Skip to main content

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να προστατέψετε την ενέργειά σας από αρνητικούς ανθρώπους

Αν δεν μπορείς να τους αποφύγεις τελείως, δες πώς να προστατέψεις τον εαυτό σου



Ναι, η ζωή είναι χάλια μερικές φορές, αλλά μερικοί άνθρωποι το έχουν κάπως στη φύση τους το να εστιάζουν στα άσχημα πράγματα και να τσακώνονται στα καλά καθούμενα. Όλοι νιώθουμε κάπως απαισιόδοξοι μερικές φορές, και αυτό είναι εντάξει, αλλά όταν κάποιος είναι αρνητικός ή γκρινιάρης 24/7, αυτό αρχίζει να σε φθείρει. Δεν μπορείτε να ελέγξετε τα συναισθήματα των άλλων, αλλά μπορείτε να ελέγξετε τα δικά σας και πρέπει να προστατεύσετε την ενέργειά σας. Δείτε πώς να μείνετε ζεν ακόμα και στη μέση της τρέλας.

Βάλτε όρια σαν αφεντικό.

Μερικοί άνθρωποι έχουν πραγματικά διανοητικές και συναισθηματικές αρνητικές ενέργειες και θα σας απορροφήσουν αν τους αφήσετε. Εάν δεν θέλετε να επηρεάζεστε από την αρνητικότητα των άλλων, πρέπει να θέσετε όρια. Είναι εντάξει να λέτε ότι βρίσκετε ορισμένες συμπεριφορές απαράδεκτες και ότι δεν θέλετε στη ζωή σας άτομα που τις παρουσιάζουν. Αν διαπιστώσετε ότι αρχίζετε να νιώθετε στραγγισμένοι, συνεχώς εκνευρισμένοι ή ειλικρινής κατάθλιψη από την παρουσία κάποιου, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Κόψτε τον.

Καλλιεργήστε την αυτογνωσία.

Μερικές φορές είναι τόσο εύκολο να παρασυρθούμε από τη δουλειά, τις κοινωνικές μας ζωές ή ακόμα και τα τηλέφωνά μας που καταλήγουμε να χάνουμε εντελώς την επαφή με τον εσωτερικό μας μονόλογο. Ένας μεγάλος τρόπος για να προστατεύσετε την ενέργειά σας είναι να δώσετε προτεραιότητα στην αυτογνωσία. Όταν νιώθετε να γλιστράτε σε αρνητικά μοτίβα ή διαδικασίες σκέψης, αναρωτηθείτε γιατί συμβαίνει αυτό και εάν μπορεί να οφείλεται σε μια κατάσταση στην οποία βρίσκεστε ή σε ένα άτομο με το οποίο περνάτε χρόνο. Όσο πιο συνειδητοποιημένο άτομο είσαι, τόσο περισσότερη δύναμη έχεις να αλλάξεις.

Επιλέξτε τον κύκλο σας με σύνεση.

Γίνεσαι αυτός με τον οποίο περιβάλλεις τον εαυτό σου και αν κάνεις διαρκώς παρέα με κάποιον που είναι εντελώς μίζερος, θα αρχίσει να επηρεάζει και σένα. Δεν έχει σημασία αν η Αρνητική Νάνσυ στη ζωή σου είναι φίλη σου από τη δεύτερη δημοτικού και τώρα βγαίνει με τον ξάδερφό σου – πρέπει να φύγει. Δεν χρειάζεται να σε τραβάει κάποιος που δεν ενδιαφέρεται να σηκωθεί.

Αγκαλιάστε την τέχνη της ψηφιακής αποτοξίνωσης.

Τα αρνητικά συναισθήματα έρχονται σε εμάς από όλες τις διαφορετικές κατευθύνσεις, αλλά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μεγάλη πηγή τους. Το να κάνετε κύλιση στο Instagram ή το TikTok για ώρες και να βλέπετε πολλούς ανθρώπους με ζωές που είναι πιο λαμπερές, συναρπαστικές ή οτιδήποτε άλλο από τη δική σας, είναι βέβαιο ότι θα σας κάνει να νιώσετε χάλια για την καθημερινή σας ύπαρξη. Τότε είναι που μια αποτοξίνωση είναι χρήσιμη. Αφήστε κάτω το τηλέφωνό σας (ή καλύτερα, απενεργοποιήστε το) και απομακρυνθείτε. Βγες έξω στον κόσμο και κάνε κάτι που σε κάνει να νιώθεις ζωντανή και χαρούμενη. Σύντομα θα συνειδητοποιήσετε πόσο μικρή σημασία έχει οτιδήποτε στο διαδίκτυο.

Φροντίστε τον εαυτό σας.

