Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

4 εύκολα tips για να ξυπνάς το πρωί με ενέργεια και όρεξη

Αν χρειάζεσαι γερανό για να σηκωθείς από το κρεβάτι και νιώθεις δύστροπη, υπάρχει λύση



Αν είσαι από τους ανθρώπους που χρειάζονται γερανό για να σηκωθούν από το κρεβάτι ή δεν νιώθουν την ενέργεια και τη διάθεση για να ξυπνήσουν, το έχουμε όλοι περάσε να ξέρεις, ωστόσο υπάρχουν λύσεις! Εδώ θα βρεις τέσσερις συμβουλές που πραγματικά θα σε βοηθήσουν να ξυπνήσεις το πρωί ευδιάθετη και με όρεξη – ναι, μπορεί κι αυτό να συμβεί.

Ακολούθησε τον χρονότυπο σου

Ο χρονότυπος ύπνου σου υπαγορεύει το ιδανικό σου μοντέλο ύπνου-αφύπνισης. Όπως εξηγούν ερευνητές του κιρκάδιου ρυθμού Sofia Axelrod, Ph.D., όσοι έχουν χρονότυπο που διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες φυσικά θέλουν να μένουν ξύπνιοι αργότερα και να κοιμούνται αργότερα, ενώ εκείνοι με μικρότερους χρονότυπους χαίρονται ξυπνώντας νωρίς και πηγαίνουν κρεβάτι νωρίς.

Εάν δεν χρησιμοποιείτε ιχνηλάτη ύπνου, μπορείτε επίσης να μετρήσετε τον χρονότυπο με τον παλιομοδίτικο τρόπο. Την επόμενη φορά που θα έχετε λίγες μέρες που δεν χρειάζεται να ξυπνήσετε μια συγκεκριμένη ώρα, δείτε τι ώρα φυσικά κουράζεται το σώμα σας και ξυπνάει όταν δεν βάλετε ξυπνητήρι. (Το κάμπινγκ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανακαλύψετε και τον φυσικό σας ρυθμό.)

https://www.instagram.com/p/CkxyuUnOn_z/

Πάρτε ένα συμπλήρωμα που υποστηρίζει τον ύπνο

Αν κάτι μας έχουν διδάξει ειδικοί στον ύπνο, είναι ότι το να περνάς οκτώ ώρες στο κρεβάτι δεν είναι το ίδιο με το να κοιμάσαι οκτώ ώρες καλά. Οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι αφιερώνουν αρκετό χρόνο σε αναβολή κάθε βράδυ, αλλά στην πραγματικότητα παρακολουθούν πολύ λίγο χρόνο σε βαθύτερα στάδια ύπνου (όπου συμβαίνει η περισσότερη ξεκούραση και αποκατάσταση). Ο ρηχός ύπνος μεταφράζεται σε νυσταγμένα πρωινά, έτσι είναι σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα στην ποιότητα του ύπνου πάνω από όλα.

Ο καθένας είναι διαφορετικός, αλλά θα δείτε ότι θα κοιμάστε τον βαθύτερο ύπνο τις μέρες που δεν πίνετε αλκοόλ, κάνετε έντονη άσκηση και αποφεύγετε να ερεθίζετε το μυαλό με βιβλία και τηλεόραση πριν κοιμηθείτε. Μεγάλη διαφορά θα διαπιστώσετε και αν πάρετε ένα συμπλήρωμα ύπνου, συζητήστε με τον φαρμακοποιό ή τον προσωπικό σας γιατρό ποιο συμπλήρωμα θα σας ταίριαζε καλύτερα.

https://www.instagram.com/p/CcMg-i4ONia/

Αλλάξτε το ξυπνητήρι σας

Με την ενθάρρυνση των ειδικών στον ύπνο, πειραματιστείτε με διαφορετικά ξυπνητήρια που έχουν σχεδιαστεί για να σας ξυπνούν πιο ήπια. Είναι βέλτιστο να ξυπνάτε σταδιακά, κάτι που σκόπευε η φύση. Ο ήλιος δεν αναδύεται απλώς από τον ουρανό, αλλά ανατέλλει αργά, και το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς.

Αυτό είναι σημαντικό επειδή το να ξυπνάς πολύ γρήγορα μπορεί να κάνει την «αδράνεια ύπνου» - αυτή τη βροχερή κατάσταση κάπου μεταξύ του ξύπνιου και του ύπνου - να μοιάζει ακόμα χειρότερη. Το πάτημα του κουμπιού αναβολής στην επανάληψη μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα.

Αποκτήστε ένα δυναμωτικό αντίγραφο ασφαλείας

Ακόμα κι αν κάνετε τα πάντα «σωστά», θα υπάρχουν ακόμα πρωινά που θα σηκωθείτε από το κρεβάτι νιώθοντας ότι δεν είμαι στα καλύτερά σας. Όταν συμβεί αυτό, προσπαθήστε βγείτε έξω (ή τουλάχιστον, σε ένα παράθυρο) αμέσως για να πάρετε λίγο ηλιακό φως για να ξυπνήσει το σύστημά σας. Αυτό από μόνο του συνήθως θα σας βοηθά να νιώθετε αρκετά σε εγρήγορση ώστε να χειριστείτε τις πρωινές σας υποχρεώσεις πριν πιάσετε το πρώτο σας φλιτζάνι καφέ.

Επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε ένα κρύο ντους το πρωί για λίγο επιπλέον τράνταγμα ενέργειας. Μόνο ένα λεπτό έκθεσης στο κρύο το πρωί μπορεί να είναι αρκετό για να σας ξυπνήσει και να υποστηρίξει τη φλεγμονώδη απόκριση και τη διάθεσή σας ταυτόχρονα.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department