Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Τρεις ασκήσεις για να απαλλαγείς γρήγορα από το φούσκωμα

Για τους φυσιοθεραπευτές της πυέλου και της κοιλιάς, το φούσκωμα είναι ένα κοινό σύμπτωμα που αντιμετωπίζουν, δες τι προτείνουν



Όλοι γνωρίζουμε ότι ορισμένες τροφές μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι η μυϊκή δυσλειτουργία μπορεί επίσης να συμβάλει στο φούσκωμα. Η έρευνα δείχνει ότι οι ασθενείς με φούσκωμα έχουν μυς του διαφράγματος που συχνά σφίγγουν αντί να χαλαρώνουν για να ικανοποιήσουν το γέμισμα του στομάχου. Επιπλέον, οι σφιγμένοι μύες της πυέλου μπορεί να εμποδίσουν την αφόδευση, προκαλώντας μια άβολη υποστήριξη.

Για τους φυσιοθεραπευτές της πυέλου και της κοιλιάς, το φούσκωμα είναι ένα κοινό σύμπτωμα που αντιμετωπίζουν. Ακολουθούν τρία εγκεκριμένες ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τη ρίζα του φουσκώματος σας:

Χαλαρώστε και τεντώστε το διάφραγμά σας.

Το διάφραγμα σφίγγει και κονταίνει καθώς εισπνέετε και στη συνέχεια χαλαρώνει και επιμηκύνεται παθητικά όταν εκπνέετε. Δεδομένου ότι η επιμήκυνση είναι αυτό που χρειάζεστε για να ικανοποιήσετε το γέμισμα του στομάχου, θα πρέπει να προσπαθήσετε να εστιάσετε στις εκπνοές σας για να απαλύνετε το φούσκωμα. Δοκιμάστε την ακόλουθη άσκηση μεταξύ των γευμάτων όταν το φούσκωμα σας δεν είναι τόσο έντονο:

Ξαπλώστε ανάσκελα και αναπνεύστε με εύκολο ρυθμό.

Αρχίστε να επιμηκύνετε σταδιακά τις εκπνοές σας, χρησιμοποιώντας τους μυς του στομάχου σας για να σπρώξετε τον αέρα προς τα έξω. (Κάντε το αργά για να μην ζαλιστείτε.)

Μόλις αισθανθείτε άνετα να επιμηκύνετε τις εκπνοές σας, αρχίστε να κρατάτε την αναπνοή σας για λίγα δευτερόλεπτα στο τέλος της εκπνοής σας, έτσι ώστε το διάφραγμά σας να μπορεί να περνά περισσότερο χρόνο σε μια επιμήκη θέση. Συνεχίστε το αυτό για 30 αναπνοές, κάνοντας κανονικά διαλείμματα όπως χρειάζεστε.

Για να προχωρήσετε αυτή την άσκηση, τοποθετήστε τα χέρια σας στα πλαϊνά του θώρακα, προς το κάτω μέρος. Ενώ εκπνέετε, χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να τεντώσετε απαλά τα πλευρά σας προς τους γοφούς σας. Αυτό θα βοηθήσει στην επιμήκυνση και χαλάρωση των μυών μεταξύ των πλευρών σας, των μεσοπλεύριων σας.

Συμβουλή

Για να προχωρήσετε ακόμη περισσότερο αυτή την άσκηση, τοποθετήστε μια μπάλα ή έναν κύλινδρο αφρού κάτω από το πάνω μέρος της πλάτης σας και λυγίστε απαλά προς τα πίσω καθώς εκπνέετε. Αυτό τεντώνει συγκεκριμένα τον χιτώνα του διαφράγματος, που είναι η προσκόλλησή του στη σπονδυλική στήλη σας.

https://www.instagram.com/p/Ctpb5PWyMGs/

Πηγαίνετε για 10-15 λεπτά περπάτημα μετά το φαγητό.

Έρευνες δείχνουν ότι το περπάτημα 10-15 λεπτών μετά το φαγητό είναι εξίσου αποτελεσματικό ή πιο αποτελεσματικό από τη φαρμακευτική αγωγή στη μείωση των συμπτωμάτων του φουσκώματος. Το περπάτημα επίσης βαθαίνει φυσικά την αναπνοή σας και ενεργοποιεί το διάφραγμά σας. Και ως μπόνους, βοηθά να διατηρείτε υπό έλεγχο το σάκχαρο του αίματος.

Χαλαρώστε και επιμηκύνετε τους μυς της πυελικής περιοχής σας για βελτιωμένες κινήσεις του εντέρου.

Οι μύες της πυελικής περιοχής σας είναι η ομάδα των μυών στη βάση της λεκάνης σας που εμπλέκονται στην ούρηση, την αφόδευση και τη σεξουαλική απόκριση. Όταν χαλαρώνουν, επιμηκύνονται προς το πάτωμα και οι σφιγκτήρες ανοίγουν. Για να τους βοηθήσετε να χαλαρώσουν, μπορείτε να εισπνεύσετε πολύ βαθιά, μέχρι τη λεκάνη σας, έτσι ώστε η πίεση της αναπνοής σας να τους βοηθήσει να επιμηκυνθούν. Εάν το κάνετε αυτό όταν πηγαίνετε να κάνετε κένωση, μπορεί να ενισχύσει την κένωση σας.

Επιπλέον, σκεφτείτε να σηκώσετε τα πόδια σας σε ένα σκαμνί όταν κάθεστε σε μια τουαλέτα για να αφοδεύετε. Το να βάλεις το σώμα σε βαθιά θέση οκλαδόν βοηθά στην περαιτέρω επιμήκυνση των μυών της πυελικής περιοχής, ενισχύοντας το άδειασμα και μειώνοντας το φούσκωμα.

Το συμπέρασμα

Εκτός από την κατανάλωση των σωστών τροφών για το σώμα σας, η εκτέλεση ορισμένων σωματικών ασκήσεων μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το φούσκωμα. Οι φυσιοθεραπευτές συνιστούν να κάνετε αναπνοή που δίνει έμφαση στις εκπνοές, να περπατάτε για λίγα λεπτά μετά τα γεύματα και να χαλαρώνετε τους μύες της πυελικής περιοχής για να αποφύγετε το φούσκωμα.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 29 Απριλίου

Μην κάνετε σοβαρές συζητήσεις, όταν είστε συναισθηματικά φορτισμένοι

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Μυσταγωγία του Θείου Πάθους με στίχους της ποιήτριας Αναστασίας Γκίτση

Μεγαλοβδομάδα: όταν το μεγάλο Α της αγάπης γεφυρώνεται με το μικρό α του ανθρώπου μέσω της κατάργησης του θανάτου και τη βεβαιότητα της Ανάστασης

CELEBS

Τόνια Σωτηροπούλου: Η τρυφερή φωτογραφία με τη μαμά της - Δες πόσο μοιάζουν

Η μαμά της ηθοποιού γιόρτασε τα 74α γενέθλιά της