6 θαυματουργές τεχνικές χαλάρωσης για τις μέρες που το stress σε καταβάλει

Απλές κινήσεις που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να ανακτήσετε την αίσθηση της ηρεμίας μετά από μια δύσκολη ημέρα.

Ναταλία Πετρίτη

Το stress είναι μια κατάσταση που κάνει όλο και συχνότερα την εμφάνισή της σε μια δύσκολη καθημερινότητα – πόσο μάλλον όταν αυτή επιβαρύνεται με τις τραγικές συνέπειες της οικολογικής κρίσης, τραυματικών κοινωνικών περιστατικών και  πολλών άλλων συνθηκών. Όταν αισθάνεστε stress, είναι σημαντικό να διατηρείτε ένα ρεπερτόριο τεχνικών χαλάρωσης που θα σας βοηθήσουν να αποσυμπιεστείτε και να ανακτήσετε την αίσθηση της ηρεμίας. Ακολουθούν έξι απλές τεχνικές που μπορείτε να δοκιμάσετε.

Βαθιά αναπνοή

Οι βαθιές, αργές αναπνοές μπορούν να βοηθήσουν στην ενεργοποίηση της απόκρισης χαλάρωσης του σώματος. Βρείτε έναν ήσυχο χώρο, καθίστε ή ξαπλώστε άνετα και κλείστε τα μάτια σας. Πάρτε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη σας, αφήνοντας την κοιλιά σας να σηκωθεί καθώς γεμίζετε τους πνεύμονές σας και μετά εκπνεύστε αργά από το στόμα σας. Επαναλάβετε αυτό για αρκετά λεπτά, εστιάζοντας αποκλειστικά στην αναπνοή σας.

Προοδευτική μυϊκή χαλάρωση

Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει συστηματική τάνυση και στη συνέχεια χαλάρωση διαφορετικών μυϊκών ομάδων στο σώμα σας. Ξεκινήστε από τα δάχτυλα των ποδιών σας και προχωρήστε μέχρι το κεφάλι σας, τεντώνοντας κάθε μυϊκή ομάδα για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια απελευθερώνοντας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της σωματικής έντασης που σχετίζεται με το stress.

Διαλογισμός

Ο διαλογισμός περιλαμβάνει την προσοχή στην παρούσα στιγμή χωρίς κρίση. Βρείτε ένα ήσυχο μέρος, καθίστε αναπαυτικά και εστιάστε στην αναπνοή σας, στις σωματικές σας αισθήσεις ή σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Όταν το μυαλό σας περιπλανάται, επαναφέρετε απαλά την εστίασή σας στο επιλεγμένο σημείο προσοχής. Η τακτική εξάσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του stress με την πάροδο του χρόνου.

Καθοδηγούμενη απεικόνιση

Κλείστε τα μάτια σας και φανταστείτε ένα γαλήνιο, ήρεμο μέρος. Αυτό μπορεί να είναι μια παραλία, ένα δάσος ή οπουδήποτε σας κάνει να αισθάνεστε χαλάρωση. Οραματιστείτε τα αξιοθέατα, τους ήχους και τις αισθήσεις σε αυτό το μέρος. Η δέσμευση της φαντασίας σας με αυτόν τον τρόπο μπορεί να σας βοηθήσει να απομακρύνετε την εστίασή σας από τους στρεσογόνους παράγοντες.

Άσκηση

Η σωματική δραστηριότητα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε το άγχος. Ακόμη και ένας σύντομος περίπατος ή μερικές απαλές διατάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην απελευθέρωση ενδορφινών, οι οποίες είναι φυσικά boost της διάθεσης. Βρείτε μια άσκηση που σας αρέσει και κάντε την τακτικό μέρος της ρουτίνας σας.

Αρωματοθεραπεία

Ορισμένες μυρωδιές, όπως η λεβάντα, το χαμομήλι και ο ευκάλυπτος, έχουν αποδειχθεί ότι διαθέτουν ηρεμιστικά αποτελέσματα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια ή αρωματικά κεριά για να δημιουργήσετε μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα στο σπίτι. Η εισπνοή αυτών των αρωμάτων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του stress και στην προώθηση της χαλάρωσης.

Να θυμάστε ότι αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσάς μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την προσωπικότητα και τις προτιμήσεις σας. Είναι καλό να πειραματιστείτε με αυτές τις τεχνικές και να δείτε ποιες σας ταιριάζουν καλύτερα. Επιπλέον, η τακτική άσκηση τεχνικών διαχείρισης του stress, χωρίς να αισθάνεστε απαραίτητα άγχος, μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε ανθεκτικότητα και να μειώσετε τη συνολική επίδραση του stress στη ζωή σας. 

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares