Να γιατί στο ντους "βρέχει" ιδέες

Οι ειδικοί –επιτέλους– μας εξηγούν τα πάντα για το φαινόμενο του «ντους».

Φύλλις Νικολάου

Ανήκεις σε εκείνη την κατηγορία ατόμων που έχει πάντα τις καλύτερες ιδέες όταν απολαμβάνει το πρωινό ή το βραδινό μπανάκι του; Δεν είσαι μόνη! Σύμφωνα με έρευνες, το ίδιο αναφέρει και το 72% των ατόμων παγκοσμίως.

Τώρα, όμως, αμερικανοί ψυχολόγοι δηλώνουν ότι επιτέλους ανακάλυψαν για ποιο λόγο οι «εκλάμψεις» του μυαλού συμβαίνουν τις πιο περίεργες και ανύποπτες στιγμές. Σύμφωνα με αυτούς, Το στρες μοιάζει να δημιουργεί έναν πνευματικό λαβύρινθο –κάτι ξέρει ο Sherlock!- στον εγκέφαλό μας, ενώ όταν είμαστε ήρεμοι και χαλαροί, η σκέψη μας διευρύνεται και «ανοίγεται» προς άγνωστες και νέες κατευθύνσεις. Aυτό ακριβώς συμβαίνει και όταν κάνουμε ντους.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης; «Αυτές τις στιγμές χαλάρωσης μπορούμε να συνδέσουμε γεγονότα και καταστάσεις που, μέχρι πρότινος, νομίζαμε ότι δεν μπορούν να συνδεθούν», τονίζει ο John Kounios, καθηγητής Ψυχολογίας στο Drexel University.

Αυτό φυσικά, δε σημαίνει ότι το μυαλό σκέφτεται καθαρότερα μόνο όσο διαρκεί το καθημερινό μπάνιο μας. Εσύ μπορείς να δοκιμάσεις να πας μια μακρινή βόλτα στο κοντινότερο πάρκο ή να αποσυνδεθείς τελείως για μερικές ώρες από τα social media.About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares