Skip to main content

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας: 10 απλές συμβουλές για να την απολαμβάνεις πιο ουσιαστικά

Πώς να ελέγχεις τις σκέψεις και τις πράξεις που σου υπαγορεύουν το πώς νιώθεις



10 τρόποι για να αυξήσουμε τη γενική ευτυχία στη ζωή μας μέσω της αλλαγής των προτύπων σκέψης και των πράξεών μας.

Ευγνωμοσύνη/Μετρήστε τις ευλογίες σας

Με το να σκεφτόμαστε τις καλές πτυχές της ζωής μας, απελευθερώνουμε ορμόνες που νιώθουμε καλά, όπως η ντοπαμίνη. Για παράδειγμα, μπορείτε να αισθάνεστε ευγνώμονες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις αισθήσεις σας, που έχετε πρόσβαση σε τροφή και στέγη ή ότι μπορείτε να αλληλεπιδράσετε με άτομα που σας ενδιαφέρουν. Με το να είμαστε ευγνώμονες, μπορούμε να απομακρύνουμε τις σκέψεις μας από τον αρνητικό μηρυκασμό.

Αγκαλιάστε τις προκλήσεις σας

Αντί να θεωρείτε μια πρόκληση ως ανυπέρβλητη ή άδικο μειονέκτημα, σκεφτείτε την ως μια ευκαιρία να μάθετε και να αναπτυχθείτε όταν την αντιμετωπίζετε με εποικοδομητικό τρόπο. Μερικές προκλήσεις μπορούν να ξεπεραστούν, ενώ άλλες μπορούν να μας εμπλουτίσουν όταν μάθουμε να κάνουμε ειρήνη μαζί τους.

Κάντε κάτι που αγαπάτε

Το να εστιάζεις τις προσπάθειές σου σε μια υγιή δραστηριότητα που σου δίνει ευχαρίστηση, βοηθά να κρατήσεις το μυαλό σου μακριά από σκέψεις που μπορεί να σε καταρρίψουν. Εάν είστε αρκετά τυχεροί να βρείτε μια δραστηριότητα που αγαπάτε στην οποία μπορείτε να αφιερώσετε πολλές ώρες την ημέρα, μπορείτε να δημιουργήσετε διαρκή ευτυχία.

Τέτοιες δραστηριότητες μπορεί να περιλαμβάνουν θέσεις εργασίας, δημιουργικές τέχνες ή αθλητικές προσπάθειες. Να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να ισορροπήσετε το να κάνετε αυτό που αγαπάτε με άλλες ευθύνες της ζωής.

Βοηθήστε κάποιον άλλο

Καθώς είμαστε κοινωνικά πλάσματα, το να βοηθήσουμε άλλους ανθρώπους να αισθανθούν καλύτερα μπορεί να μας φέρει ευτυχία. Η ικανότητά μας να είμαστε ενσυναίσθητοι μας επιτρέπει να νιώθουμε βελτίωση στα συναισθήματα των άλλων, ίσως μέσω της απελευθέρωσης ωκυτοκίνης, η οποία μερικές φορές θεωρείται ως η «ορμόνη της αγάπης». Όταν κάποιος άλλος εκφράζει ευγνωμοσύνη για τις προσπάθειές μας, αυτό μας βοηθά να νιώθουμε επίσης καλύτερα.

Κάντε έναν φίλο

Και πάλι, επειδή είμαστε κοινωνικά πλάσματα, ωφελούμαστε πολύ από την αλληλεπίδραση με τους άλλους. Ωστόσο, είναι σημαντικό οι φίλοι μας να βοηθούν στη δημιουργία θετικών εμπειριών στη ζωή μας και να μας υποστηρίζουν στη βελτίωση του εαυτού μας.

Κοιμηθείτε, γυμναστείτε, τρώτε καλά

Κοιμηθείτε επαρκώς (7-10 ώρες/ημέρα ανάλογα με την ηλικία σας), αερόβια άσκηση (όπως περπάτημα ή τρέξιμο για 20-30 λεπτά σε σχεδόν καθημερινή βάση) και ισορροπημένη διατροφή Η διατροφή (συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων σε ποσότητες που μας βοηθούν να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος) αποτελούν τη βάση για μακροπρόθεσμη καλή σωματική και ψυχική υγεία, η οποία μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για την ευτυχία.

Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας  

Πολλοί άνθρωποι είναι πολύ σκληροί με τον εαυτό τους καθώς επικεντρώνονται στις αντιληπτές ελλείψεις τους. Όταν τους ρωτάνε πώς θα συμπεριφερόταν σε έναν φίλο με παρόμοια προβλήματα, απαντούν ότι θα το έκαναν με καλοσύνη γιατί αυτό θα βοηθούσε τον φίλο τους να βελτιωθεί.

Εξασκηθείτε στη θετική αυτο-ομιλία

Ο τρόπος που μιλάμε στον εαυτό μας βοηθά στη δημιουργία της πραγματικότητάς μας. Αν πούμε στον εαυτό μας, «Δεν μπορώ να ξεπεράσω αυτό το εμπόδιο», ο εγκέφαλός μας το θεωρεί δεδομένο και δεν κάνει προσπάθεια να αλλάξει μια ατυχή κατάσταση. Ακόμη χειρότερα, ο εγκέφαλός μας μπορεί να αποφασίσει να λάβει καταστροφικές ενέργειες με βάση την υπόθεση ότι ένα εμπόδιο δεν μπορεί να ξεπεραστεί.

Η θετική εκδοχή ομιλίας του να αντιμετωπίσεις ένα εμπόδιο θα μπορούσε να είναι: «Θέλω να το ξεπεράσω». Λέγοντας αυτό, ο εγκέφαλος ενθαρρύνεται να σκεφτεί πώς θα μπορούσε να ξεπεραστεί το εμπόδιο που συχνά οδηγεί σε μια λύση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον άλλο. Με τη σειρά του, η υπέρβαση ενός εμποδίου οδηγεί συχνά σε αυξημένη αυτοπεποίθηση και αίσθηση επιτυχίας, που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ευτυχία.

Γίνετε πιο πνευματικοί

Μπορούμε να βρούμε νόημα και σκοπό στη ζωή μας αναπτύσσοντας μια πνευματική προοπτική. Η ευτυχία ή η ικανοποίηση μπορεί να αυξηθεί όταν προσανατολίζουμε με επιτυχία τη ζωή μας προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης του σκοπού μας.

Περιορίστε την έκθεση στα μέσα ενημέρωσης

Στην εποχή μας βομβαρδιζόμαστε με πληροφορίες από τα μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μπορεί να μας επηρεάσουν αρνητικά. Για να μετριαστεί αυτό, μια επιλογή είναι να μειώσετε το άγχος που προκύπτει από την ακρόαση κακών ειδήσεων για παγκόσμια γεγονότα, αλλάζοντας την πηγή πληροφοριών μας από τον Ιστό ή τους σταθμούς ειδήσεων 24/7 σε μια γραπτή περίληψη σε ένα ειδησεογραφικό περιοδικό. Ομοίως, η μείωση της έκθεσής μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ελαχιστοποιεί τον αρνητικό αντίκτυπό τους. 

Διαβάστε επίσης

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Ποιες φράσεις να πείτε για να θέσετε τα όριά σας στους άλλους

Ο χώρος σας, ο χρόνος σας, τα όριά σας πρέπει να αδιαπραγμάτευτα

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Οι πιο χρήσιμες φράσεις που μπορούν να αποκλιμακώσουν μια διαφωνία

Το να διαφωνείτε είναι δείγμα υγείας, δείτε πώς να το κάνετε πιο αποτελεσματικά

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να επανεφεύρετε τον εαυτό σας κάνοντας restart

Ασυνήθιστοι τρόποι για να ανακαλύψετε ξανά τον εαυτό σας σε οποιαδήποτε ηλικία

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια για 29/4 έως 4/5

Πριν πάρετε οριστικές αποφάσεις σε οτιδήποτε, χρειάζεται να βάζετε μπροστά τη λογική

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Cupcakes-λαγουδάκια για να γιορτάσετε το Πάσχα

Δημιουργήστε τα δικά σας γλυκά έθιμα αυτό το Πάσχα