10 πράγματα που ΔΕΝ είναι απαραίτητο να έχεις κάνει μέχρι τα 30

Μην αγχώνεσαι!

Γεωργία Κοντού

Αν τα τελευταία χρόνια βομβαρδίζεσαι με λίστες επιθυμιών και στόχων που «πρέπει να έχεις εκπληρώσει μέχρι τα τριάντα», μπορείς να χαλαρώσεις. Δεν μπορείς, και δεν χρειάζεται, να βάλεις τη ζωή σου σε αυστηρό πρόγραμμα, ειδικά τώρα που η οικονομική κρίση μπορεί να σου χαλάσει άνετα τα σχέδια (και όχι μόνο τα δικά σου σχέδια, πίστεψέ μας). Διάβασε, λοιπόν, δέκα πράγματα που μπορείς να κάνεις άνετα μετά τα τριάντα. Και μετά τα σαράντα. Αλλά και να μην τα κάνεις ποτέ, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Υγεία πάνω απ' όλα.

1. Να γυρίσεις τον κόσμο. Σύμφωνοι, τα ταξίδια είναι διασκεδαστικά και ανοίγουν νέους ορίζοντες. Είναι όμως, επίσης, χρονοβόρα και πολύ ακριβά. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να νιώθεις μειονεκτικά αν μια διάσημη instagrammer που ακολουθείς βρίσκεται τη μια μέρα στις Μπαχάμες και την επόμενη στη Χαβάη, ενώ εσύ αναγκάζεσαι να λιώνεις στη δουλειά σε ένα γραφείο. Η διάσημη instagrammer είναι η εξαίρεση, όχι ο κανόνας.

2. Να βρεις τον άντρα της ζωής σου. Μην απελπίζεσαι αν νιώθεις ότι αργείς να συναντήσεις το άλλο σου μισό, παρόλο που έχεις βγει εκατοντάδες ραντεβού. Ίσα ίσα που μετά τα τριάντα θα είσαι πιο ώριμη και πιο έτοιμη να κατασταλάξεις σε μια σχέση.

3. Να βρεις τη δουλειά των ονείρων σου. Βασικά ίσως να μην τη βρεις και ποτέ. Ή ακόμη και να τη βρεις, το πιθανότερο είναι να μην παίρνεις το μισθό των ονείρων σου. Τα καλά νέα είναι ότι η αλλαγή καριέρας ή κάποιες σπουδές που θα δημιουργήσουν νέες προοπτικές, είναι κάτι που μπορείς να επιδιώξεις πλέον σε κάθε ηλικία.

4. Να αποφασίσεις πού θέλεις να μείνεις μόνιμα. Αν δεν έχεις τη δυνατότητα που είχαν οι γονείς σου, να αγοράσεις το δικό σου σπίτι, δες το καλό της υπόθεσης: με το νοίκι έχεις την ελευθερία να αλλάξεις περιοχή διαμονής οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς δεύτερη σκέψη.

5. Να τρέξεις το μαραθώνιο/να κατακτήσεις το Έβερεστ. Κανένας δεν σε υποχρεώνει να κάνεις κάποιον άθλο, μέχρι τα τριάντα σου ή σε οποιαδήποτε ηλικία, παρόλο που τέτοιες προκλήσεις συναντώνται συχνά σε λίστες επιθυμιών.

6. Να κάνεις ένα χόμπι με προοπτική να γίνει επάγγελμα. Αν δεν ταυτίζεσαι με τις ιστορίες επιτυχίας των ανθρώπων που κάθε απόγευμα, με την επιστροφή τους από το γραφείο στο σπίτι, είχαν μια δραστηριότητα η οποία τελικά εξελίχθηκε σε καριέρα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν γυρίζεις τόσο κουρασμένη από τη δουλειά ώστε το μόνο που θέλεις είναι να αράξεις στον καναπέ βλέποντας σειρές, είναι απόλυτα ανθρώπινο.

7. Να μάθεις να μαγειρεύεις παστίτσιο. Ή μουσακά ή γιουβαρλάκια ή εν πάση περιπτώσει οποιοδήποτε φαγητό πιστοποιεί ότι είσαι πλέον μια έμπειρη μαγείρισσα. Αν περνάς καλά -και τρως υγιεινά- ετοιμάζοντας μόνο σαλάτες, αυγά και ψητό κοτόπουλο, δεν υπάρχει πρόβλημα. Μετά τα τριάντα θα έχεις πολλές ευκαιρίες να μυηθείς στη μαγειρική (αν μάλιστα κάνεις οικογένεια, ίσως υποχρεωθείς να εντρυφήσεις στο άθλημα).

8. Να... σταματήσεις τα ξενύχτια. Σίγουρα μετά τα τριάντα δεν θα έχεις τις ίδιες αντοχές (και ίσως την ίδια διάθεση) να παρτάρεις μέχρι το πρωί, αλλά κανένας κανόνας δεν λέει ότι από τα τριάντα ένα και μετά πρέπει να τη βγάζεις κάθε Σαββατόβραδο σε σπιτικά σουαρέ. Αν περνάς καλύτερα πίνοντας σφηνάκια με την παρέα σου σε μπαράκια, συνέχισε έτσι όσο σε παίρνει.

9. Να κάνεις αποταμίευση. Χα, χα, χα! Καλό.

10. Να αποφασίσεις τι θέλεις να κάνεις στη ζωή σου. Γενικά. Μπορεί στο παρελθόν κάποιος στα τριάντα του να μάζευε ήδη ένσημα για τη σύνταξη, σήμερα όμως η περίοδος των πειραματισμών και των αναζητήσεων έχει πάρει παράταση για πολλάαα χρόνια ακόμη.

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!