Skip to main content

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

11 απλές συνήθειες των πολύ επιτυχημένων ανθρώπων

Ο Adam Grant, οργανωτικός ψυχολόγος, μελετάει ανθρώπους με μεγάλη επιτυχία κι ανακάλυψε 11 μικρές συνήθειες που ασκούν κάθε μέρα



Συχνά θαυμάζουμε τα χαρισματικά παιδιά στο σχολείο, τους φυσικούς αθλητές στον αθλητισμό και τα παιδιά θαύματα στη μουσική. Αλλά δεν χρειάζεται να είσαι ένα θαύμα για να πετύχεις.

Ως οργανωτικός ψυχολόγος, ο Adam Grant έχει περάσει μεγάλο μέρος της καριέρας του μελετώντας τις δυνάμεις που τροφοδοτούν την πρόοδό μας. Διαπίστωσε ότι η διαδικασία μάθησης δεν ολοκληρώνεται όταν αποκτούμε γνώση. Είναι ολοκληρωμένη όταν εφαρμόζουμε με συνέπεια αυτή τη γνώση.

Εδώ είναι 11 μικρές αλλαγές στη ζωή που εφαρμόζουν καθημερινά οι πολύ επιτυχημένοι άνθρωποι:

Βγαίνουν από τη ζώνη άνεσής τους.

Αντί να προσπαθείτε απλώς να μάθετε, βάλτε στόχο να αισθανθείτε άβολα. Η επιδίωξη της δυσφορίας σας βάζει σε έναν ταχύτερο δρόμο προς την ανάπτυξη. Αν θέλετε να το κάνετε σωστά, πρέπει πρώτα να αισθανθείτε πίεση.

Ορίζουν έναν λάθος προϋπολογισμό.

Για να ενθαρρύνετε τη δοκιμή και το λάθος, θέστε έναν στόχο για τον ελάχιστο αριθμό λαθών που θέλετε να κάνετε ανά ημέρα ή ανά εβδομάδα. Όταν περιμένεις να σκοντάψεις, το μηρυκάζεις λιγότερο – και βελτιώνεσαι περισσότερο.

Ζητούν συμβουλές, όχι ανατροφοδότηση.

Η ανατροφοδότηση είναι οπισθοδρομική – οδηγεί τους ανθρώπους να σας επικρίνουν ή να ζητωκραυγάζουν για εσάς. Οι συμβουλές είναι στραμμένες προς το μέλλον – οδηγούν τους ανθρώπους να σας καθοδηγήσουν.

Μπορείτε να κάνετε τους επικριτές και τις «μαζορέτες» σας να συμπεριφέρονται περισσότερο σαν προπονητές κάνοντας μια απλή ερώτηση: «Ποιο είναι αυτό που μπορώ να κάνω καλύτερα την επόμενη φορά;»

Καταλαβαίνουν ποιες πηγές να εμπιστευτούν.

Αποφασίστε ποιες πληροφορίες αξίζει να απορροφηθούν – και ποιες πρέπει να φιλτραριστούν. Ακούστε τους προπονητές που έχουν σχετική εξειδίκευση (αξιοπιστία), σας γνωρίζουν καλά (εξοικείωση) και θέλουν το καλύτερο για εσάς (φροντίδα).

Προσπαθούν για την τελειότητα, όχι την τελειότητα.

Η πρόοδος προέρχεται από τη διατήρηση υψηλών προτύπων, όχι την εξάλειψη κάθε ελαττώματος. Προσδιορίστε κάποιες ελλείψεις που μπορείτε να αποδεχτείτε. Σκεφτείτε πού χρειάζεστε πραγματικά το καλύτερο και πού μπορείτε να συμβιβαστείτε με αρκετά καλό.

Στο τέλος της ημέρας, αναρωτηθείτε: Κάνατε τον εαυτό σας καλύτερο; Έκανες κάποιον άλλο καλύτερο;

Είναι ο τελευταίος κριτής του εαυτού τους.

Είναι καλύτερα να απογοητεύεις τους άλλους παρά να απογοητεύσεις τον εαυτό σου. Πριν κυκλοφορήσετε κάτι στον κόσμο, αξιολογήστε αν σας αντιπροσωπεύει καλά. Αν αυτό ήταν το μόνο έργο σας που έβλεπε ο κόσμος, θα ήσασταν περήφανοι για αυτό;

Μετατρέπουν την καθημερινότητα σε πηγή καθημερινής χαράς.

Για να διατηρήσετε το αρμονικό πάθος, σχεδιάστε την πρακτική γύρω από το σκόπιμο παιχνίδι. Ρυθμίστε διασκεδαστικές προκλήσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων – όπως ο Steph Curry που προσπαθεί να κερδίσει 21 πόντους σε ένα λεπτό ή οι ειδικοί ιατροί που βελτιώνουν τις δεξιότητες μη λεκτικής επικοινωνίας χρησιμοποιώντας αστεία σε παιχνίδια κωμωδίας.

Όταν είναι κολλημένοι, κάνουν πίσω για να προχωρήσουν.

Όταν βρίσκεστε σε αδιέξοδο, ίσως είναι καιρός να γυρίσετε και να βρείτε ένα νέο μονοπάτι. Αισθάνεται σαν οπισθοδρόμηση, αλλά είναι συχνά ο μόνος τρόπος για να βρείτε μια διαδρομή προς την πρόοδο.

Διδάσκουν αυτό που θέλουν να μάθουν.

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις κάτι είναι να το διδάξεις. Το καταλαβαίνετε καλύτερα αφού το εξηγήσετε – και το θυμάστε καλύτερα αφού αφιερώσετε χρόνο για να το ανακαλέσετε. Μπορείτε να το κάνετε αυτό σε ομάδες, με κάθε μέλος να διδάσκει μια ξεχωριστή δεξιότητα ή ένα κομμάτι πληροφοριών.

Ανοίγουν πόρτες για άτομα που είναι υποτιμημένα και παραμελημένα.

Δημιουργήστε συστήματα που επενδύουν και δημιουργούν ευκαιρίες για όλους – όχι μόνο χαρισματικούς μαθητές ή υπαλλήλους υψηλών δυνατοτήτων. Ένα καλό σύστημα δίνει στα αουτσάιντερ την ευκαιρία να δείξουν πόσο μακριά έχουν φτάσει.

Ασχολούνται με νοητικά ταξίδια στον χρόνο.

Όταν δυσκολεύεστε να εκτιμήσετε την πρόοδό σας, σκεφτείτε πώς θα έβλεπε ο προηγούμενος εαυτός σας τα τρέχοντα επιτεύγματά σας. Αν ήξερες πριν από πέντε χρόνια τι θα καταφέρεις τώρα, πόσο περήφανος θα ήσουν;

Πηγή

Ο Adam Grant είναι οργανωτικός ψυχολόγος και καθηγητής στο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Είναι επίσης ο συγγραφέας των μπεστ σέλερ των «Think Again», «Give and Take», «Originals», «Option B» και «Power Moves». Ο Adam έλαβε το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. 

Διαβάστε επίσης

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Ποιους στόχους να αναζητήσετε για να είστε ευτυχισμένοι για το υπόλοιπο της ζωής σας

Μια νέα μελέτη συγκρίνει τους στόχους για τον πλούτο έναντι της υγείας για να τονώσει τα συναισθήματα ευτυχίας

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

11 σημάδια ότι πρέπει να δώσεις προτεραιότητα στις δικές σου ανάγκες

Πόσο συχνά βάζεις τον εαυτό σου πρώτο;

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Ποιες φράσεις να πείτε για να θέσετε τα όριά σας στους άλλους

Ο χώρος σας, ο χρόνος σας, τα όριά σας πρέπει να αδιαπραγμάτευτα

Προτεινόμενα

CELEBS

Άννα Παναγιωτοπούλου: Το συγκινητικό «αντίο» του Θανάση Ευθυμιάδη

Ο «Αντώνης Καλούδης» αποχαιρετά τη Χριστίνα του

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν δημιουργώ μουσική για τα μάτια. Κάνω μουσική για τα αυτιά» Adele

Γίνεται 36 ετών και συνεχίζει να «περπατάει» τη μουσική της με τον πιο θαρραλέο, πετυχημένο και ειλικρινή τρόπο

CELEBS

Άννα Παναγιωτοπούλου: Ο έρωτας με τον Κατράκη και ο θάνατος του συζύγου της

Η αγαπημένη Χριστίνα της σειράς «Ντόλτσε Βίτα» πέθανε σε ηλικία 76 ετών