Skip to main content

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να υιοθετήσετε μια νοοτροπία «μπορώ να το κάνω»

Νέα έρευνα δείχνει 4 προσαρμογές νοοτροπίας για να ξεπεραστούν οι προκλήσεις της ζωής.Η ανάγκη να ξεπεραστούν δύσκολες εργασίες είναι εγγενές χαρακτηριστικό της καθημερινότητας. Το αφεντικό σας σας δίνει μια προθεσμία που μοιάζει με «χθες». Αργότερα εκείνη την ημέρα, ένας στενός συγγενής σας ζητά να ετοιμάσετε ένα γεύμα για άλλα μέλη της οικογένειας που θα ξεπεράσει τον προϋπολογισμό σας. Είτε λέτε «όχι» και κινδυνεύετε να χάσετε είτε (α) τη δουλειά σας ή (β) τον σεβασμό αυτού του συγγενή, είτε προσαρμόζεστε και βρίσκετε έναν τρόπο να κάνετε αυτό που πρέπει.

Μπορείτε αναμφίβολα να σκεφτείτε πολλές άλλες περιπτώσεις στη ζωή σας στις οποίες σταθήκατε στον πάτο ενός βουνού και δεν μπορούσατε να δείτε έναν δρόμο προς τα πάνω και από πάνω του. Όταν τελικά τα καταφέρετε, πώς κοιτάζετε πίσω στην εμπειρία; Χαίρεστε που αντιμετωπίσατε και ξεπεράσατε τη δυσκολία ή πιστεύετε ότι το όλο θέμα ήταν χάσιμο χρόνου και ενέργειας; Ίσως τηρήσατε αυτή την προθεσμία τελικά, αλλά άξιζε τον κόπο; Ίσως ετοιμάσατε αυτό το γεύμα και το λάτρεψαν σε όλους, αλλά δεν θα ήταν καλύτερα να εξοικονομήσετε χρήματα και να τα χρησιμοποιήσετε για κάτι που πραγματικά χρειάζεστε;

Μια θεωρία υπέρβασης της αδυναμίας

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Veronica X. Yan και τους συνεργάτες του Πανεπιστημίου του Τέξας (2024), το «Identity-Based Motivation (IBM)» οδηγεί τους ανθρώπους να βγάλουν συμπεράσματα σχετικά με την ανθεκτικότητά τους και την ικανότητα αντιμετώπισης από μια «νοοτροπία δυσκολίας». Υπάρχουν τρεις τύποι νοοτροπίας δυσκολίας: να θεωρούν τη δυσκολία ως σημαντική, να την θεωρούν αδύνατη ή να την θεωρούν ως μια πορεία προς την αυτοβελτίωση. Η ταυτότητα που αντλείτε από αυτή τη νοοτροπία βασίζεται στο αν βλέπετε τον εαυτό σας ως αισιόδοξο, ηθικό, που βρίσκει σκοπό και επιμένει.

Θέτοντας όλα αυτά με πιο προσωπικούς όρους, σκεφτείτε μια από αυτές τις προκλήσεις που αντιμετωπίσατε και τελικά ξεπεράσατε. Πώς ερμηνεύσατε αυτή την επιτυχία ως αντανάκλαση του εαυτού σας ως ανθρώπου; Ακόμα κι αν τα πράγματα δεν πήγαν όπως ελπίζατε, εξακολουθείτε να νιώθετε ότι είστε καλύτερα τώρα από ό,τι πριν ξεκινήσετε;

Η IBM προτείνει ότι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν και ερμηνεύουν τις δυσκολίες της ζωής είναι, εν μέρει, συνάρτηση πολιτιστικών αξιών. Σύμφωνα με τα λόγια των συγγραφέων, «Κάθε κοινωνία παρέχει στους ανθρώπους ένα σύνολο σιωπηρών σχεδίων για το πώς να κατανοήσουν τις εμπειρίες τους. Αυτό το σύνολο σχεδίων μαζί σχηματίζουν τον πολιτισμό του» (σ. 1007). Αρκετά από αυτά τα σχέδια περιλαμβάνουν εάν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι αξίζουν να ανταμείβονται για τις προσπάθειές τους, εάν υπάρχει μια ανώτερη αρχή για την οποία οι άνθρωποι πρέπει να υποφέρουν, και τον συντηρητισμό ή την πεποίθηση ότι υπάρχει λόγος να είναι τα πράγματα όπως είναι. Ποιο από αυτά τα σχέδια καθοδηγεί τη δική σας προσέγγιση για να ξεπεράσετε τα εμπόδια της ζωής;

