Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις



Η προστασία από τη σκόνη στην ατμόσφαιρα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της καλής υγείας, ειδικά εάν έχεις ευαισθησία στα αιωρούμενα σωματίδια και ιστορικό αναπνευστικών προβλημάτων. Ακολουθούν έξι τρόποι για να ελαχιστοποιήσεις την έκθεσή σου στη σκόνη και να προστατεύσεις αποτελεσματικά την υγεία σου.

Φόρα μάσκα προστασίας

Όταν βρίσκεσαι σε εξωτερικούς χώρους σε περιβάλλοντα με σκόνη, η χρήση μάσκας μπορεί να σε βοηθήσει να φιλτράρεις τα σωματίδια σκόνης και να τα εμποδίσεις να εισέλθουν στο αναπνευστικό σου σύστημα. Αναζήτησε μάσκες με την ένδειξη N95 ή N99, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να φιλτράρουν αποτελεσματικά τα λεπτά σωματίδια.

Κράτησε τα παράθυρα κλειστά

Τις ημέρες με έντονους ανέμους ή σε περιοχές που βάλλονται από κύματα σκόνης, κράτα τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά για να αποτρέψεις την είσοδο σκόνης στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας σου. Χρησιμοποίησε κλιματισμό ή ανεμιστήρες με κατάλληλο φιλτράρισμα για την κυκλοφορία του αέρα σε εσωτερικούς χώρους.

Χρησιμοποίησε καθαριστές αέρα

Εξέτασε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσεις καθαριστές αέρα με φίλτρα HEPA σε εσωτερικούς χώρους για να αφαιρέσεις τα σωματίδια σκόνης από τον αέρα. Τοποθέτησέ τα σε δωμάτια που χρησιμοποιούνται συχνά, όπως το υπνοδωμάτιο και το σαλόνι, για να βελτιώσεις την ποιότητα του αέρα και να μειώσεις τον κίνδυνο ερεθισμού του αναπνευστικού συστήματος.

Ξεσκόνισμα με νωπά πανιά και τακτικός καθαρισμός

Όταν καθαρίζεις το σπίτι σου, χρησιμοποίησε νωπά πανιά για να ξεσκονίσεις τις επιφάνειες αντί για στεγνές μεθόδους, όπως το σκούπισμα ή το στεγνό ξεσκόνισμα, που μπορεί να ανακατέψουν τα σωματίδια σκόνης στον αέρα. Σκούπιζε τακτικά με ηλεκτρική σκούπα εξοπλισμένη με φίλτρο HEPA για να παγιδεύεις τη σκόνη και να αποτρέπεις την επανακυκλοφορία της.

Φόρα προστατευτικά ρούχα

Εάν εργάζεσαι σε εξωτερικούς χώρους σε συνθήκες σκόνης, φόρεσε μακρυμάνικα πουκάμισα, μακριά παντελόνια, γάντια και γυαλιά για να προστατεύσεις το δέρμα, τα μάτια και το αναπνευστικό σου σύστημα από την έκθεση στη σκόνη. Κάνε ντους και άλλαξε ρούχα αμέσως μετά από υπαίθριες δραστηριότητες για να αφαιρέσεις τυχόν συσσωρευμένη σκόνη.

Μείνε ενημερωμένη και απόφυγε περιοχές με υψηλή σκόνη

Παρακολούθησε τις τοπικές μετεωρολογικές προβλέψεις και τις αναφορές για την ποιότητα του αέρα, ειδικά σε συνθήκες ξηρότητας και ανέμου όταν τα επίπεδα σκόνης είναι συνήθως υψηλότερα. Εάν είναι δυνατόν, απόφυγε τις υπαίθριες δραστηριότητες σε περιοχές με γνωστά υψηλά επίπεδα σκόνης ή ρύπανσης.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Τρίτης 30 Απριλίου

Αγκάλιασε τη φθαρτότητα ως το ανθρώπινο μεγαλείο

BLOGS

Cher, A Tribe Called Quest και Dave Matthews Band στο Class of 2024 του Rock & Roll Hall of Fame

Mary J. Blige, Ozzy Osbourne, Foreigner, Peter Frampton και Kool & The Gang εισήχθησαν επίσης στο Hall of Fame μαζί με τους Jimmy Buffett, Big Mama Thornton, MC5 και άλλους

Στο

ΒΙΒΛΙΟ

Το Πάσχα των Ελλήνων ποιητών

Ελύτης, Γκάτσος, Δημουλά, Καρέλλη, Καρούζος, Χριστιανόπουλος, Σολωμός, μας βάζουν στο κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας