Skip to main content

SINGLES

Μήπως είσαι εσωστρεφής...

...και δεν το ξέρεις; 10  ενδείξεις ότι η απάντηση είναι "ναι".


Γεωργία Κοντού

Συνηθίζουμε να μπερδεύουμε την εσωστρέφεια με την ντροπαλότητα, ωστόσο αυτά τα δύο χαρακτηριστικά δεν ταυτίζονται (αν και μπορεί να συνυπάρχουν). Στην πραγματικότητα αυτό που διακρίνει τους εσωστρεφείς ανθρώπους είναι ότι νιώθουν πιο άνετα όταν βρίσκονται μόνοι ή σε μικρές παρέες, σε αντίθεση με τους εξωστρεφείς που αισθάνονται στο στοιχείο τους σε ένα μεγάλο πλήθος.

Διάβασε λοιπόν ποιες είναι οι ενδείξεις ότι μπορεί να είσαι εσωστρεφής χαρακτήρας, παρόλο που μπορεί να μην το είχες σκεφτεί μέχρι τώρα.

1. Αγχώνεσαι όταν βρίσκεσαι ανάμεσα σε πολύ κόσμο. Είτε είσαι σε μια συναυλία, ένα συνέδριο ή ένα γήπεδο, δεν νιώθεις απόλυτα άνετα.

2. Δεν σε ενθουσιάζει η ιδέα να γνωρίζεις ανθρώπους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κάνεις εύκολα φίλους, αλλά ότι μερικές φορές η πρώτη σου συνάντηση με κάποιον σε αγχώνει και σε φέρνει σε αμηχανία. Δεν την έχεις στο τσεπάκι την κουβεντούλα με αγνώστους.

3. Ακόμη κι αν είσαι καλή στις ομιλίες, τα δύσκολα για σένα αρχίζουν όταν κατεβαίνεις από το πόντιουμ... Για παράδειγμα, μπορεί να βγάλεις έναν υπέροχο λόγο π.χ. σε μια επαγγελματική συνάντηση ή σε μια κοινωνική εκδήλωση, αλλά όταν θα έρθει η ώρα να ανακατευτείς με το πλήθος αγχώνεσαι με την ιδέα ότι θα χρειαστεί να συναναστραφείς το κοινό.

4. Κάνεις παρέα με εξωστρεφείς ανθρώπους. Έτσι, υπάρχει μια ισρροπία στη σχέση: Εσύ τούς μυείς στη χαρά π.χ. μιας ήσυχης βραδιάς στο σπίτι με επιτραπέζια παιχνίδια, ενώ εκείνοι σε παρασύρουν, έστω περιστασιακά, σε μπαράκια και πάρτι.

5. Μισείς τις συνεντεύξεις για δουλειά. Σίγουρα δεν είναι το καλύτερό σου. Αλλά από τη στιγμή που θα διασχίσεις το κατώφλι του γραφείου του υποψήφιου εργοδότη, μπορείς να κατακτήσεις τους πάντες! Γιατί συνήθως ένας εσωστρεφής, ακόμη κι αν δεν αποπνέει μεγάλη αυτοπεποίθηση, είναι αρκετά προσεκτικός και διπλωματικός στα λόγια του.

6. Είσαι καλή φίλη. Είσαι πρόθυμη να ακούσεις τον άλλο χωρίς να τον διακόψεις, έτοιμη να του συμπαρασταθείς και αφοσιωμένη. Προτιμάς να διατηρείς μια παλιά φιλία παρά να ανοίγεσαι διαρκώς σε καινούριες.

7. Μερικές φορές επιδιώκεις να απομονώνεσαι. Δεν έχεις καλύτερο από μια ήσυχη βραδιά στο σπίτι, με βιβλία, ταινίες ή απλώς περισυλλογή! Σου δίνει το περιθώριο να σκεφτείς και να γεμίσεις τις μπαταρίες σου.

8. Θέλεις τον χρόνο σου. Αποφεύγεις τις παρορμητικές κινήσεις, αλλά τις σχεδιάζεις προσεκτικά. Αν π.χ. λάβεις ένα μήνυμα από φίλο, θα περιμένεις μέχρι να είσαι έτοιμη προτού τού απαντήσεις.

9. Δεν εμπιστεύεσαι εύκολα. Στη σύγχρονη κοινωνία της εξωστρέφειας, είναι πιο δύσκολο να βρεις ανθρώπους που θα εκτιμήσουν τον χαρακτήρα σου. Αλλά και όταν αρχίσεις να δένεσαι με κάποιον, ίσως σού πάρει περισσότερο χρόνο να τον εμπιστευτείς. Αυτό όμως μπορεί να σημαίνει επίσης ότι δεν πληγώνεσαι τόσο συχνά όσο ένας εξωστρεφής, γιατί όσοι τελικά κερδίζουν την εμπιστοσύνη σου συνήθως το αξίζουν.

10. Σου αρέσει να γράφεις. Δεν είναι απαραίτητο να ονειρεύεσαι να γίνεις συγγραφέας. Απολαμβάνεις όμως να διοχετεύεις την ενέργεια και τα συναισθήματά σου στο γράψιμο. Άλλωστε ο γραπτός λόγος σού δίνει το χρονικό περιθώριο να σκεφτείς τι θέλεις να πεις.

Διαβάστε επίσης

SINGLES

11 ενδείξεις ότι υπερασπίζεστε τον εαυτό σας και δεν ανέχεστε τις αηδίες των άλλων

Δεν συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που είναι επιλογή σας

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

SINGLES

Πώς να καταλάβεις αν σε θέλει από τα μηνύματά του

Αποκωδικοποιώντας τη γραπτή σας επικοινωνία

Προτεινόμενα

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30

FASHION NEWS

Celine: Αποχωρεί τελικά ο Hedi Slimane από τον εμβληματικό οίκο;

Τι συμβαίνει με το συμβόλαιο του ταλαντούχου καλλιτεχνικού διευθυντή;