Σε αυτό το σημείο, η αυτοφροντίδα είναι μια υπερβολική χρήση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ίδια η πρακτική δεν αξίζει τον κόπο. Είναι σημαντικό να διαμορφώσετε συνήθειες και πρακτικές στην καθημερινή σας ζωή που γεμίζουν ξανά το φλιτζάνι σας, ας πούμε, και κρατούν την ισορροπία σας. Το πώς φαίνεται αυτό διαφέρει ανάλογα με το άτομο, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Προστατεύετε την ενέργειά σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν αναγκάζεστε να περνάτε χρόνο με αρνητικούς ανθρώπους στη δουλειά, στο σχολείο ή ακόμα και στην οικογένειά σας από τους οποίους δεν μπορείτε να ξεφύγετε.

Εξασκηθείτε στην ενεργητική ακρόαση για να διαχέετε το δράμα.

Να τι ισχύει: Μερικές φορές οι άνθρωποι θέλουν απλώς να ακούγονται. Όταν παραπονιούνται ή οργίζονται, δεν αναζητούν απαραιτήτως μια απτή λύση σε ένα πρόβλημα – θέλουν απλώς κάποιος να τους ακούσει, να συμβιβαστεί και τότε θα νιώσουν καλά. Βρείτε έναν τρόπο να συμπάσχετε με ανθρώπους και θα εκπλαγείτε με το πόσο γρήγορα διαλύεται το δράμα τους. Είναι μια νίκη και για τους δυο σας!

Βρείτε τον ασφαλή χώρο σας.

Το να έχετε ένα προσωπικό καταφύγιο όπου μπορείτε να επαναφορτιστείτε είναι ζωτικής σημασίας. Για πολλούς από εμάς, αυτά είναι τα σπίτια μας, ακόμα κι αν είναι απλώς ένα δωμάτιο σε αυτά, όπου μπορείτε να κλείσετε την πόρτα, να μείνετε μόνοι με τις δικές σας σκέψεις και απλώς να χαλαρώσετε. Όταν αφιερώνετε χρόνο για να καλλιεργήσετε τη σχέση σας με τον εαυτό σας, είναι πολύ πιο εύκολο να αποτινάξετε την αρνητικότητα που αντιμετωπίζετε στην καθημερινή σας ζωή και να προστατεύσετε την καλή σας ενέργεια.

Ενεργοποιήστε τον εσωτερικό σας υπερήρωα και δοκιμάστε την ενεργειακή θωράκιση.

Ακούγεται ανόητο, αλλά άκουσέ με. Φανταστείτε ότι αποπνέετε μια αύρα που είναι παχιά σαν ατσάλι, οτιδήποτε αρνητικό έρχεται προς το μέρος του, η ασπίδα το στέλνει πίσω στην ατμόσφαιρα και το εμποδίζει να έρθει οπουδήποτε κοντά σας. Αρχίζεις να νιώθεις σαν χαρακτήρας της Marvel με το πόσο εύκολα μπορείς να αποκρούσεις τις βλακείες* των ανθρώπων!

Μάθετε πώς να απεμπλακείτε.

Μερικές φορές δεν υπάρχει καμία προληπτική δράση από την πλευρά σας που μπορεί να αναιρέσει τις επιπτώσεις των αρνητικών ανθρώπων στη ζωή σας. Υπό αυτές τις συνθήκες, απαιτείται δραστική δράση – και με τον όρο δραστική δράση εννοώ την πλήρη απομάκρυνση αυτών των ανθρώπων. Αν και αυτό δεν είναι πάντα δυνατό –αν είναι το αφεντικό σας, για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να ψάξετε για άλλη δουλειά– όταν είναι, είναι το καλύτερο δυνατό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τις δικές σας καλές δονήσεις και να μην χάσετε το μυαλό σας.

Διαβάστε επίσης

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Ποιες φράσεις να πείτε για να θέσετε τα όριά σας στους άλλους

Ο χώρος σας, ο χρόνος σας, τα όριά σας πρέπει να αδιαπραγμάτευτα

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Οι πιο χρήσιμες φράσεις που μπορούν να αποκλιμακώσουν μια διαφωνία

Το να διαφωνείτε είναι δείγμα υγείας, δείτε πώς να το κάνετε πιο αποτελεσματικά

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να επανεφεύρετε τον εαυτό σας κάνοντας restart

Ασυνήθιστοι τρόποι για να ανακαλύψετε ξανά τον εαυτό σας σε οποιαδήποτε ηλικία

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια για 29/4 έως 4/5

Πριν πάρετε οριστικές αποφάσεις σε οτιδήποτε, χρειάζεται να βάζετε μπροστά τη λογική

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Cupcakes-λαγουδάκια για να γιορτάσετε το Πάσχα

Δημιουργήστε τα δικά σας γλυκά έθιμα αυτό το Πάσχα