Δοκιμάζοντας τις νοοτροπίες των τριών δυσκολιών

Σε μια σειρά 15 μελετών που προέρχονται από 2.380 συμμετέχοντες στις ομάδες των WEIRD-er (Δυτικοί, Μορφωμένοι, Βιομηχανοποιημένοι, Πλούσιοι, Δημοκρατικοί) έναντι λιγότερο WEIRD χωρών, η Yan και οι συνεργάτες της προσπάθησαν να συγκρίνουν νοοτροπίες δυσκολίας μαζί με τη σχέση τους με την ταυτότητα . Μέτρησαν επίσης τον βαθμό στον οποίο τα διαδικτυακά τους δείγματα ενηλίκων συμμετεχόντων πίστευαν στα κοινωνικά σχέδια της αξιοπρέπειας, της ανώτερης εξουσίας και του συντηρητισμού.

Για να σας δώσουμε μια ιδέα της δικής σας νοοτροπίας δυσκολίας, εδώ είναι τα στοιχεία της κλίμακας τριών.

Οι αξιολογήσεις είναι από Διαφωνώ κάθετα (1) έως Συμφωνώ απόλυτα (6):

Δυσκολία-ως-βελτίωση

Κατά κάποιο τρόπο, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζω σήμερα ενισχύουν τον χαρακτήρα μου για να ανταποκριθώ στις προκλήσεις του αύριο.

Το να βιώνω τις δυσκολίες με κάνει να γίνομαι πιο δυνατός.

Η εμπειρία της δυσκολίας είναι ο πιο δυνατός από τους δασκάλους. Μπορεί προσωρινά να νιώθω σπασμένος, αλλά μακροπρόθεσμα θα είμαι καλύτερα.

Η ζωή δεν είναι πλήρης χωρίς δυσκολίες, κακουχίες και βάσανα.

Δυσκολία-ως-νόημα

Μερικές φορές, αν μια εργασία μου φαίνεται δύσκολη, το ένστικτό μου λέει ότι έχει πραγματικά σημασία για μένα.

Αν είναι δύσκολο να δουλέψω έναν στόχο, συχνά σκέφτομαι ότι μπορεί να είναι κρίσιμος για μένα.

Όταν μια εργασία μου μοιάζει δύσκολη, η εμπειρία της δυσκολίας μερικές φορές με πληροφορεί ότι η επιτυχία στην εργασία είναι σημαντική για μένα.

Συχνά, όταν ένας στόχος είναι δύσκολο να επιτευχθεί, αποδεικνύεται ότι αξίζει την προσπάθειά μου.

Δυσκολία-ως-αδύνατον

Μερικές φορές, αν μια εργασία είναι δύσκολη, το ένστικτό μου λέει ότι είναι αδύνατο για μένα.

Αν είναι δύσκολο να δουλέψω έναν στόχο, συχνά σκέφτομαι ότι μπορεί να μην είναι για μένα.

Όταν μια εργασία μοιάζει δύσκολη, η εμπειρία της δυσκολίας μερικές φορές με πληροφορεί ότι η επιτυχία στην εργασία απλά δεν είναι δυνατή για μένα.

Συχνά, όταν ένας στόχος είναι δύσκολο να επιτευχθεί, αποδεικνύεται ότι δεν μπορώ να τον πετύχω.

Για να αξιολογήσουν τις ταυτότητες που σχετίζονται με κάθε νοοτροπία, οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν τυπικές μετρήσεις αίσθησης αισιοδοξίας, παρουσίας νοήματος και σκοπού στη ζωή, ευσυνειδησίας και «αρετών χαρακτήρα», όπως η συγχώρεση και η ευγνωμοσύνη.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι, σε όλες τις κοινωνίες, οι άνθρωποι μπορούσαν να σχετίζονται με τις ιδέες της δυσκολίας ως βελτίωσης. Οι άνθρωποι σε λιγότερο WEIRD χώρες ήταν πιο πιθανό να υποστηρίξουν αυτή τη νοοτροπία η οποία, με τη σειρά της, είχε τις ρίζες της σε πεποιθήσεις που συνδέονται με τον πολιτισμό, όπως το κάρμα και το πνεύμα χρηστικότητα. Σε όλους τους πολιτισμούς, ωστόσο, η νοοτροπία δυσκολίας ως βελτίωσης συνδέθηκε με ανθεκτικές ταυτότητες. Όσοι υποστηρίζουν αυτή τη νοοτροπία βλέπουν τους εαυτούς τους ως «ευσυνείδητους, ενάρετους και αισιόδοξους ανθρώπους που κάνουν ζωές με σκοπό και νόημα» (σελ. 1017).

