Skip to main content

SINGLES

Ψωνίζεις, άρα υπάρχεις;

Επιδίδεσαι συχνά σε shopping therapy; Αυτά είναι τα αντικείμενα που θα σε κάνουν πραγματικά ευτυχισμένη! 


Μαρία Μυλωνά

Πολλές γυναίκες θα υποστήριζαν ότι ένα ζευγάρι ψηλοτάκουνες γόβες είναι το μυστικό του πετυχημένου shopping, όμως οι ειδικοί δηλώνουν κατηγορηματικά ότι ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια θα μας κάνει πιο ευτυχισμένους!

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο ανάγει τα ψώνια σε… επιστήμη, καταδεικνύοντας πώς οι καταναλωτικές μας επιλογές μπορούν να συμβάλλουν στην ευτυχία μας.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το μυστικό βρίσκεται στα αντικείμενα που μας προσφέρουν εμπειρίες. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ένα μουσικό όργανο, ένα όργανο γυμναστικής ή ακόμη και ένα video game μπορεί να αποτελέσουν το μέσο για να μάθουμε κάτι καινούριο κι έτσι έχουν πιο θετική συναισθηματική επίδραση από μια οποιαδήποτε παρορμητική αγορά.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Consumer Psychology αναφέρει ότι τα υλικά αγαθά που «μεσολαβούν» ώστε να αποκτήσουμε περισσότερες εμπειρίες συμβάλλουν περισσότερο στην ευεξία μας απ’ ότι αντικείμενα που αγοράζουμε απλώς και μόνο επειδή μας αρέσουν.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα αντικείμενα της πρώτης κατηγορίας ικανοποιούν την αυτονομία του ατόμου, δηλαδή συμπεριφορές που εκφράζουν την προσωπικότητά μας, αλλά παράλληλα ενισχύουν τις δεξιότητές μας και τους δεσμούς μας με τους ανθρώπους γύρω μας.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από μια ομάδα εθελοντών να βαθμολογήσουν κατά πόσο ένα προϊόν που αγόρασαν πρόσφατα τους έκανε χαρούμενους. Τα προϊόντα ταξινομήθηκαν σε τρεις κατηγορίες: υλικά αγαθά, αγαθά που προσφέρουν νέες εμπειρίες και εμπειρίες ζωής, όπως ένα γεύμα σε εστιατόριο, μια συναυλία ή ένα ταξίδι.

Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων υπέδειξαν πως τα προϊόντα που ανήκουν στις δύο τελευταίες κατηγορίες συμβάλλουν εξίσου στην ευεξία του ατόμου, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα προϊόντα της πρώτης κατηγορίας.

Αν και τα αγαθά που προσφέρουν εμπειρίες είναι στην ουσία υλικά αγαθά, ικανοποιούν σε μεγαλύτερο βαθμό τις ψυχολογικές μας ανάγκες, επειδή μας ωθούν να αξιοποιήσουμε τις ικανότητες και τις δεξιότητές μας, τονίζουν οι ερευνητές. 

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/

Διαβάστε επίσης

SINGLES

11 ενδείξεις ότι υπερασπίζεστε τον εαυτό σας και δεν ανέχεστε τις αηδίες των άλλων

Δεν συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που είναι επιλογή σας

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

SINGLES

Πώς να καταλάβεις αν σε θέλει από τα μηνύματά του

Αποκωδικοποιώντας τη γραπτή σας επικοινωνία

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 23 Απριλίου

Εάν δεν κάνετε μια προσπάθεια να ελέγξετε το άγχος σας, σύντομα θα έχετε προβλήματα

ΣΙΝΕΜΑ

Την αγγλόφωνη τηλεοπτική μεταφορά του Oldboy ετοιμάζει ο Park Chan-wook

Το εξαιρετικό revenge thriller του Κορεάτη σκηνοθέτη έρχεται για πρώτη φορά στη μικρή οθόνη 

VIRAL

Η Taylor Swift κυκλοφορεί τον πολυαναμενόμενο νέο δίσκο της, The Tortured Poets Department

Στο follow-up του Midnights συμμετέχουν οι Jack Antonoff, Aaron Dessner, Post Malone, Florence Welch, ο drummer των Wilco, Glenn Kotche και πολλοί ακόμη