδιά

Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με την υψηλότερη πίεση του αίματος, όπως και τα υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής. Αυτό σημαίνει ότι με το πέρασμα του χρόνου αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης παθήσεων της καρδιάς, αλλά και θνησιμότητας κατά 48%.

Το ανοσοποιητικό σου πέφτει

Τα άτομα που κοιμούνται για λιγότερο από 7 ώρες κάθε βράδυ είναι σχεδόν τρεις φορές πιο πιθανό να ασθενήσουν από κρυολόγημα ή ίωση σε σχέση με αυτά που ξεκουράζονται όπως πρέπει.

Η μνήμη εξασθενεί

Οι διαδρομές μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να εξασθενήσει τη συγκέντρωσή μας έως και κατά 32%.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2024: Η υγεία μου, δικαίωμά μου

7 Απριλίου 2024: ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γιορτάζει την 76η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 

Προτεινόμενα

BEAUTY TIPS

Αποκαλύπτοντας τα μυστικά λάμψης της Anya Taylor-Joy

Η Anya Taylor-Joy είχε γενέθλια στις 16 Απριλίου και εμείς γιορτάζουμε τα tips ομορφιάς της

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η μνήμη της καρδιάς εξαλείφει τα άσχημα και μεγεθύνει τα καλά» Gabriel García Márquez

O σπουδαίος Gabriel García Márquez πέθανε στις 17 Απριλίου 2014, αλλά τα βιβλία του συνεχίζουν να μας ταξιδεύουν