Βρίσκοντας Ελπίδα στη Δυσκολία

Οι δυσκολίες της ζωής, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής της ερευνητικής ομάδας υπό την ηγεσία του U.Texas, μπορούν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση της ταυτότητάς σας καθώς αναλογίζεστε τόσο τα επιτεύγματά σας όσο και τις αποτυχίες σας. Το ερώτημα δεν είναι αν θα ξεπεράσετε την πρόκληση, αλλά αν θα την αφήσετε να διεισδύσει στην αίσθηση της αυτοεκτίμησής σας. Οι κλίμακες νοοτροπίας δυσκολίας παρέχουν σαφή μηνύματα σχετικά με τρόπους σκέψης για αυτές τις φαινομενικά ανυπέρβλητες προκλήσεις που εμφανίζονται συνεχώς στην καθημερινή ζωή.

Τα 4 στοιχεία σχετικά με τη νοοτροπία δυσκολίας ως βελτίωσης μπορεί να γίνουν φράσεις που λέτε στον εαυτό σας την επόμενη φορά που τα πράγματα φαίνονται απελπιστικά. Αυτές οι φράσεις μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να ερμηνεύσετε ξανά τις προηγούμενες εμπειρίες στις οποίες αναγκαστήκατε να τεντώσετε τον εαυτό σας πέρα ​​από αυτό που νομίζατε ότι ήταν το όριο σας.

Πράγματι, στην πρώτη από τις 15 μελέτες τους, οι συγγραφείς κυριολεκτικά «έριξαν» τις 630 δισεκατομμύρια αγγλικές λέξεις στο Διαδίκτυο για να αναπτύξουν φορείς κοινών τρόπων με τους οποίους οι άνθρωποι μιλούσαν για δυσκολίες. Η γλώσσα της δυσκολίας, λοιπόν, είναι τόσο κοινό χαρακτηριστικό της καθημερινότητας όσο και οι ίδιες οι δυσκολίες. Δεν μπορείς να τα αποφύγεις. Το θέμα είναι πώς θα ερμηνεύσεις αυτούς που θα αντιμετωπίσεις και πώς θα σκεφτείς αυτούς που βρίσκονται τώρα πίσω σου.

Συνοψίζοντας, μπορεί να μην ζείτε σε μια κουλτούρα της οποίας το σχέδιο θεωρεί ότι η δυσκολία παρέχει έναν δρόμο προς την εκπλήρωση, αλλά μπορείτε να ανοίξετε το δρόμο σας αναπροσαρμόζοντας τη νοοτροπία σας. 

Διαβάστε επίσης

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Μπορείς να γίνεις επιτέλους η γυναίκα που σου αξίζεις

Γιατί το μόνο “like” που μετράει είναι το δικό σου προς τον εαυτό σου

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να σταματήσετε να είστε τοξικοί και να γίνετε πιο ευγενικοί

Δείτε πώς να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Relax! Οι διακοπές είναι a state of mind

Κι αν δεν μπορείς να φύγεις  διακοπές… μπορείς πάντα να μπεις στο mood

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 18 Ιουλίου

Μην επιτρέπετε σε μικρά πράγματα να επηρεάζουν τη διάθεσή σας

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πού θα πάνε οι βάσεις εισαγωγής στις 30 πιο υψηλόβαθμες σχολές

Φέτος, περισσότερο από τις προηγούμενες χρονιές, αναμένεται να τρυγήσουν την αφρόκρεμα των πρώτων προτιμήσεων των υποψηφίων, τα Παιδαγωγικά Τμήματα.  

FASHION TRENDS

8 μονόχρωμα ολόσωμα μαγιό που θα φορέσεις και ως κορμάκι

Εκμεταλλεύσου τη θερινή σου στολή παραλίας και για looks στο νησί ή και την πόλη