Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Παράνομη η... παχυσαρκία; Αμέ!

"Απαγορεύεται" δια νόμου. 


Μαρία Μυλωνά

Σύμφωνα με έρευνα του παγκόσμιου οργανισμού υγείας (Π.Ο.Υ), στην σημερινή εποχή η παχυσαρκία θεωρείται ασθένεια και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους τους φορείς αλλά και τους πολίτες. Σε μια πρόσφατη έρευνα σχετικά με τον επιπολασμό της παχυσαρκίας στης χώρες του κόσμου, η Ελλάδα κατατάχθηκε στην 12η θέση με ποσοστό 18,5% του γενικού πληθυσμού ανάμεσα σε 33 χώρες.

Είναι εντυπωσιακή η αναφορά της εν λόγω έρευνας στα ποσοστά της παχυσαρκίας στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Ο.Υ:

* το 1980, 1 στα 10 άτομα ήταν παχύσαρκο,

* στην σημερινή εποχή, το 2010, 5 στα 10 άτομα είναι επιβεβαιωμένα παχύσαρκα,

* ενώ μέχρι το 2020, 7 στα 10 άτομα θα είναι επιβεβαιωμένα παχύσαρκα.

Το προσδόκιμο επιβίωσης των παχύσαρκων Ελλήνων μειώνεται κατά 10 χρόνια, από το 1980 έως σήμερα.

Τα έξοδα της νοσηλείας για παθήσεις που αφορούν καθαρά σε προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία, αυξήθηκαν κατά 25% από το 1980 έως σήμερα.

Το εισόδημα των παχύσαρκων Ελλήνων μειώνεται κατά 18% μηνιαίως από ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία και στερούν από τον Έλληνα εργαζόμενο ώρες εργασίας.

Επιπλέον, οι έρευνες δείξανε ότι, το υψηλότερο ποσοστό διαφημίσεων γλυκισμάτων παρουσιάζεται στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, 35 φορές υψηλότερο από ό,τι στη Σουηδία. Μάλιστα το 62% των διαφημίσεων αφορούσε σε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, το 50% προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και το 61% προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Δραστικά μέτρα κατά της… παχυσαρκίας

Οποιαδήποτε προσπάθεια για την προώθηση μιας καλύτερης δίαιτας και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας έχει αποτέλεσμα μόνο εάν τεθούν σε σωστές βάσεις τα συστήματα που θα τη στηρίζουν.

Οι δεσμεύσεις που υιοθετήθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προκειμένου να σταματήσει η παχυσαρκία να αυξάνεται είναι η μείωση κατά 30% της μέσης ποσότητας αλατιού στη διατροφή, η αύξηση κατά 10% της σωματικής άσκησης και η φορολόγηση των ειδών διατροφής που βλάπτουν την υγεία. Τα κράτη μέλη του ΠΟΥ, υιοθέτησαν ομόφωνα μια απόφαση προς την κατεύθυνση αυτή.

Η απόφαση αποτελεί τη βάση ενός σχεδίου δράσης κατά των μη μεταδιδόμενων νόσων (καρδιοαγγειακές νόσοι, καρκίνος, χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, διαβήτης) εξαπολύοντας "επίθεση" σε μια σειρά επικίνδυνων παραγόντων, όπως η παχυσαρκία.

Ο ΠΟΥ προτείνει συνεπώς μια ευρεία δέσμη μέτρων, καλώντας τις χώρες να περιορίσουν τα βιομηχανικά λιπαρά οξέα στα τρόφιμα, να τοποθετούν ετικέτες που αναγράφουν τα διατροφικά στοιχεία των προσυσκευασμένων τροφίμων, να μειώσουν το ποσοστό του άλατος και της ζάχαρης στα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά, να μειώσουν ακόμη και το μέγεθος των μερίδων. Το σχέδιο δράσης συστήνει επίσης στα κράτη να αυξήσουν την "οικονομική προσιτότητα και την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών".

Ο ΠΟΥ, ο οποίος εδρεύει στη Γενεύη, προτείνει κυρίως, όταν αυτό δικαιολογείται, την επιβολή φόρων, ώστε οι καταναλωτές να μην να αγοράζουν τρόφιμα λιγότερο ωφέλιμα για την υγεία και τα προϊόντα αυτά να μην διαφημίζονται σε σημεία όπου υπάρχουν παιδιά, όπως τα σχολεία.

Από την πλευρά τους, οι κολοσσοί της βιομηχανίας τροφίμων ενέκριναν μεγάλο μέρος του σχεδίου δράσης του ΠΟΥ. Πολλές βιομηχανίες τροφίμων εφαρμόζουν ήδη από το 2004 τις συστάσεις του σχεδίου, που αφορούν την επανατυποποίηση, τη διατροφική εκπαίδευση και τους περιορισμούς για τη διαφήμιση προϊόντων εξαιρετικά λιπαρών, αλατισμένων και γλυκών.

Συνεπώς, μένει να αποδειχθεί αν το σχέδιο δράσης του προτείνει ο ΠΟΥ για τη μείωση του αλατιού και των λιπαρών από την διατροφή, την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και την αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα που είναι βλαβερά για την υγεία, είναι το κλειδί στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. 

Πηγή: http://www.mednutrition.gr/

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός