Skip to main content

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Τοξικές συνήθειες που πρέπει να κόψετε πριν καταστρέψουν τη ζωή σας

Πώς να αλλάξετε νοοτροπία για να ζείτε με τον εαυτό σας και τους άλλους καλύτερα



Εάν αισθάνεστε κολλημένοι, δυστυχισμένοι ή διαρκώς σαμποτάρετε τη δική σας επιτυχία, ίσως είναι καιρός να εγκαταλείψετε ορισμένες τοξικές συνήθειες. Από την αρνητική αυτοσυζήτηση μέχρι την προσκόλληση στους πόνους του παρελθόντος, αυτές οι ύπουλες συμπεριφορές εξαφανίζουν την ευημερία σας. Η απελευθέρωση από αυτά τα μοτίβα δεν είναι εύκολη, αλλά είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσετε μια πιο χαρούμενη, πιο ικανοποιητική ζωή. Σαμποτάρετε εν αγνοία σας τις δυνατότητές σας; Εδώ είναι οι τοξικές συνήθειες που πρέπει να ξεπεράσετε οριστικά.

Συμμετέχετε συνεχώς σε αρνητική αυτοσυζήτηση.

Αυτή η φωνή στο κεφάλι σου που σε αποκαλεί ηλίθιο, άχρηστο ή αποτυχημένο είναι ψεύτικη! Θα μιλούσες με έναν φίλο έτσι; Αρχίστε να αμφισβητείτε αυτές τις αρνητικές σκέψεις και αντικαταστήστε τες με πιο ευγενική, πιο ρεαλιστική αυτοομιλία. Θυμηθείτε, ακόμη και οι πιο σκληροί επικριτές δεν θα μιλούσαν στα αγαπημένα τους πρόσωπα όπως κάνουμε μερικές φορές στους εαυτούς μας.

Συγκρίνετε τον εαυτό σας με όλους τους άλλους.

Το scrolling στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια συνταγή για μιζέρια, όπως αποδεικνύει έρευνα που επικαλείται το Scientific American. Η ζωή όλων φαίνεται τέλεια στο διαδίκτυο. Επικεντρωθείτε στο ταξίδι σας, στους στόχους σας. Η σύγκριση είναι ο κλέφτης της χαράς, όπως λένε, και ένα σοβαρό εμπόδιο στην αυτοβελτίωση. Εξάλλου, όλοι δίνουν μάχες για τις οποίες δεν ξέρετε τίποτα, οπότε το να συγκρίνετε τις αναρτήσεις κάποιου άλλου είναι σοβαρά άδικο για τον εαυτό σας!

Αρνείστε να αναλάβετε την ευθύνη για τις πράξεις σας.

Το «Δεν είναι δικό μου λάθος!» μπορεί περιστασιακά να σας βγάλει από τα προβλήματα, αλλά σας εμποδίζει να αναπτυχθείτε. Αποδεχθείτε την ευυύνη όταν τα μπερδεύετε, μάθετε από τα λάθη σας και ζητήστε συγγνώμη όταν χρειάζεται – έτσι γίνεστε καλύτερος άνθρωπος. Η συνεχής μετατόπιση ευθυνών σας κρατά κολλημένους στα ίδια μοτίβα και αποτρέπει την πραγματική ανάπτυξη.

Εμφιαλώνετε τα συναισθήματά σας μέχρι να εκραγείτε.

Ο θυμός, η λύπη και η αγανάκτηση είναι όλα φυσιολογικά μερικές φορές – το να τα καταπιέζουμε σημαίνει απλώς ότι θα ξεσπάσουν αργότερα, συχνά με τον χειρότερο τρόπο. Βρείτε υγιείς τρόπους για να εκφράζετε τακτικά συναισθήματα, είτε πρόκειται για ημερολόγιο, είτε για άσκηση, είτε για συζήτηση με έναν έμπιστο φίλο. Σκεφτείτε τα συναισθήματα σαν μια τσαγιέρα – αν την διατηρήσετε στη φωτιά χωρίς να αφήσετε ατμό, τελικά θα φυσήξει το καπάκι της με ακατάστατο τρόπο.

Παίζετε πάντα το θύμα.

Συμβαίνουν άσχημα πράγματα, αλλά το να μένεις σε μια νοοτροπία «ο κόσμος είναι εναντίον μου» σε κρατά κολλημένο. Αναζητήστε τρόπους για να ανακτήσετε τον έλεγχο, ακόμα και σε μικρά πράγματα. Αυτό δημιουργεί ανθεκτικότητα και σπάει αυτόν τον κύκλο τοξικών θυμάτων. Ενώ τα άσχημα πράγματα συμβαίνουν πραγματικά άδικα, η εστίαση σε αυτά που ΜΠΟΡΕΙΤΕ να ελέγξετε σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε θετικές αλλαγές στη ζωή σας.

Έχετε μια δικαιολογία για τα πάντα.

«Δεν έχω χρόνο», «Είναι πολύ δύσκολο», «Δεν είμαι αρκετά καλός»… Τέτοιες δικαιολογίες είναι ο εχθρός της προόδου. Αντί να εστιάσετε στο γιατί δεν μπορείτε, αλλάξτε τη νοοτροπία σας στην εύρεση τρόπων για να μπορείτε, ακόμη και με μικρές προσαρμογές. Ίσως πρέπει να είστε ρεαλιστές, αλλά αντί να τα παρατάτε, δείτε αν η διάσπαση των στόχων σε μικρότερα, εφικτά κομμάτια τους καθιστά εφικτούς.

Περιβάλλετε τον εαυτό σας με τοξικούς ανθρώπους.

Αυτοί οι φίλοι που σου στραγγίζουν την ενέργειά σου, σε κατακρίνουν ή σε καταρρίπτουν κυριολεκτικά σε παρασύρουν μαζί τους. Όσο δύσκολο κι αν είναι, η δημιουργία απόστασης από τοξικές σχέσεις είναι αυτοσυντήρηση, εξηγεί το Psychology Today. Κάντε χώρο στη ζωή σας για ανθρώπους που σας υποστηρίζουν αληθινά, σας πιστεύουν και σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα με τον εαυτό σας.

Προσκολλάστε σε ανθυγιεινούς μηχανισμούς αντιμετώπισης.

Η υπερκατανάλωση τροφής, η κατάχρηση ουσιών και η υπερβολική απόδραση είναι συμπεριφορές που μουδιάζουν που προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση, αλλά επιδεινώνουν το πρόβλημα μακροπρόθεσμα. Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια για να αντικαταστήσετε την καταστροφική αντιμετώπιση με υγιείς συμπεριφορές. Αξίζετε να έχετε εργαλεία για να αντιμετωπίζετε δύσκολα συναισθήματα με τρόπο που πραγματικά σας ωφελεί μακροπρόθεσμα.

Αγνοείτε ή καταστέλλετε τις πραγματικές σας ανάγκες.

Το να ευχαριστείς τους ανθρώπους σε βάρος της δικής σου ευημερίας είναι μια συνταγή εξουθένωσης. Το να πεις «όχι» είναι κάτι που σου επιτρέπεται! Δώστε προτεραιότητα στην ανάπαυση, στις δραστηριότητες που πραγματικά απολαμβάνετε και σε πράγματα που προστατεύουν την ηρεμία σας. Το να αρνείσαι στον εαυτό σου αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι για να λειτουργήσεις καλά σωματικά και συναισθηματικά οδηγεί σε αγανάκτηση και εξάντληση.

Αφήνετε τον φόβο της αποτυχίας να σας σταματήσει από την προσπάθεια.

Αν πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται: «Ουφ, καλύτερα να μην προσπαθήσω γιατί μπορεί να τα πάω χάλια», σταματήστε εκεί. Αυτή η νοοτροπία σας κρατά κολλημένους σε μια μικροσκοπική, ασφαλή φούσκα. Η αποτυχία είναι μέρος της μάθησης! Αγκαλιάστε τη δυνατότητα να μπλέξετε ως ευκαιρία να δυναμώσετε. Εάν δεν προσπαθήσετε, δεν θα μάθετε ποτέ τι είστε πραγματικά ικανοί να επιτύχετε.

Ποτέ δεν συγχωρείτε αληθινά τους ανθρώπους (συμπεριλαμβανομένου του εαυτού σας).

Το να κρατάς την πικρία σε δηλητηριάζει περισσότερο από το άτομο που σε αδίκησε. Η συγχώρεση δεν είναι να συγχωρείς την κακή συμπεριφορά, είναι να απελευθερώνεις το συναισθηματικό φορτίο για να μπορείς να προχωρήσεις. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η συγχώρεση δεν σημαίνει ότι πρέπει να διατηρήσετε μια σχέση με κάποιον, απλώς ότι επιλέγετε να αφήσετε τον θυμό που σας προκάλεσε.

Συμβιβάζεστε με λιγότερα από όσα σας αξίζετε στις σχέσεις.

Το να νιώθετε ανάξιοι αγάπης, σεβασμού και πραγματικής σύνδεσης σας κάνουν να ανέχεστε απαράδεκτη συμπεριφορά. Σας αξίζει μια σχέση που σας ανεβάζει! Οι υγιείς σχέσεις πρέπει να είναι ασφαλείς, υποστηρικτικές και εμπνευσμένες, όχι να εξαντλούν ή να αποθαρρύνουν το ηθικό σας.

Διαβάστε επίσης

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

11 σημάδια ότι πρέπει να δώσεις προτεραιότητα στις δικές σου ανάγκες

Πόσο συχνά βάζεις τον εαυτό σου πρώτο;

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Ποιες φράσεις να πείτε για να θέσετε τα όριά σας στους άλλους

Ο χώρος σας, ο χρόνος σας, τα όριά σας πρέπει να αδιαπραγμάτευτα

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Οι πιο χρήσιμες φράσεις που μπορούν να αποκλιμακώσουν μια διαφωνία

Το να διαφωνείτε είναι δείγμα υγείας, δείτε πώς να το κάνετε πιο αποτελεσματικά

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Παρασκευής 3 Μαΐου

Ο καλύτερος οδηγός που είχατε ποτέ θα είναι για σήμερα η διαίσθησή σας

ΣΠΙΤΙ

Αυτό το Πάσχα γίνε o Jackson Pollock των αυγών!

Με πολλή φαντασία και χειροτεχνίες

BLOGS

«Δεν κάνω τίποτα αν δεν μπορώ να δώσω το 100%» David Beckham

Περισσότερο ώριμος από ποτέ απολαμβάνει όλα αυτά που πέτυχε και συνεχίζει να σκοράρει τα όνειρά του