Skip to main content

SINGLES

Κωδικός: ασφάλεια

Στόχοι των χάκερ δεν γίνονται μόνο οι επώνυμοι. Διάβασε πώς θα προστατεύσεις καλύτερα τα προσωπικά δεδομένα σου στο διαδίκτυο.


Γεωργία Κοντού

 

Οι εκατοντάδες προσωπικές φωτογραφίες διασημοτήτων που διέρρευσαν πρόσφατα στο Ίντερνετ εγείρουν -ξανά- το ζήτημα της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων μας. Εξάλλου, δεν κινδυνεύουν μόνο οι επώνυμοι να πέσουν θύματα παραβίασης. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν για να προστατευτείς - ακόμη κι αν αυτό που θέλεις να διαφυλάξεις δεν είναι αποκαλυπτικές εικόνες αλλά π.χ. οι φωτογραφίες των παιδιών σου;

* "Επέλεξε ισχυρούς κωδικούς ασφαλείας", συμβουλεύει ο Όλιβερ Κρόφτον, ιδρυτής της εταιρείας Select Technology Concierge, που προσφέρει υπηρεσίες τεχνολογίας σε πλούσιους και διάσημους. "Από εμπειρίες του παρελθόντος, τα περιστατικά παραβίασης οφείλονται συνήθως σε ευάλωτους κωδικούς", προσθέτει. Καταρχάς, απόφυγε να χρησιμοποιήσεις έναν κωδικό που είναι εύκολο να μαντέψει κάποιος. Απόκλεισε λοιπόν με τη μία ημερομηνίες και τόπους γέννησης, ονόματα παιδιών και κατοικίδιων ζώων. Ένας ισχυρός κωδικός ασφαλείας περιέχει τουλάχιστον 14 χαρακτήρες, όπως συμπληρώνει ο Τζέιμς Λιν, ερευνητής σε θέματα ασφαλείας στην εταιρεία τεχνολογίας Sophos. 

* Απόφυγε να βάλεις τον ίδιο κωδικό σε πολλούς, διαφορετικούς λογαριασμούς. Αν κάποιος τον "σπάσει", θα αποκτήσει αμέσως πρόσβαση σε όλα τα προσωπικά δεδομένα σου.

* Προτίμησε τις διαδικτυακές υπηρεσίες που συνδυάζουν πολλαπλά βήματα πιστοποίησης της ταυτότητας του χρήστη: π.χ. την αποστολή στο κινητό σου του κωδικού ασφαλείας που θα κληθείς να πληκτρολογήσεις.

* Να είσαι επιφυλακτική απέναντι σε εφαρμογές που σου ζητούν πρόσβαση σε διάφορους λογαριασμούς. Ίσως αποδειχθούν ο Δούρειος Ίππος σου σε περίπτωση παραβίασης ενός από αυτούς τους λογαριασμούς.

* Φρόντισε να διαγράφεις συστηματικά οποιοδήποτε "ευαίσθητο" υλικό από την εσωτερική μνήμη του κινητού και του υπολογιστή σου και να το μεταφέρεις σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους. Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να προστατευτείς, σύμφωνα με τον Κρις Μπόιντ, ειδικό σε θέματα ασφάλειας της MalwareBytes. 

Διαβάστε επίσης

SINGLES

11 ενδείξεις ότι υπερασπίζεστε τον εαυτό σας και δεν ανέχεστε τις αηδίες των άλλων

Δεν συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που είναι επιλογή σας

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

SINGLES

Πώς να καταλάβεις αν σε θέλει από τα μηνύματά του

Αποκωδικοποιώντας τη γραπτή σας επικοινωνία

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 23 Απριλίου

Εάν δεν κάνετε μια προσπάθεια να ελέγξετε το άγχος σας, σύντομα θα έχετε προβλήματα

ΣΙΝΕΜΑ

Την αγγλόφωνη τηλεοπτική μεταφορά του Oldboy ετοιμάζει ο Park Chan-wook

Το εξαιρετικό revenge thriller του Κορεάτη σκηνοθέτη έρχεται για πρώτη φορά στη μικρή οθόνη 

VIRAL

Η Taylor Swift κυκλοφορεί τον πολυαναμενόμενο νέο δίσκο της, The Tortured Poets Department

Στο follow-up του Midnights συμμετέχουν οι Jack Antonoff, Aaron Dessner, Post Malone, Florence Welch, ο drummer των Wilco, Glenn Kotche και πολλοί ακόμη