Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

6 συμβουλές για την αντιμετώπιση του συλλογικού τραύματος, όταν οι μέρες και οι νύχτες μας γεμίζουν με απώλεια και πόνο

Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας μπροστά στις φυσικές καταστροφές, τη βία και άλλα φαινόμενα που μοιάζουν να πληθαίνουν επικίνδυνα.



Η αντιμετώπιση συλλογικών τραυμάτων, όπως οι φυσικές καταστροφές, η μαζική βία ή μια παγκόσμια πανδημία όπως αυτή που βιώθηκε την εποχή του COVID-19, μπορεί άλλες εποχές να φάνταζε σαν κάτι ιδιαίτερα μακρινό και σίγουρα σπάνιο. Κι όμως, πάει καιρός τώρα που η γενιά μας καλείται συνεχώς να διαχειριστεί καταστάσεις κρίσης, γεμάτες πόνο και απώλεια. Με γνώμονα λοιπόν τη φροντίδα της ψυχικής μας υγείας όσο ο κόσμος όπως τον ξέραμε μοιάζει να καταρρέει, ακολουθούν έξι συμβουλές για να βοηθήσετε άτομα, κοινότητες και τον ίδιο σας τον εαυτό, στη διαχείριση ενός συλλογικού τραύματος.

Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε και να δίνεται προσοχή στα δικά σας συναισθήματα, όσο δίνετε το ίδιο και στα συναισθήματα των άλλων. Το συλλογικό τραύμα μπορεί να δημιουργήσει ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων, όπως φόβο, θλίψη, θυμό και αδυναμία. Αναγνωρίστε ότι αυτά τα συναισθήματα είναι φυσικές αντιδράσεις σε ένα τραυματικό γεγονός και μην προσπαθείτε να τα σπρώξετε «κάτω από το χαλί».

Ζητήστε κοινωνική υποστήριξη

Μιλήστε με φίλους, την οικογένειά σας ή με ομάδες υποστήριξης που έχουν βιώσει το ίδιο ή παρόμοιο συλλογικό τραύμα. Το να μοιράζεστε τις εμπειρίες και τα συναισθήματά σας με άλλους ανθρώπους που καταλαβαίνουν μπορεί να προσφέρει ανακούφιση και να απαλύνει τον πόνο. Η κοινωνική υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση του τραύματος.

Αυτοφροντίδα και διαχείριση άγχους

Δώστε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα για να διαχειριστείτε το άγχος και όλα τα υπόλοιπα αρνητικά συναισθήματα. Σε αυτή τη φάση έχει σημασία να διατηρήσετε σωστές συνήθειες ύπνου για την απαραίτητη ανάπαυση, ενώ η υγιεινή διατροφή και η τακτική σωματική δραστηριότητα παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός και οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους.

Περιορίστε την έκθεση στα μέσα

Αν και είναι σημαντικό να παραμένετε ενημερωμένες, η υπερβολική έκθεση σε τραυματικές ειδήσεις ή εικόνες μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Θέστε όρια στο πόσες ειδήσεις καταναλώνετε και σκεφτείτε να κάνετε διαλείμματα από την έκθεση στα μέσα ενημέρωσης για να μειώσετε τη συναισθηματική υπερφόρτωση. Το ίδιο ισχύει και με τα social media, στα οποία διακινούνται επίσης triggering εικόνες και πληροφορίες

Συμμετέχετε σε δραστηριότητες

Συμμετέχετε σε δραστηριότητες που προάγουν την αίσθηση του ότι αυτό που κάνετε έχει νόημα μπροστά σε μια τραυματική συνθήκη. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον εθελοντισμό για τη βοήθεια των άλλων, τη συμμετοχή στις προσπάθειες της κοινότητας όπου διαμένετε ή τη συμμετοχή σε δημιουργικές διεξόδους όπως η τέχνη ή το γράψιμο για την επεξεργασία των βιωμάτων σας.

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε δυσκολεύεται εμφανώς να αντιμετωπίσει το συλλογικό τραύμα, μη διστάσετε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Οι ψυχοθεραπευτές και οι σύμβουλοι υγείας με εμπειρία στο τραύμα μπορούν να παρέχουν πολύτιμη υποστήριξη και στρατηγικές για την αντιμετώπιση των συναισθηματικών προκλήσεων.

Να θυμάστε ότι η θεραπεία και η αποσυμπίεση από ένα συλλογικό τραύμα είναι μια σταδιακή διαδικασία και είναι απαραίτητη η αμοιβαία βοήθεια και υποστήριξη. Η οικοδόμηση ανθεκτικότητας και η εύρεση τρόπων αντιμετώπισης μπορεί να συμβάλει στην ανάκαμψη μετά την εμπειρία τέτοιων γεγονότων, αλλά και στην πρόληψη για να μην επαναληφθούν.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

7 tips στοματικής υγιεινής που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Πώς να προστατέψεις την υγεία των δοντιών και των ούλων σου αποτελεσματικά

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Σαββάτου 4 Μαΐου

Οργανώστε τις υποθέσεις σας βάζοντας προτεραιότητες σε ό,τι έχετε ανάγκη πρώτα

ΣΙΝΕΜΑ

May the 4th be with you με 20 από τις πιο ρομαντικές στιγμές Star Wars

Η αγάπη είναι μεγάλη με τον γαλαξία - απέραντη

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Το Voés Festival επιστρέφει για δεύτερη χρόνια στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Mε τους Villagers of Ionnina City, Social Waste, Γιάννη Αγγελάκα και οι 100°C, Πάνο Βλάχο, Σκιαδαρέσες, Λόγος Τιμής, LosTre, Κωσταντή Πιστιόλη, Pagan και Λεωνίδα Μπαλάφα